gardeshban.ir

گردشگری نامتوازن؛ از میدان ساعت ساری تا میدان تکسیم استانبول

نباید فرهنگ توریست خارجی ما درحد خرید تی شرت و شلوار جین و رفتن به کلاب ختم شود.
کد خبر: ۱۱۶۳۴
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۰۸ فروردين ۱۳۹۸-1398 January 08
گردشبان (gardeshban.ir) :
برای مجردها و زوج های جوان که هنوز صاحب فرزند نشده اند هر تعطیلی چند روزه می تواند انگیزه ای برای مسافرت و گردشگری باشد حال چه با وسیله نقلیه شخصی و جاده های شمال و چه تورهای زمینی و هوایی خارج از کشور که اغلب به ترکیه ختم می شود. 

کافی است در تقویم کشور تعطیلاتی بین روزهای چهارشنبه تا شنبه واقع شود تا براساس یک قانون نانوشته باقی ایام هم تعطیل شود و مسیر یکطرفه جاده هراز و چالوس پر از مسافر گردد. حال که در آستانه تعطیلات عید نوروز قرار داریم و بحث مسافرت های عیدانه داغ است برخی از مردم استارت مسافرت های نوروزی را زده اند و چه در داخل و خارج از کشور درحال برنامه ریزی سفر هستند.

اما موضوع قابل بحث اینجاست که چرا مسیر غالب نوروزی مردم در داخل، شمال است؟! در حاشیه این مسئله باید این نکته را نیز ذکر کرد که حضور میلیونی مردم در شهرهای شمالی کشور در ایام عید، هنوز باعث رشد جایگاه گردشگری این مناطق و بهره مندی کلی از فواید این صنعت نشده است. در عوض هرسال طی آمارهای مختلفی که از سوی سازمان محیط زیست اعلام می شود، شاهد افزایش تخریب ها، گسترش آلودگی ها و نابودی بسیاری از پتانسیل های طبیعی در شهرهای حاشیه دریای خزر هستیم.

شرح: میدان تفسیم (تکسیم) - استانبول

گردشگری نا متوازن؛از میدان


این روزها به واسطه حضورم در ترکیه، رفت و آمدهای روزانه خود را مورد بررسی قرار می دهم. جالب اینکه هرچه به ایام پایانی سال نزدیک تر می شویم، حضور ایرانی ها در معابر و خیابان های استانبول ملموس تر است. این شدت حضور ایرانی ها هرچه به منطقه آکسارای و میدان تکسیم (تقسیم) نزدیک تر می شوید، مشهود تر است. به گونه ای که انگار در خیابان ولی عصر تهران راه می روی و کسی احساس غربت نمی کند.

این حضور گسترده ایرانیان به حدی است که برخی فعالان کسب و کار و گردشگری در ترکیه بخش قابل توجهی از چشم انداز گردشگری خود را بر روی مسافران ایرانی متمرکز کرده اند و در پیک حضور مسافران نوروزی، تخفیفات، جشنواره ها و حتی مکان های موقت با سلیقه ایرانی ها درنظرگرفته است. 

البته به سبب حجم بالای مسافر ایرانی در طول سال در ترکیه، بسیاری از ایرانی ها نیز برای خود اینجا کسب و کارهای مختلفی ایجاد کرده اند و از جمله شغل های کاذب و حتی غیرقانونی  هم به وجود آمده اند. عده ای حق دلالی می گیرند تا مسافر به هتل و تورها معرفی کنند و عده ای هم لا به لای جمعیت با صدای آرام درحال فروش ماری جوانا یا همان گل هستند ...

متاسفانه پهناوری سرزمینی و جاذبه های فراوان ایران برای گردشگران داخلی شناخته شده نیست و صرفاً مسافرت ها را در شمال کشور متمرکز کرده ایم. چه بسا توریست های خارجی بیش از مسافران داخلی با جاذبه های گردشگری کشورمان آشنا باشند!

در مسافرت های خارجی نیز نشانی از فرهنگ استاندارد توریستی در بین گردشگران ایرانی دیده نمی شود و شاهد رفتارهای بعضاً نامتعارف هستیم که تعجب دیگر گردشگران خارجی را برمی انگیزد. 

استانبول به سبب قدمت تاریخی دارای مراکز فرهنگی، موزه ها، اماکن مذهبی و سنتی بسیاری است. همجواری با دریای مرمره و دریای سیاه هم باعث شده این شهر تاریخی از طبیعت زیبایی برخوردار باشد. گردشگران خارجی معمولا بیشترین اوقات خود را صرف بازدید از جاذبه های تاریخی و طبیعی شهر می کنند و دست آخر برای تهیه سوغات هم سری به پاساژها و مراکز تجاری بزرگ این شهر بزنند اما این مسئله برای گردشگران ایرانی کاملا برعکس است.

شرح عکس: میدان ساعت ساری

گردشگری نا متوازن؛از میدان


برای اکثر گردشگران ایرانی، بازدید از اماکن تاریخی و فرهنگی صرفاً در حد یک عکس یا استوری از بیرون بنا ختم می شود (البته اگر سری به این مکان های تایخی بزنند) گردشگران ایرانی معمولا تمام زمان روز، صرف پاساژ گردی می شود و ...

اکثر ایرانیان از پرداخت هزینه بلیط برای بازدید از اماکن تاریخی و موزه ها سرباز می زنند و به قولی ترجیح می دهند پول بلیط مجموعه کاخ ها و موزه های زیبای ایاصوفیه را یک شلوار جین بخرند...

عکس و لایو و پست و استوری در حوزه گردشگری امری عادی و جذاب است اما باید در مورد فرهنگ گردشگری خود چه در داخل و چه در خارج از کشور تامل و تجدیدنظری داشته باشیم. از یکسو نباید مسافرت را صرفاً به گذر از "میدان ساعت" ساری خلاصه کرد و از سوی دیگر نباید فرهنگ توریست خارجی ما درحد خرید تی شرت و شلوار جین و رفتن به کلاب ختم شود.

البته شدت این تامل باید در مسئولان کشور بیش از دیگر اقشار باشد چرا که سیاست های غلط درحوزه گردشگری و نوع رفتارهای سلیقه ای و ایجاد برخی محدودیت های خارج از عرف در داخل کشور، از یکسو حجم مسافران را به گوشه ای از کشور سوق داده و از سوی دیگر باعث شده تا فرهنگ مسافران ایرانی در خارج از کشور نیز درحد پاساژ گردی محدود شود.
پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار