گردشبان (gardeshban.ir) : دیگر تعداد قابل توجهی از مردم ازاجرای این طرح ابراز نارضایتی کردند و برخی مسئولان نیزگفتند این کار در طولانی مدت به نفع مقاصدو روستاهای هدف گردشگری نیست.سرپرست معاونت گردشگری خراسان رضوی از تلاشهای این اداره برای دریافت نشدن وجه در ورودی روستاهای هدف گردشگری خبر داد و گفت: این کار در طولانی مدت به نفع مقاصد و روستاهای هدف گردشگری نیست.بنا به آمار فرمانداری طرقبهوشاندیز در سال گذشته بالای ۳۰ میلیون خودرو وارد این شهرستان شده است و حدود ۵۰ میلیون نفر در سال گذشته به این دو شهرستان رفتوآمد داشتهاند.
دیدگاه مردم
یکی از شهروندان در این خصوص گفت: ایران کشور فقیری نیست ، مشکل در مدیریت درآمدهاست. با بخش بسیار کوچکی از درآمدها میشود برای مردم امکانات رفاهی ساخت که نیاز به دریافت هزینه از خود آن ها نباشد. به نظر من این پول(ورودی در روستاهای گردشگری ) ،پول زوری است. خانم شهروند دیگری که خود را دانشجو معرفی میکند، میگوید: یک جوان و اصلا مردم مشهد غیر از طرقبهوشاندیز کجا را برای گذراندن ساعاتی برای فراغت دارند؟ با این طرحها فقط دلخوشی و تفریح مردم هر روز کم رنگتر میشود.
خانم معلمی که اتفاقا محل کارش طرقبه بود در این باره به ما گفت:چند وقتی است برای ورود به کنگ از ماشینهای سواری پنج هزار تومان دریافت میکنند ولی هنوز تغییری در آن جا مشاهده نمیشود. چه خوب است ابتدا خدماتی به گردشگران بدهند بعد پول آن را دریافت کنند. خیلی خوب است این طرح شش ماه تا یک سال اجرایی شود اگر موفق بود و گردشگران از ارائه خدمات راضی بودند، ادامه پیدا کند .اما در این بین، نظرات ساکنان طرقبه از همه شنیدنیتر است و برخلاف انتظار اکثر مردم طرقبه از اجرایی شدن این طرح زیاد راضی نیستند و آن را عاملی برای کاهش تعداد گردشگر میدانند.
به زودی این طرح در تمام روستاهای بخش طرقبه اجرایی میشود
بخشدار طرقبه با بیان این که به زودی این طرح در تمام روستاهای بخش طرقبه اجرایی میشود تصریح کرد: بر اساس ماده 7 قانون پسماند ، مدیریت اجرایی کلیه پسماندهای غیر صنعتی در شهرها و روستاها بر عهده شهرداریها و دهیاریها و خارج از این محدوده بر عهده بخشداریهاست. همچنین ماده ۸ مدیریت پسماند میگوید: مدیریت اجرایی میتواند دفع زباله و پسماند را به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار کند و هزینه پسماند را از تولید کننده آن طبق تعرفه آمده در دستورالعمل وزارت کشور بر حسب نوع پسماند دریافت کند.
محمد قربانی با بیان این که با ورود گسترده گردشگران به روستاها و ییلاقات و مسیرهای رودخانهای ما یکی از معضلات، بحث زباله و پسماندی است که بعد از بازگشت گردشگران در این مناطق به جا میماند، تصریح کرد: از لحاظ قوانین و مقررات وظیفه جمعآوری زباله و پسماند در خارج از محدوده روستاها با بخشداریهاست. ما وظیفه جمعآوری زباله در مسیر رودخانهها و مناطق اطراف آن را به دهیاریها تفویض کردیم و تصمیم بر این شد برای مدیریت هر چه بهتر این موضوع و ارائه خدمات بهتر به گردشگران مبالغی از خودروها در ورودی روستاهای هدف گردشگری دریافت شود .
سرپرست معاونت گردشگری اداره میراث فرهنگی خراسان رضوی به خبرنگار ما گفت: این که ما بیاییم و برای کسب درآمد برای روستا از ورود گردشگر پولی دریافت کنیم، روش مناسبی نیست و این مسئله خود مانع از حضور گردشگر به روستاهای هدف گردشگری میشود .
یوسف بیدخوری با اشاره به این نکته که متاسفانه هنوز زمینه جذب درآمد در روستاهای ما تعبیه نشده، تصریح کرد:چون شوراها و دهیاران ما تجربه درآمدزایی را ندارند از همین رو برای حل مسئله کسب درآمد و حل مشکلات شان ، سراغ آسان ترین و راحتترین راه حل رفتهاند.
وی افزود: این راه حل روش قشنگی برای حل معضلات روستا نیست و مطمئن هستیم به گردشگری آسیب میزند و مانع رونق گردشگری در این روستاها میشود. وی با تاکید بر این که ما اعتراض خودمان را در این خصوص اعلام کردهایم، اظهار کرد: این طرح مورد تایید حوزه گردشگری نیست و در طولانی مدت به نفع مقاصد و روستاهای هدف گردشگری نمیتواند باشد.
بیدخوری افزود: به لحاظ قانونی شوراهای اسلامی روستا برای تامین هزینههای خودشان میتوانند منابع درآمدی تعریف کنند و این کار اگر از مسیر اصولی وطبق مقررات باشد منع قانونی ندارد .
وی ادامه داد: در گذشته نیز به استانداری ارجاع داده بودیم و ما در اداره میراث فرهنگی پیگیر هستیم که بتوانیم یک دستور برای حل این موضوع از مقامات بگیریم تا این مسئله به این نحو در روستاها پیگیری نشود.وی ادامه داد:اگر پیگیریهای ما به کسب درآمدهایی برای دهیاران منجر شود، میتوان این هزینهها را به نحو بهتری مدیریت کرد تا مخارج دهیاریها که اتفاقا هزینههای گزافی را هم شامل نمیشود، از سایر مسیرها تامین شود.
بیدخوری در توضیح مسیرهای درآمدی برای دهیاریها تصریح کرد: پیگیری های لازم را در اداره میراث انجام میدهیم تا راه های درآمدی دیگری برای دهیاران در نظر بگیریم و با کمکهای دولتی این کار به نحو صحیح انجام شود.
وی به بعضی از راهکارهای تولید درآمد در روستاها اشاره کرد و گفت: با ایجاد فروشگاههای عرضه مواد و محصولات روستایی به گردشگران همچنین فروش صنایع دستی و تهیه غذا و در نظر گرفتن استراحتگاه برای گردشگران مانند خانههای بوم گردی میتوان انواع زمینههای کسب درآمد را برای دهیاران و روستاییان فراهم کرد تا دیگر نیازی نباشد دهیاریها از طریق دریافت پول در ورودی روستاها کسب درآمد کنند.
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری نیز گفت: ما در مملکتی زندگی میکنیم که همه چیز آن قانونمند است ، اگر موضوع دریافت بهای خدمات مسیر قانونی خود را طی کرده و به تایید بخشداری و فرمانداری رسیده باشد، دریافت هرگونه وجهی قانونی است و مشکلی ندارد اما دریافت هر گونه وجهی به صورت غیرقانونی حتما جرم است و پیگرد قانونی دارد.
محمدصادق براتی با تاکید بر این مطلب که البته از تاثیرات منفی این طرح در طولانی مدت بر حوزه گردشگری روستاهای این منطقه نباید غافل شویم، تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم در نظر گرفتن محلی برای دریافت عوارض یا بهای خدمات، جو روانی ایجاد میکند و حتما در بلند مدت تاثیر منفی بر تعداد گردشگران میگذارد.
وی ادامه داد: سعی بر این است از طریق دستگاههای متولی و کمک بیشتر دولت به بخش گردشگری این موضوع بهتر مدیریت شود .
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان تاکید کرد: سیاست کلی استان و مدیریت ارشد بر توسعه گردشگری است. مردم مطمئن باشند به این بخش بیشتر توجه میشود و برنامهریزیها برای ایجاد تسهیلات و امکانات رفاهی بیشتر برای تقویت روحیه نشاط و شادی در مردم است.