گردشبان (gardeshban.ir) :
شیرقلعه در فاصله سه کیلومتری شمال غرب شهمیرزاد در شهرستان مهدیشهر واقع شده و دسترسی به آن نیازمند کمی کوهپیمایی است.
شیر قلعه شهمیرزاد از پناهگاههای مستحکم اسپهبدان طبرستان بوده و بر اساس مطالعات باستان شناسی دارای زیر ساخت دوره اشکانی و ساسانی است، دوگانگی ملات به کار رفته در معماری شیر قلعه و نیز ساخت و سازهای جدید بیانگر بازسازی و مرمت آن در دوران اسلامی است.
این قلعه در گذشته برای حفاظت راه انشعابی از بزرگراه ابریشم، احداث شده بود و در قرن پنجم و ششم، اسماعیلی مذهبان که مرکز آنان قلعه الموت قزوین بود، از این قلعه استفاده میکردند و به روایتی برای تامین آب تونلی زیرزمینی از قلعه به چشمه حفر شده بود تا از گزند دشمنان در امان بمانند.
اگر برای دیدن شیر قلعه به شهمیرزاد سفر کنید در چهار گوشه قلعه چهار برج مدور دیده میشود و مشخص است که درساخت دژ از سنگهای صخره ای همان کوه استفاده شده و دارای یک دروازه واقع در ضلع جنوبی است.
برج های دژکهن شهمیرزاد، دارای ابعاد منظمی نیستند و همچنین ارتفاع آنها به دلیل ناهمواری سطح کوه یکسان نیست.
فضاهای داخلی شیر قلعه شهمیرزاد اکنون پس از گذشت قرنها در زیر خاک مدفون شده، ولی دیوارها، برج و باروهای آن نسبتا سالم مانده است و آنچه باعث استحکام بی نظیر این قلعه شده، استفاده از ملاتی متشکل از ملات ساروج، آهک خاکستر و ماسه بادی است.
آنچه که امروز بر جذابیت تماشای این قلعه نظامی میافزاید تماشای زیباییهای شهر نمونه گردشگری شهمیرزاد از ارتفاع است گویی تمام شهر در تسلط چشمان هست و جز لکههای سبز رنگ در کف آسمان آبی چیز دیگری به چشم نمیخورد.
زیباییهای این قلعه تنها به چشم اندازهایش محدود نمیشود و در پایین قلعه چشمه های متعددی از جمله سر چشمه (شیخ چشمه سر) و هفت چشمه قرار دارد که یک مقصد گردشگری برای گردشگران محسوب می شود.
شیر قلعه شهمیرزاد از لحاظ ساخت شبیه به قلعه ساروی بزرگ، قلعه ساروی کوچک و قلعه وهل است و به عنوان یکی از مهم ترین و جذابترین قلاع منطقه باستانی قومس مطرح میشود و طبیعت زیبا و آب و هوای ییلاقی این ناحیه نیز بر جذابیت آن افزوده است .
شیرقلعه شهمیرزاد، پنجم آذر ۱۳۸۰ با شماره ۴۴۲۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ایرنا