gardeshban.ir

فرسودگی شبکه فاضلاب مانع رفع نم‌زدگی دیوار مسجد جامع اصفهان شد

معاون حفظ و احیا بناهای اداره‌ کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان گفت: برای رفع مشکل نم‌زدگی دیوار مسجد جامع اصفهان اقدامات فنی لازم توسط این اداره‌کل انجام شد اما فرسودگی شبکه فاضلاب مانع نتیجه بخش بودن این اقدامات بازدارنده شده است.
کد خبر: ۱۸۷۵۸
تاریخ انتشار : يکشنبه ۰۵ آبان ۱۳۹۸-1398 August 05
گردشبان (gardeshban.ir) :

ناصر طاهری، معاون حفظ و احیا بناهای اداره‌ کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان با بیان این که برای رفع این مشکل به همکاری شرکت آب و فاضلاب نیاز است،  تصریح کرد:  بنا تاریخی مسجد جامع اصفهان در 2 دهه گذشته با این مشکل مواجه شده و نم‌زدگی قسمت‌های پایین دیوارهای بخشی از این بنا موجب از بین رفتن زیبایی بصری این قسمت‌ها شده است.

وی بیان کرد: برای جلوگیری از نفوذ رطوبت، آسفالت کوچه‌های مجاور بنا را برداشتیم و به جای آن با مصالح مناسب کف‌سازی کردیم تا با انجام تنفس خاک در این قسمت‌ها از نفوذ رطوبت به پایه‌ها  و قسمت‌های پایین بنا جلوگیری شود. 

معاون حفظ و احیا بناهای اداره کل میراث‌ فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان با اشاره به سطح مسجد جامع اصفهان از کوچه‌های مجاور این بنا پایین‌تر است، گفت: شیب‌بندی به منظور هدایت آب‌های سطح برای جلوگیری از نفوذ به این بنای تاریخی از دیگر اقدام‌هایی بود که انجام دادیم. 

وی با اشاره به‌ این‌که این اقدام‌ها تاثیر بازدارندگی زیادی در رطوبت این بنا تاریخی داشته است، تصریح کرد: به دلیل فرسودگی شبکه فاضلاب محل، این مشکل بطور کامل برطرف نشده است و در مکاتباتی که با اداره شرکت آب و فاضلاب اصفهان انجام داده‌ایم ترمیم این شبکه را  خواستار شده‌ایم. 

طاهری افزود: مسجد تاریخی امام اصفهان  در سال‌های گذشته با چنین مشکلی مواجه بود و دچار نم زدگی شده بود اما با همکاری شرکت آب و فاضلاب استان، شبکه فاضلاب اطراف بنا که دچار فرسودگی شده بود ترمیم شد و مسجد امام از نم‌زدگی رهایی یافت. 

معاون حفظ و احیای بناهای اداره کل میراث‌ فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری  اصفهان با اشاره به اینکه دیوارهای مسجد جامع اصفهان از چندین سال قبل درگیر نم‌زدگی شد، اظهار کرد: طی این مدت مکاتبات زیادی را با شرکت آب و فاضلاب اصفهان انجام داده‌ایم و همچنان منتظر اقدام آن‌ها هستیم. 

وی اضافه کرد: نم‌زدگی دیوارهای مسجد جامع اصفهان گرچه اکنون تهدید جدی برای این بنا به شمار نمی‌آید اما چنان‌چه برطرف نشود و این روند ادامه یابد برای این بنا تاریخی مخرب خواهد بود و به تهدید جدی تبدیل خواهد شد. 

مسجد جامع عتیق اصفهان که در سال ۱۳۱۰ با شماره ۹۵ در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت، شاهکار بی‌نظیری از معماری اسلامی است، این بنا در میدان قیام، سبزه میدان، خیابان ‌هارونیه واقع شده است.

کاوش‌ها قدمت این مسجد را به صدر اسلام نسبت داده‌اند که ابتدا ابعاد آن کوچکتر و از نظر جهت قبله با مشکلاتی مواجه بود تا این‌که در سال ۱۵۶ هجری طرح نخست مسجد به شکل «بومسلمی» یا «شبستان ستوندار» ساخته شد که محراب و بخش بزرگی از دیوار قبله مسجد قدیمی در زیر کف شبستان جنوبی مسجد کنونی یافت شده است. سوی قبله مسجد قدیمی با سوی قبله کنونی ۲۰ تا ۳۰ درجه اختلاف دارد.

در اوایل قرن سوم هجری قمری، این مسجد کهن ویران شده و بر ویرانه‌های آن مسجدی بزرگ‌تر نزدیک به ده جریب ساخته شد، در روزگار آل بویه بخش‌هایی به ساختمان مسجد اضافه شد، اما در سده پنجم و ششم (پس از آتش ‌سوزی سال ۵۱۵ هجری قمری ) مسجد به چهار ایوانی تبدیل شد.

انواع کاشی‌کاری‌های منقش به اشعار نظامی و معرق پیش از اسلام، گچبری از دوران ساسانی، انواع سفال و شیشه با رنگ‌های آبی، زرد و قرمز با روکش طلا متاثر از هنر ساسانی در کند و کاوهای این مسجد به دست آمده است.

مسجد جامع اصفهان محراب‌های متعددی دارد که مهمترین آن در ضلع شمالی ایوان غربی در شبستانی که به وسیله اولجایتو فرمانروا ایلخانی ساخته شد قرار دارد. این محراب نمونه نفیسی از تزئین گچبری است و در دو سوی تورفتگی تاق‌دار آن دو ستون کوچک تعبیه شده و کمان نوک تیزی بالا آن‌ها را به هم متصل می‌کند.         
 

ایرنا




پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار