گردشبان (gardeshban.ir) : خیرالله خادمی اظهار کرد: راهآهن شلمچه – بصره با مشارکت ۶۰ درصدی بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و ۴۰ درصدی وزارت راه وشهرسازی احداث خواهد شد.
وی طول این خط ریلی را ۳۵ کیلومتر اعلام کرد و افزود: این مسیر ریلی دارای یک دستگاه پل به طول ۷۰۰ متر است که یکی از دهانههای این پل برای امکان کشتیرانی در شطالعرب به صورت بازشو طراحی و اجرا میشود.
وی زمان ساخت این پروژه را دو ساله اعلام و اضافه کرد: پس از امضای این تفاهمنامه دو ماه فرصت داده میشود تا در صورت تایید برآوردهای اولیه طرح از سوی وزارت راه و شهرسازی قرارداد اجرایی منعقد و در این فاصله عملیات تجهیز کارگاه آغاز میشود.
خادمی در خصوص مزایای بهرهبردرای از این خط ریلی گقت: با تکمیل این خط ریلی اتصال ایران از خرمشهر به عراق و کشورهای شرق مدیترانه به صورت پیوسته میسر میشود که نقش مهمی در تسهیل سفر به عتبات عالیات خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل اظهار کرد: با توجه به آمار ارایه شده سالانه بیش از ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تن کالا از دو پایانه مرزی شلمچه و چذابه به عراق صادر می شود و این مسیر ریلی میتواند تحولی در امر صاردارت کشور با استفاده از حمل و نقل سبز ایجاد کند.
خادمی برآورد اولیه اعتبار مورد نیاز این خط آهن را ۶۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: خط آهن شلمچه- بصره در خاک کشور عراق احداث خواهد شد و تامین آب و برق مورد نیاز و همچنین انجام بخشی از روسازی مسیر از سوی این کشور صورت میگیرد.
اتصال راهآهن خرمشهر به شلمچه به طول ۱۷ کیلومتر در سال ۹۰ انجام شد و ادامه این خط ریلی از شلمچه تا شهر بصره عراق به طول حدود ۳۲ کیلومتر در خاک عراق باقی ماند.
در حال حاضر، خط ریلی از بصره تا کربلا فعال است به طوری که در اربعین سالهای قبل، زائران ایرانی خود را با قطار به مرز شلمچه میرساندند و پس از پیمودن این مسیر ۳۲ کیلومتری تا راهآهن بصره با اتوبوس، مجدداً با قطار عراقی به سمت کربلا راهی میشدند.
با تکمیل ۳۲ کیلومتر خط آهن بین شلمچه تا بصره و ساخت یک پل بازشونده بر روی اروندرود، اتصال ریلی کشور ایران از طریق خرمشهر به عراق و کشورهای شرق مدیترانه بدون انقطاع برقرار میشود و تحولی بزرگ در زمینه ترانزیت و تبادل کالا و مسافر رخ خواهد داد.
وجود اماکن زیارتی ـ سیاحتی در ایران و عراق، سبب شده است که حجم زیادی از ترددهای مسافری بین دو کشور همسایه صورت گیرد؛ در پنج سال اول دهه ۹۰ تعداد مسافران ایرانی و عراقی که بین دو کشور در تردد بودهاند، نزدیک به دو برابر افزایش یافته است؛ طبق آمار سازمان راهداری در سال ۹۶ مجموع ترددهای مسافران ایرانی و عراقی از مرزهای زمینی دو کشور نزدیک به ۹ میلیون تردد بوده است. مطابق با این آمار سال ۹۶، مرزهای مهران، شلمچه و چزابه با پوشش ۸۵ درصد ترددها بین ایران و عراق، به عنوان پرترددترین مرزهای غرب و جنوب غربی کشور به حساب میآیند.
رونق سفرهای زیارتی و عتبات همچنین رشد و توسعه گردشگری از مزایای تکمیل خطآهن شلمچه-بصره است.