گردشبان (gardeshban.ir) : در این مقاله قصد داریم طرز تهیه ۳ نوع غذای متنوع با خمیر یوفکا را با هم مرور کنیم.
خمیر یوفکا چیست؟
از خمیرهای محبوب و مورد استفاده برای تهیه انواع شیرینیجات مثل باقلوا ترکی، انواع پیشغذاها مانند سمبوسه و پیراشکی مرغ و بورک، یوفکا (Yufka) و فیلو (Philo/Filo) هستند.
خمیرهای "یوفکا" و "فیلو" خمیرهای بسیار نازک و تُردی هستند که بدون مایه خمیر و مواد پف دهنده تهیه شده و در تهیه آن از مایه خمیر یا بیکینگ پودر استفاده نمیشود. معمولا در استفاده از این دو نوع خمیر، (برای تهیه هر نوع دسر یا انواع شیرینی) داخل این خمیرها را با مواد مختلف پُر میکنند و در روغن یا فر سرخ میکنند؛ البته باید اشاره کرد که گاهی هم به صورت بخارپز میتوان از این دو نوع خمیر استفاده کرد.
طرز تهیه چند نوع غذا با خمیر یوفکا
برای استفاده از خمیر یوفکای منجمد، یکی دو ساعت قبل مصرف، آن را از فریزر خارج کرده، چند شکاف کوچک روی بسته آن ایجاد کنید تا هوا به مقدار جزیی در بسته نفوذ کند و آن را در دمای محیط قرار دهید تا از حالت انجماد خارج شود.
۱. طرز تهیه بورک با خمیر یوفکا در فر
مواد لازم
خمیر یوفکا مستطیلی 1 بسته
بادمجان 1 عدد
رب گوجه فرنگی 1 قاشق غذاخوری
فلفل دلمه ای قرمز 1 عدد
پنیر پیتزا 150 گرم
زرده تخم مرغ 1 عدد
روغن مایع 3 قاشق غذاخوری
ماست 3 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل به میزان لازم
دستور تهیه:
بادمجان را پوست گرفته، به صورت حلقهای برش بزنید، کمی نمک بزنید و در مقداری روغن سرخ کنید.
بادمجان را از روغن خارج کرده و روی دستمال کاغذی قرار دهید تا روغن آن گرفته شود.
فلفل دلمهای را ریز خرد کنید و در روغن باقی مانده در تابه تفت دهید. پس از اینکه فلفل دلمهای نرم شد، رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کرده و چند ثانیه تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود، سپس حرارت را خاموش کنید.
روغن مایع و ماست را در کاسهای ریخته و با هم مخلوط کنید.
خمیر یوفکا را روی سطح کار پهن کنید، به شکل نوارهای مستطیلی برش بزنید و از مخلوط روغن و ماست روی برشها بمالید.
ورقههای سرخ شده بادمجان را روی یک گوشه از خمیر مستطیلی قرار دهید (حدود نیم سانت از لبهها را خالی بگذارید)، مقداری از مخلوط فلفل دلمهای و رب گوجه فرنگی را روی آن بریزید، سپس کمی پنیر پیتزای رنده شده روی آن بپاشید.
گوشه دیگر خمیر را به سمت بالا تا کنید و روی مواد را با آن بپوشانید. لبههای دو لایه خمیر را روی هم قرار داده و با چنگال به هم بچسبانید.
روی خمیر را با زرده تخم مرغ بپوشانید و در صورت تمایل روی آن کمی کنجد بپاشید.
سینی فر را کمی چرب کنید و خمیرهای مثلثی را در آن بچینید.
سینی را در فری که از قبل روی حرارت ۱۷۵ درجه سانتیگراد گرم شده، قرار دهید و صبر کنید تا خمیر پخته شده و روی آن طلایی شود.
۲. طرز تهیه غذا با خمیر یوفکا بدون فر
مواد لازم
سیب زمینی بزرگ 2 عدد
پیاز داغ 3 قاشق غذاخوری
کالباس 300 گرم
نمک و فلفل به میزان لازم
خمیر یوفکا 1 بسته
روغن به میزان لازم
دستور تهیه:
سیب زمینیها را بشویید. پوست آنها را بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. سپس آن را در کمی روغن سرخ کنید تا طلایی شود و مقداری نمک و فلفل به آن بزنید.
سیب زمینی سرخ شده را با پیاز داغ و کالباس نگینی خرد شده مخلوط کنید.
خمیر یوفکا را روی سطح کار پهن کرده و به صورت مستطیلهای هم اندازه برش بزنید.
از مخلوط سیب زمینی و کالباس روی برشهای مستطیلی قرار دهید به گونهای که لبههای خمیر را نپوشاند. سپس یک برش مستطیلی دیگر روی آن قرار دهید و با چنگال لبههای دو خمیر را به هم بچسبانید.
خمیرها را در روغن زیاد سرخ کنید و هنگامی که به رنگ طلایی درآمدند روی دستمال کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی آنها گرفته شود.
این غذا نوعی فست فود شبیه به سمبوسه است که با سس کچاپ سرو میشود و میتواند برای عصرانه و شام گزینه مناسبی باشد.
۳. غذا با خمیر یوفکا گرد در ماکروفر یا همان بورک گوشت
مواد لازم
تخم مرغ 1 عدد
شیر 1/2 فنجان
روغن مایع 1/2 فنجان
گوشت چرخ کرده 500 گرم
قارچ 300 گرم
فلفل دلمه ای رنگی 2 عدد
پنیر پیتزا 200 گرم
پیاز داغ 3 قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی 1 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
کنجد برای تزیین به میزان لازم
دستور تهیه:
گوشت چرخ کرده را در کمی روغن تفت دهید تا رنگ آن تغییر کنید. فلفل دلمهای را به گوشت اضافه کنید و دو سه دقیقه با هم تفت دهید تا فلفل دلمهای نرم شود.
پیاز داغ، نمک، فلفل و زردچوبه را به گوشت اضافه کنید و چند دقیقه با هم تفت دهید. سپس حرارت را خاموش کرده و اجازه دهید مایه گوشت خنک شود.
قارچ را با یک قاشق غذاخوری روغن روی حرارت متوسط تفت دهید تا آب آنها کاملا کشیده شده و نرم شوند.
زرده و سفیده تخم مرغ را از هم جدا کنید. سفیده را با روغن و شیر در ظرفی ریخته و هم بزنید تا یکدست شوند. زرده را در ظرف جداگانهای بریزید و کنار بگذارید.
خمیر یوفکا را روی سطح کار پهن کنید و از مخلوط شیر و سفیده تخم مرغ روی آن بمالید.
مایه گوشتی که قبلا آماده کردید را روی خمیر پهن کنید.
قارچها را روی مایه گوشت بریزید و روی آن را با پنیر پیتزا بپوشانید.
خمیر را رول کنید و زرده تخم مرغ را با یک برس روی آن بمالید.
با یک چاقوی تیز، خمیر را به رولهای هم اندازه برش بزنید.
ظرف مورد نظر را چرب کنید، رولها را در آن بچینید و روی رولها کمی کنجد بپاشید.
ظرف را روی سه پایه ماکروفر قرار دهید، حرارت را روی ۲۲۰ درجه سانتیگراد و زمان را روی ۳۰-۲۰ دقیقه تنظیم کنید.
نکته: در صورت استفاده از فر، ظرف را به مدت ۴۰-۳۰ دقیقه در فر گرم شده روی حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا روی رولتها طلایی شوند.
۴. طرز تهیه پیراشکی با خمیر یوفکا مثلثی
برای تهیه پراشکی یا سمبوسه با خمیر یوفکای مثلثی، کافیست مواد میانی را به دلخواه خود تهیه کنید و مانند شکلهای زیر آن را بپیچید تا رول شوند. سپس آنها را یا در روغن و یا در فر بپزید.