gardeshban.ir

مدیر پایگاه میراث فرهنگی دیوار بزرگ گرگان گفت: با توجه به ابن‌که تاکنون اعتبار حریم دیوار بزرگ گرگان مصوب نشده، کاوش‌های باستان‌شناسی بازهم به دلیل نبود اعتبار متوقف می‌شود.
کد خبر: ۲۷۰۳۵
تاریخ انتشار : شنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۹-1399 March 10
گردشبان (gardeshban.ir) :
حمید عمرانی‌رکاوندی، مدیر پایگاه میراث فرهنگی دیوار بزرگ گرگان با اشاره به وضعیت فعلی این میراث ملی گفت: در سفری که رییس جمهور در سال ۹۷ به استان گرگان داشت، ۷ میلیارد تومان برای پروژه دیوار گرگان مصوب شد؛ بنابراین مصوبه ۳ میلیارد تومان در سال ۹۸ و ۴ میلیارد تومان در سال ۹۹ اختصاص یافت. در این میان در سال ۹۸ حدود دومیلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان اختصاص یافت.

او ادامه داد: تهیه نقشه عرصه و حریم دیوار گرگان و تدوین ضوابط استحفاظی از جمله موارد ضروری برای ثبت جهانی دیوار گرگان است که در سال ۹۸ در صدد تحقق آن برآمدیم. درحال حاضر این مجموعه حریم مصوب ندارد و با توجه به آنکه وسعت دیوار گرگان حدود ۲۰۰ کیلومتر است، با کمبود اعتبارات روبه رو هستیم و امیدواریم در سال ۹۹ بتوانیم فاز نخست و حریم نیمی از مجموعه را مصوب کنیم.

عمرانی رکاوندی با اشاره به آن‌که تورهای گردشگری که از دیوار گرگان دیدن می‌کنند متنوع و متعدد هستند، یادآور شد: هرچند در بسیاری از موارد هماهنگی‌های لازم برای دیدن دیوار گرگان با مجموعه پایگاه ملی انجام نمی‌شود اما تعداد زیادی از تورها در مسیر گردشگری خود از دیوار گرگان دیدن می‌کنند. در سال حدود ۲۲ هزار بازدید از دیوار گرگان انجام می‌شود. در این میان نیاز است تا برای تهیه فیلم، تورهای مجازی، وبسایت و ... هزینه شود. البته تمام این صحبت‌ها درحالی مطرح می‌شود که هنوز تابلوهای راهنما و معرفی مسیر طراحی نشده است و در صدد تهیه این تابلوهای راهنما هستیم.

او ادامه داد: طراحی ایستگاه‌های معرفی در نقاط پربازدید دیوار گرگان و ایجاد سرویس بهداشتی از دیگر برنامه‌های سال ۹۹ است. در سال ۸۴ بخشی از طرح راهبردی چشم انداز گرگان کار شده بود و قصد داریم با اعتباری که در سال ۹۸ اختصاص یافته، این طرح تکمیل و در سال ۹۹ انجام شود. همچنین ایجاد سایت موزه در بخشی که توسط جبرئیل نوکنده کاوش شده بود، از دیگر برنامه‌هایی است که تعریف کرده‌ایم.

به گفته عمرانی رکاوندی طی سال‌های گذشته به دلیل کمبود اعتبارات اختصاص یافته به دیوار گرگان، بسیاری از پروژه‌ها حتا پایه‌ای ترین پروژه‌ها محقق نشده است در این میان آخرین فصل کاوش در سال ۹۵ بود و از آن سال تاکنون، هیچ کاوشی انجام نشده  این درحالی است که بخش عظیمی از دیوار گرگان زیر خاک و نیازمند کاوش است.

او تصریح کرد: ما نیاز داریم تا کاوش‌ها به صورت مستمر در دیوار گرگان انجام شود. این درحالی است که تاکنون فقط ۲ هزار متر مربع از ۲۰۰ کیلومتر دیوار گرگان انجام شده. درواقع می‌توان گفت یک نقطه کوچک از مجموعه‌ای بزرگ کاوش شده.

عمرانی رکاوندی با اشاره به یافته‌های باستان‌شناسی که طی سال‌های گذشته محقق شده است، گفت: از آنجایی که کاوش گسترده‌ای انجام نشده می‌توان گفت نمونه‌هایی از آنچه در این مجموعه موجود است، بدست آمده. از خمره گرفته تا سر پیکان و محل نگهداری مواد غذایی، سفال، سنگ و اشیای فلزی بدست آمده است که تعداد آنها به ۲۰ قلم شی هم نمی‌رسد و در موزه گرگان نگهداری می‌شود.

او درخصوص غذای اصلی مردم گرگان در آن دوره گفت: بر اساس پژوهش‌های انجام شده، قوت غالب مردم آن دوره، گندم، عدس و البته عسل بود. گردو و انگور هم در سبد غذایی آنها قرار داشت و از گوشت حیواناتی مانند گاو و گوسفند، پرندگان و البته ماهی استفاده می‌کردند.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی دیوار بزرگ گرگان درخصوص وضعیت مسیر راه‌آهن گفت: قبل از آنکه راه‌آهن کشیده شود، مسیر آنرا مستندنگاری کردیم و راه‌کارها ارائه شده بود. در مسیر سیل ۹۸ نیز در طول مسیر خندق دیوار گرگان کمک کرد تا آب به دریای خزر برود و دیوار آسیب ندید. البته هرچند بخش شرقی دیوار گرگان در سیل آسیب ندید اما در بخش غربی به دلیل بارش‌های شدید، کارگاه‌های کاوش در میان گل و لای رفت. البته یافته‌ها و سازه‌های معماری در دل خاک بود و آسیبی متوجه آن نشد. درحال حاضر نیز مشکل خاصی دیوار گرگان را تهدید نمی‌کند و اگر پروژه عمرانی بخواهد اجرا شود، با تعامل و همکاری که با استان داریم، مدیریت خواهد شد.

ایلنا نوشت، او با اشاره به آن‌که طی سال‌های گذشته حفاری غیر مجاز در محدوده دیوار گرگان انجام نشده، گفت: از آنجایی که دیوار گرگان به لحاظ اشیاء و آثار تاریخی ضعیف است از این رو تعداد حفاران غیر مجاز به سراغ این محوطه نمی‌آیند.


پنجره
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار