گردشبان (gardeshban.ir) : مناطق کویری و بیابانی به علت دارا بودن طبیعت خشن قابل پیش بینی نیستند. چه بسا سفری که برای ۲روز برنامه ریزی شده به دلیل شرایط نامناسب جوی و یا زمینی تا یک هفته به درازا بکشد. از اینرو همواره باید آماده برخورد با خطرات احتمالی بود.وسایل و تجهیزات سفر به مناطق کویری و بیابانی به چند بخش تقسیم می شوند. بخش اول وسایلی هستند که جدا از مدت زمان سفر، منطقه مورد بازدید و …همواره باید همراه هر طبیعت گردی باشند. دسته دوم وسایلی هستند که در سفرهای طولانی ( دو روز به بالا) و حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرند. در اینجا به پاره ای از این تجهیزات اشاره می شود:
• کوله پشتی
• کرم های ضد آفتاب
• پوشش مناسب
• کیسه خواب
• دوربین های چشمی و شکاری
• کیت مار گزیدگی
• عینک آفتابی
• چادر
• جوراب
• وسایل جهت یابی
• وسایل روشن کردن آتش
• وسایل گرمایش در کمپینگ
• گاز پیک نیک و سوخت
• تصفیه کننده آب
• جعبه کمک های اولیه
• کبریت
• چاقو
• کاسه جهت تأمین آب کویر
• نایلون
• کلاه و…
سایهبان پایهدار
بدون تردید یکی از مشکلات اصلی کویرنوردی، آفتابسوختگی است؛ مخصوصا عصرها که دمای هوا به بیشترین میزان خود میرسد و خورشید به صورت عمود به زمین میتابد؛ برای جلوگیری از این مشکل بهتر است حتما یک سایهبان پایهدار همراه خود داشته باشید تا در موقع استراحت و نشستن از آن استفاده کنید.
وسایل بهداشت شخصی
شما نباید به خاطر اینکه در میان کویر هستید، بهداشت را فراموش کنید؛ بلکه باید تمام وسایل بهداشتی مثل مسواک و خمیردندان، شامپوی سر و شامپوی بدن یا حداقل یک دستمال مرطوب و محلول بوگیر همراه خود داشته باشید. توصیه میکنیم همه این وسایل را درون یک کیف قرار دهید تا کنار هم باشند و حمل آنها نیز آسانتر باشد.
زیرانداز و پتوی مسافرتی
قطعا در کویرنوردی طولانی مدت در کویر از این دو وسیله استفاده خواهید کرد تا از گرد و غبار و سرما در امان باشید. زیراندازهای مخصوص کمپ زدن بسیار مناسب هستند.
کرم ضد آفتاب
به همراه داشتن کرم ضد آفتاب درست مانند آب کافی ضروری است. سعی کنید از کرمی استفاده کنید که از پوست صورت در مقابل آفتابسوختگی و اشعه UV خورشید که موجب آسیب دیدن پوست و سرطان پوست میشود، محافظت کند. هر چند ساعت یک بار حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
کولهپشتی مناسب
کولهپشتی نیز یکی از وسایل ضروری برای سفر به کویر برای حمل وسایل مختلف از جمله آب، غذاهای سبک و جعبع وسایل کمکهای اولیه است. کولهپشتی باید سبکوزن و اندازه شما باشد و یک محفظه آب و یک لوله نیز برای نوشیدن آب داشته باشد که تا کنار دهان شما کشیده شده باشد تا مجبور نباشید برای هر بار نوشیدن آب، بطری آن را از کوله خارج کنید.
اپلیکیشنهای موقعیتیابی
اپلیکیشن آنلاین و آفلاین گوگل مپ و اپلیکیشن آفلاین Maps.me که در صورت عدم امکان استفاده از GPS میتوانید از آن استفاده کنید، گزینه های خوبی هستند. اپلیکیشن Roadtrippers هم میتواند مکانهای جذاب مسیر را برای شما نمایش دهد.
عینک آفتابی مناسب
به همراه داشتن عینک آفتابی مناسب جهت محافظت چشم در برابر شن و ماسه و اشعههای مضر آفتاب نیز کاملا ضروری است. به همراه داشتن عینک پلاریزه نیز توصیه میشود. بهتر است عینک بند داشته باشد و درست اندازه سر شما باشد تا گم نشود.
لباس مناسب برای حمام آفتاب و غلتیدن در میان ماسهها
حمام آفتاب و غلتیدن در میان ماسههای گرم و نرم جزو جذابترین تفریحات مناطق کویری بوده و برای لذت بردن از آنها باید لباس مناسب داشته باشید.
صندل مخصوص پیادهروی در کویر
صندلهای مخصوص پیادهروی در کویر مقاومت بالایی دارند و کمانهایی که در بالای صندل قرار دارند، به خوبی از پا محافظت میکنند. یک صندل خوب باعث میشود در طول پیادهروی طولانیمدت هم کاملا راحت باشید.
کلمن
خنک نگه داشتن مواد غذایی، نوشیدنیها و میوهها جهت جلوگیری از فساد آنها مستلزم استفاده از یک کلمن خوب است. برای افزایش کارایی کلمن باید آن را با بطریهای آب سرد و قطعات کوچک یخ پر کنید.
چادر مناسب کویر
قطعا در سفر یک یا دو روزه به کویر میخواهید در طول روز کمی بخوابید و استراحت کنید. به همراه داشتن چادری که بتواند شما در مقابل گرما و اشعههای سوزان خورشید محافظت کند، برای خواب راحت در روز کویر الزامی است. چادرهایی که باد بتواند در آنها جریان پیدا کند و پنجرههای توری و درهای بزرگ داشته باشند، برای کمپ زدن در کویر مناسب هستند.
حشرهکش
برخی از حشرات ساکن کویر واقعا خطرناک هستند و حتی میتوانند باعث مرگ شما شوند. برای مقابله با پشهها، کنهها و دیگر حشرات خطرناک باید از پشهکشهای قوی که برای انسان ضرری ندارند، استفاده کنید. در ضمن محلولها و کرمهایی در بازار موجود هستند که از شما و پوستتان در برابر حشرات محافظت میکنند و آنها را از شما دور نگه میدارند. برخی از این مواد ماندگاری بالایی دارند.
دستمال محافظ
دستمالهایی در بازار موجود هستند که میتوانید از آنها به عنوان سربند، ماسک صورت، پرچم و نشانه برای نشان دادن خود به نیروهای امدادی و کمک گرفتن از آنها و سایر موارد استفاده کنید.
دوش خورشیدی
دوش خورشیدی یکی از وسایل جدید و البته جالب برای دوش گرفتن در کویر است. این دوش از یک کیسه سیاه رنگ و یک لوله که سری دوش کوچکی روی آن نصب شده، تشکیل شده است. برای استفاده از این دوش ابتدا باید کیسه آن را با آب پر کنید و اجازه دهید با انرژی خورشید گرم شود. سپس باید شیر آن را باز کنید و به راحتی دوش بگیرید.
جعبه کمکهای اولیه
گاهی اوقات مشکلات پیشبینی نشدهای مثل زخم شدن قسمتهای مختلف بدن یا سردرد مانع ادامه راه شما میشود. بهتر است همیشه یک جعبه کمکهای اولیه دربردارنده وسایل ضروری همراه خود داشته باشید تا در مواقع ضروری با مشکل مواجه نشوید
شلوارک مخصوص پیادهروی در کویر
در هنگام پیادهروی در کویر باید کاملا راحت باشید و گرمای هوا نیز آزارتان ندهد. به همین دلیل استفاده از یک شلوارک مناسب میتواند پیادهروی را برای شما بسیار راحتتر کند.
دیگر تجهیزات ضروری در کویر
از دیگر وسایل ضروری برای سفر به کویر میتوان به حوله، چند دستمال، دستمال توالت، نوارچسب، درپوشهای پوشاننده گوش، قطره چشم، دوربین باکیفیت، منور دستی و ظرفهای نگهداری سوخت اشاره کرد.
توصیه میکنیم لباسی را انتخاب کنید که از الیاف مصنوعی تهیه شده باشد، سریع خشک شود و رطوبت را هم به خود جذب نکند. استفاده از کلاه و عینک آفتابی هم ضروری است. اگر احتمال آفتابسوختگی وجود دارد حتما از شلوار استفاده کنید. در هنگام پیادهروی از جوراب و کفش مناسب استفاده کنید و برای اینکه گرما شما را آزار ندهد دستمالی را مرطوب کنید و دور گردن خود بپیچید.
لباس نامناسب و وسایل غیر ضروری
شلوار لی: استفاده از شلوار لی در کویر مخصوصا هنگام پیادهروی در هوای گرم اصلا توصیه نمیشود.
جواهرات و لباسهای شک و رسمی: ماجراجویی در کویر اصلا نیازی به این لباسها و جواهرات ندارد.
وسایل الکترونیکی و دیجیتالی: قطعا در کویر استفاده از لپتاپ، تبلت و گوشی اصلا ضروری نیست.
وسایل ارزشمند: در چنین محیطی امکان گم شدن یا حتی سرقت وسایل ارزشمند وجود دارد.
کاسه و بشقاب و وسایل آشپزی متعدد: به همراه داشتن این وسایل فقط بار شما را زیاد و سنگین میکند و هیچ ضرورتی ندارد.