gardeshban.ir

دنیا به اندازه کافی پر از دریا و دریاچه‌های آبی رنگ است، البته که هرکدام در دل ما جای خودش را دارد اما حالا فرصتی پیش آمده که از کلیشه رنگ‌های همیشگی فاصله بگیرید.
کد خبر: ۴۱۳۸۱
تاریخ انتشار : سه‌شنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۰-1400 March 25
گردشبان (gardeshban.ir) :
برای یک بار هم که شده در زندگی خود دریاچه‌ای ببینید که صورتی است. قطعا تعداد بسیار کمی از دریاچه‌های کره زمین صورتی رنگ هستند و ما آنقدر خوش‌شانس هستیم که در ایران خودمان، جایی حوالی سیستان و بلوچستان، چنین دریاچه شگفت‌انگیزی داریم. 

تالاب لیپار چابهار، یکی از عجایب گردشگری سیستان و بلوچستان است که سالانه گردشگران زیادی را به این منطقه دعوت می‌کند.

احتمالا شما هم مثل هرکسی که برای اولین بار با این موضوع مواجه می‌شود، از خود می‌پرسید چه طور ممکن است رنگ آب دریاچه صورتی باشد؟ یا اینکه اگر تالاب همیشه پرآب نیست، دقیقا کی باید از آن بازدید کنیم؟

ما این مقاله را قرار دادیم تا به این سوال و چندین سوال مهم دیگر درباره دریاچه لیپار پاسخ دهیم. با توجه به مشکل کمبود اطلاعات و منابع موثق، برای تکمیل این مقاله و اطمینان از صحت برخی از بخش‌های آن، از رئیس بخش زیستگاه و مناطق اداره کل حفاظت از محیط زیست سیستان و بلوچستان کمک گرفتیم.

چرا تالاب لیپار صورتی است؟

تالاب لیپار به خاطر وجود تعداد بالای پلانکتون و جلبک‌های صورتی و واکنش‌های طبیعی این ساختار با طبیعت، به رنگ قرمز و صورتی دیده می‌شود.

دریاچه لیپار چطور جایی است؟

نام دشتی که دریاچه در آن قرار گرفته است، لیپار است، برای همین هم این نام را به تالاب اختصاص داده‌اند. در زبان بلوچی محل تلاقی آب رودخانه و آب دریا را لیپار می‌گویند. این تالاب آب شور، در واقع نوعی دشت آبرفتی وسیع با مساحت حدودی 14 کیلومتر است.

دشتی که بر اثر بارندگی‌ها، سیلاب‌های منطقه و تحت تاثیر دریا ایجاد شده و وجود سازه‌های مصنوعی مثل جاده ساحلی گردشگری چابهار به گواتر روی ساختار کنونی آن اثرگذار بوده است. جالب است بدانید تالاب لیپار همواره پرآب نیست و وجود آن به میزان باران‌های موسمی و شرایط محیطی بستگی دارد.

دریاچه لیپار چابهارچرا به تالاب لیپار چابهار دریاچه صورتی می‌گویند؟

دریاچه لیپار به خاطر رنگ قرمز و صورتی که دارد، با نام دریاچه صورتی چابهار نیز شناخته می‌شود. این پدیده، یکی از دیدنی‌های سواحل سیستان و بلوچستان است که با رنگ دلبرانه خود، سالانه دل بسیاری از گردشگران ایرانی و خارجی را به دست می‌آورد.

صورتی بودن تالاب لیپار چابهار به خاطر وجود پلانکتون‌های گیاهی و فعل و انفعالاتی است که در طبیعت صورت می‌گیرد. وجود حدود 90 درصد از پلانکتون‌های گیاهی، ازدیاد مواد آلی و معدنی که از طریق رودخانه‌ها به دریاچه منتقل می‌شوند و جریان‌های دریایی فصلی مونسون، همگی دست به دست هم داده و تالاب چابهار را به طرز معجزه‌آسایی صورتی رنگ می‌کنند.

تعداد پلانکتون‌ها از اواسط خرداد ماه تا شهریور رو به افزایش است و در نهایت در آذر ماه به بیشترین حد خود می‌رسند. جالب است بدانید که آب تالاب صورتی چابهار شور است.

تلاب صورتی رنگ جنوببهترین زمان بازدید از تالاب لیپار چه وقت است؟

تالاب لیپار چابهار معمولا در ماه‌های بهمن، اسفند، فروردین، شهریور و مهر به زیبا‌ترین حالت خود می‌رسد و رنگ شگفت‌انگیز آن به وضوح دیده می‌شود. توجه داشته باشید که فصل تابستان به خاطر آب‌وهوای گرم و کاهش سطح آب، زمان مناسبی برای بازدید از تالاب لیپار نیست.

در بهترین حالت می‌توان گفت که در سال‌های پربارش، این تالاب در خوش‌بینانه‌ترین حالت، نهایتا به مدت سه تا چهار ماه آب دارد.

بنابراین بهترین زمان بازدید از این جاذبه گردشگری سیستان و بلوچستان، زمانی است که دریاچه آب کافی داشته باشد و هم‌زمان در صورتی‌ترین حالت خود قرار داشته باشد. با توجه به این توضیحات، بهترین زمان برای بازدید از تالاب لیپار چابهار اواسط زمستان تا فصل بهار است.

تالاب لیپارآیا در تالاب لیپار چابهار (دریاچه صورتی) موجود زنده است؟

موجودات زنده در تالاب لیپار چابهار کم نیستند، به طور کلی انواع و اقسام موجودات زنده در داخل و خارج دریاچه وجود دارد. البته باید شانس بیاورید تا تعدادی از آن‌ها را در مدت کوتاهی که از تالاب بازدید می‌کنید، ببینید. حتی ممکن است برخی از گونه‌های گیاهی یا جانوری داخل دریاچه به چشم دیده نشوند، اما این موضوع چیزی از جذابیت تالاب صورتی چابهار کم نخواهد کرد.

این منطقه بکر، در دورانی که آب کافی و شرایط مساعد داشته باشد، فضای مناسبی برای زمستان‌گذرانی پرندگان مهاجر آب‌های شور و شیرین از جمله فلامینگو، پلیکان، مرغابی، چنگر و… است. حضور این پرندگان در لیپار دائمی نیست و پس از گذشتن از فصل زمستان، دوباره مهاجرت خواهند کرد.

بازدید از تالاب لیپار فرصت مناسبی برای پرنده‌نگری است. در رابطه با سایر گونه‌های جانوری می‌توان گفت، به خاطر وجود اراضی کشاورزی و روستاها در اطراف تالاب، امکان وجود و زندگی جانوران مختلف نیست.

از طرف دیگر طبق آمارگیری‌های انجام شده در رابطه به موجودات زنده داخل دریاچه، حدود 93 گونه پلانکتون گیاهی، 31 گروه پلانکتون جانوری، 64 گونه از انواع نرم‌تنان، 85 گونه ماهی، 24 گونه از سخت‌پوستان، 14 گونه مایوبنتوز و 46 گونه مختلف از انواع جلبک شناسایی شده است.

البته باید عنوان کنیم که علی‌رغم جست‌وجوهای انجام شده، متاسفانه منبع موثق و معتبری برای اطمینان از دقیق بودن این آمار پیدا نکردیم، اما بر اساس اطلاعات کلی جمع‌آوری شده ترجیح دادیم به صورت حدودی به این اعداد اشاره کنیم تا بتوانید تصور دقیق‌تری از تنوع زیستی در تالاب لیپار چابهار داشته باشید.

