گردشبان (gardeshban.ir) : آرادان نام شهرستانی است که از غرب به شهرستان گرمسار، از شرق به شهرستان سرخه، از شمال به استان تهران و از جنوب به اردستان منتهی میشود. در برخی از منابع تاریخی در خصوص ریشه نامگذاری شهرستان آرادان به این نکته اشاره شده که آرادان در قدیم با نام اردوان شناخته میشد و این نام از نام اردوان اشکانی مشتق شده است.
حال که از وجه تسمیه شهرستان آرادان مطلع شدیم، سفرمان به این شهرستان را آغاز کنیم و در قالب آن به جاذبههای تاریخی و گردشگری شهرستان آرادان سری می زنیم.
پیش از سفر بهتر بدانیم که این شهرستان براساس آنچه در تقسیمات کشوری آمده، از دو بخش با نامهای بخش مرکزی شهرستان آرادان و کهنآباد، ۴ دهستان با نامهای یاتری، حسینآباد کردها، کهنآباد و فروان تشکیل شده است. شهرهای شهرستان آرادان با نامهای آرادان و کهنآباد شناخته میشوند.
نوبتی هم که باشد نوبت سر زدن به جاذبههای تاریخی و گردشگری شهرستان آرادان است. ما این گشت و گذار را از قلعه یاتری علیا شروع میکنیم. بنای این قلعه که در دوره قاجار ساخته شده، در ۲ کیلومتری مرکز شهرستان آرادان دیده میشود. قلعه یاتری علیا در روستایی به نام یاتری علیا قرار گرفته است.
بعد از قلعه یاتری علیا سری به امامزاده شاهنظر میزنیم. بنای این امامزاده که در دوره قاجار ساخته شده، در مرکز شهر آرادان و روی تپه آرادان ساخته شده است.
امامزاده شاهنظر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ ثبت ملی شده است.
قلعه پاده یکی دیگر از جاذبههای تاریخی و گردشگری شهرستان آرادان است. این قلعه که در تاریخ ۲۵ خرداد ۱۳۸۱ به ثبت ملی رسیده، قدمتی طولانی دارد و به شکل مدور بر روی یک محوطه بزرگ و بلند آبرفتی بنا شده است.
یکی دیگر از جاذبههای تاریخی و گردشگری شهرستان آرادان با نام آبانبار آرادان شناخته میشود. آبانبار آرادان در دوره قاجار ساخته شده است. این آبانبار تاریخی در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ به ثبت ملی رسید.
از جاذبههای گردشگری دیگر شهرستان آرادان میتوان به بازار آرادان، تکیه آرادان، آبانبار ده نمک، امامزاده علی اکبر (ع)، کاروانسرای دهنمک، روستای نمونه گردشگری پاده و رامه اشاره کرد.