گردشبان (gardeshban.ir) :
گاه گاهی هم که گردشگری گذرش به این اثر باستانی تقریبا ناشناخته می افتد، کتیبهای میبیند که غبار زمان چهرهاش را مخدوش کرده و نمیتواند آن را هم از نزدیک ببیند. شاید آن هنگام تنها سری به نشانه تاسف و حسرت تکان دهد برای مهجوریت یکی از مهمترین میراثهای بجامانده از تاریخ بشریت.
مظفر غلامی، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرپل ذهاب درباره آخرین اقدامات برای رهایی این اثر تاریخی از بند دیوارهای مدرسه 17 شهریور، اظهارکرد: از حدود شش سال پیش تاکنون رایزنیهایی را با آموزش و پرورش داشتهایم تا بتوانیم با تملک مدرسه، اثر باستانی آنوبانی نی را از محصور بودن نجات دهیم.
وی افزود: طی این مدت مسئولان آموزش و پرورش بارها اعلام کردند که چون فضای آموزشی چندانی نداریم نمیتوانیم اقدام به تخلیه این مدرسه کرده و آن را به میراث فرهنگی تحویل دهیم.
رئیس میراث فرهنگی سرپل ذهاب ادامه داد: وقوع زلزله بزرگ سال 96 و بازسازیهای پس از آن زمینهای فراهم کرد تا تعداد مدارس بیشتری نسبت به قبل در سطح شهر سرپلذهاب ساخته شود، بنابراین از مسئولان آموزش پرورش خواستیم تا از ظرفیت مدارس تازه احداث شده استفاده کرده و این مدرسه را تخلیه کنند.
وی بابیان اینکه در مذاکرات اخیر با مسئولان آموزش و پرورش روزنههای امیدی بوجود آمده، عنوان کرد: درصورتی که بتوانیم موافقت قطعی آموزش و پرورش را بگیری، پرونده تملک این مدرسه را که از قبل آماده کرده ایم به سازمان ارسال خواهیم کرد تا سریعا محوطهسازی اطراف اثر را آغاز کنیم.
غلامی یادآورشد: باتملک این مدرسه و محوطهسازی اطراف آنوبانینی، میتوانیم سالانه حداقل یک فصل کاوش را در محوطه داشته باشیم و آن را به یک پایگاه باستان شناسی تبدیل کنیم تا بصورت جهانی معرفی شود.
وی در ادامه بابیان اینکه محصور بودن این اثر باستانی در داخل مدرسه باعث شده تا در سالیان گذشته نتوانیم اقدامات حفاظتی لازم را برای آن داشته باشیم، عنوان کرد: گردشگران بویژه گردشگران خارجی که از این اثر تاریخی دیدن میکنند از محصور بودن آن شاکی هستند و نمیتوانند اثر را از نزدیک ببینند و یا از آن عکس تهیه کنند.
در نقش برجسته آنوبانینی، تصویر الهه نشاط و عشق به همراه پادشاه لولوبیان و 9 اسیر جنگی حک شده است.
ایسنا