گونه های جانوری منطقهچه گیاهانی در نزدیکی تالاب لیپار چابهار وجود دارند؟

محیط اطراف دریاچه لیپار از نظر پوشش گیاهی، پر از بوته‌ها و درختچه‌های گز، چش، کهور، نی، بلوط و حرا است که با تبخیر آب در دوران‌های مختلف سال از آب خارج می‌شوند. این تالاب از نظر گونه‌های مختلف گیاهی از تنوع زیادی برخوردار است.

نکته جالب اینجاست که تالاب صورتی چابهار به خاطر وجود گیاه پنبه وحشی در میان گردشگران و بومیان منطقه شناخته شده است. بسیاری از بومیان با برداشت این گونه گیاهی، به تهیه لحاف و بالش می‌پردازند.

تفریحات در دریاچه صورتی چابهار

درست است که اکثر گردشگران واقعی برای بازدید از تالاب لیپار به این منطقه می‌آیند و همین بازدید دل‌انگیز، به تنهایی یک تفریح کامل محسوب می‌شود اما اطراف تالاب کپرهای کوچکی برای فروش صنایع دستی، محصولات دریایی و هنر دست زنان بلوچی ساخته شده است.

در این فضا، اتاقکی برای طراحی دست با حنا نیز وجود دارد و گاهی هم می‌توان از موسیقی با سازهای محلی بومیان منطقه نیز لذت برد. در نزدیکی محیط تالاب، تعدادی شتر برای افرادی که به تجربه شترسواری علاقه دارند، وجود دارد.

زمین‌های اطراف تالاب به خاطر باتلاقی بودن خطرناک است، برای همین بهتر است اتومبیل خود را با فاصله از تالاب پارک کنید و پیاده به آن نزدیک شوید.

دسترسی به دریاچه صورتی چابهار

آدرس تالاب لیپار چابهار: ایران، استان سیستان و بلوچستان، چابهار، 15 کیلومتری شرق چابهار، مسیر جاده ساحلی چابهار به گواتر، نزدیک روستای رمین

برای دسترسی به تالاب لیپار باید از طریق روستای رمین که در 15 کیلومتری چابهار است، اقدام کنید. دسترسی به روستا نیز از طریق جاده ساحلی چابهار به خلیج گواتر امکان‌پذیر است.

بازدید از دنیای رنگارنگ

پرسپکتیو زمین صورتی رنگ و آسمان آبی، ترکیب و تصویری جادویی است که احتمالا تا قبل از خواندن این مقاله، فقط مختص خواب‌ یا در بهترین حالت، کارتون‌های والت دیزنی بود. اما حالا دیگر می‌دانید که در ماه‌هایی از سال می‌توان بی‌دردسر وارد دنیای رنگارنگ و شگفت‌انگیز کارتون‌های والت دیزنی شد و از معدود دریاچه‌های صورتی جهان، در چند قدمی خودمان دیدن کرد.

سفر به چابهار، سفر به دنیای شگفتی‌هاست و از جمله ویژگی‌های مثبت تالاب لیپار نزدیکی آن به سایر جاهای دیدنی منطقه است. گردشگران می‌توانند پس از بازدید از تالاب صورتی رنگ، سری به دیگر جاهای دیدنی چابهار مثل کوه‌های مینیاتوری، تالاب دشتار و… بزنند و عیش سفر خود را تکمیل کنند.


تالاب لیپار چابهار؛ از عجایب گردشگری سیستان و بلوچستان/عکس

تالاب لیپار چابهار؛ از عجایب گردشگری سیستان و بلوچستان/عکس

تالاب لیپار چابهار؛ از عجایب گردشگری سیستان و بلوچستان/عکس

تالاب لیپار چابهار؛ از عجایب گردشگری سیستان و بلوچستان/عکس

تالاب لیپار چابهار؛ از عجایب گردشگری سیستان و بلوچستان/عکس

تالاب لیپار چابهار؛ از عجایب گردشگری سیستان و بلوچستان/عکس

تالاب لیپار چابهار؛ از عجایب گردشگری سیستان و بلوچستان/عکس
مطالب مرتبط
پنجره
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار