گردشبان (gardeshban.ir) : درد و سوزش گلو بسیار رایج است و میتواند ناشی از دلایل مختلفی باشد که ممکن است در شرایط مختلف زندگی، ما را تحت تاثیر قرار دهد. شایعترین علت سوزش گلو، سرماخوردگی ویروسی یا برگشت اسید و یا آلرژی است. درد گلو نه تنها ناراحت کننده است، بلکه هنگام بلع ما را دچار مشکل میکند. اگر شدت آن خیلی زیاد باشد، ممکن است به سوء هاضمه منجر شود. این مقاله علل مختلف گلودرد و سوزش گلو را پوشش خواهد و داد و توضیح میدهد که چه زمانی باید به دکتر مراجعه کند تا گلودرد را تسکین دهید.
رایجترین علل سوزش گلو عبارتند از:
۱. عفونتهای ویروسی
آنفولانزا، سرماخوردگی، خروسک، مونونوکلئوز و دلایل کمتر رایج مثل آبله، سرخک و آبله مرغان میتوانند منجر به سوزش گلو شوند.
۲. عفونتهای باکتریایی
گلودرد میکروبی میتواند موجب سوزش گلو و سختی در بلعیدن شود. همچنین در این شرایط ممکن است لوزهها نیز متورم شوند. باکتری دیگری به نام Arcanobacterium haemolyticum وجود دارد که میتواند دردگلو و بثورات ایجاد کند. علل باکتریال سوزش گلو باید با آنتی بیوتیکها درمان شوند. عفونت گلو، درصورتی که درمان نشود، میتواند منجر به عوارض جدیتری مانند مشکلات قلبی و کلیوی شود.
۳-. عفونتهای مجاری بینی و یا سینوسها
عفونت میتواند از عوامل مختلفی از جمله باکتریها، ویروسها و یا حتی قارچها ایجاد شود. در صورت عفونت سینوسها، ممکن است مخاط موجود در مجاری بینی این مجاری را بپوشاند و در نهایت به پشت حلق نشت کند. این رسوب ترشحات در پشت حلق موجب احساس سوزش و درد در گلو میشود.
۴. آلرژی
علت سوزش گلو میتواند آلرژی یا حساسیت باشد. حساسیت، بیشتر نسبت به گرد و غبار، قارچها و یا شورهی پوست اتفاق میافتد، اما بدن میتواند نسبت به عوامل مختلفی حساسیت نشان دهد. ترشحات پشت حلق در اثر آلرژی منجر به گلودرد میشود. میوه های آلرژی زا را بشناسید.
۵. رفلکس اسید (بازگشت اسید معده)
گلودردی که در اثر رفلاکس اسید معده اتفاق میافتد؛ اغلب درصبح شدت دارد. اسید معده میتواند در طول شب از طریق مری وارد دهان شود و موجب پوسیدگی دندان و سوزش گلو گردد.
۶. خشکی هوا و دخانیات
درصورتی که سیگار مصرف میکنید ممکن است به سوزش گلو دچار شوید؛ همچنین است اگر هوای اطرافتان خشک باشد. در این صورت اگر با دهان باز تنفس کنید، سوزش گلو بدتر میشود.
۷. لارنژیت در اثر استفاده بیش از حد از تارهای صوتی
گاهی استفاده بیش از حد از تارهای صوتی میتواند علت سوزش گلو باشد. این اغلب مشکل بسیاری از خوانندگان است؛ افرادی که در حرفه خود از صدایشان استفاده میکنند. لارنژیت معمولا هنگام صحبت کردن نیز ایجاد درد میکند.
۸. بعد از لوله گذاری در گلو
اگر در طول یک عمل جراحی، لولهی تنفسی وارد گلویتان شده است، طبیعی است که در گلوی خود احساس سوزش کنید. این درد موقتی است و بعد از یک یا دو روز پس از خارج شدن لوله از بین میرود.
۹. جراحی
جراحیهایی ماننند جراحی تیروئید، میتواند علت سوزش گلو باشد. عملیاتهای درمانی دیگری مثل اندوسکوپی نیز ممکن است موجب گلودرد شود.
۱۰. سرطان
درحالی که بسیار نادر است، اما تومور یا سایر رشد و تکثیر سلولی بی رویه در ناحیه گلو میتواند موجب سوزش گلو شود.
چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
گلودرد مزمن با دلایل نامعلوم باید توسط پزشک بررسی شود تا از خطرات جدی که میتوانند منجر به مشکلات سلامتی خطرناک شوند جلوگیری شود. در صورتی که عفونت علت سوزش گلو باشد، احتمالا علائم دیگری نظیر تب، سرفه، خستگی و یا درد ماهیچهای خواهید داشد. برخی از علل دیگر گلو درد را به این سادگی نمیتوان دسته بندی کرد و به همین خاطر بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت سوزش گلو و درد آن مشخص شود.
اگر چه تشخیص گلودرد میکروبی و گلودرد ویروسی در خانه ساده نیست اما هر پزشکی قادر به این تشخیص است. کلیدیترین تفاوتهای گلودرد میکروبی و ویروسی این است که مورد اول با تب بالا همراه است، اما معمولا اثری از سرفه، آبریزش بینی و یا عطسه نیست. همچنین ممکن است لکههای سفید رنگی ته حلق شما قابل مشاهده باشد.
درد شدید و یا تورم شدید لوزهها دلایل مهمی هستند که باید به دکتر مراجعه کنید. درد گلو همراه با بثورات، اغلب باکتریایی است که باید توسط دکتر بررسی شود و آنتی بیوتیک مناسب تجویز گردد.
درمان گلودرد
گلودرد همراه با ترشح مخاطی پشت بینی، به ندرت با خطرات جدی روبرو است. اگرچه، اگر این مسئله تا چندهفته طول بکشد، لازم است برای ارزیابی دلایل ریشهای به پزشک مراجعه شود. ابتدا به پزشک خانوادگی یا عمومی مراجعه کنید، اما در نهایت شاید لازم باشد برای بررسی آلرژی به متخصص مراجعه نمایید.
سوزش گلو صبحگاهی، درحالیکه وضعیت اورژانسی نیست، اگر با نشانههایی از قبیل درد معده همراه باشد باید توسط پزشک بررسی شود. پزشک عمومی معمولا بازگشت اسید را تشخیص میدهد و در نهایت شما را به یک پزشک متخصص ارجاع خواهد داد. داروهای بسیاری هستند که هم بدون نسخه هم با نسخه میتوانند برای درمان گلودرد ناشی از رفلاکس معده مفید باشند. پیشنهاد ما این است که به متخصص مراجعه کنید تا هرگونه مشکل جدی تشخیص داده شود.
اگر بلافاصله پس از بیهوشی عمومی و یا لولهی تنفسی، سوزش گلو احساس کردید، کاملا طبیعی است و نیاز به نگرانی نیست. با این حال، اگر این درد در عرض چند روز فروکش نکرد، بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید. برخی از جراحیهای مربوط به تیروئید خود باعث گلودرد میشوند.
ممکن است گلودرد ناشی از تورم غدد لنفاوی، لوزه باشد، بنابراین درصورتی که بیش از یک هفته دچار گلو درد هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر همراه با گلو درد ناتوانی مداوم، مشکل در بلع و دشواری در تنفس دارید، به اورژانس مراجعه نمایید.
درمان سوزش گلو
چند گزینه وجود دارند که میتوانید برای درمان فوری درد و سوزش در گلو امتحان کنید. این روشها همچنین از گلودرد پیشگیری میکنند.
رطوبت بدنتان را مدام حفظ کنید. کاهش آب بدن موجب گلودرد میشود. در اینصورت بهتر است گلوی خود را با مایعات گرم نرم کنید و بعد از مدتی به نوشیدن آب ادامه دهید.
از دود و سیگار بپرهیزید. اگر سیگاری هستید برای کاهش درد گلو، مصرف آن را متوقف کنید. اگر سیگاری نیستید، از قرار گرفتن در معرض دود آن اجتناب کنید.
خشکی هوا نیز یکی از دلایل گلو درد است. در اینصورت با استفاده از دستگاه بخور هوای اطرافتان را مرطوب نگاه دارید.
استفاده از دارو نیز در درمان گلودرد موثر است. براساس تشخیص پزشک داروها میتوانند مربوط به عفونتهای ویروسی یا باکتریایی باشند. در صورتی که درد گلو ناشی از آلرژی باشد، آلرژی کنترل میشود و برای رفلاکس معده، داروهایی مربوط به آن تجویز خواهد شد.