gardeshban.ir

مرمت شهر تاریخی بلاد شاپور در پیچ‌وخم اختصاص اعتبار

آب، باد، آتش، سیل، زلزه و انسان‌ها دست‌دردست هم گذاشته‌اند که اندک اثر به جای مانده از تاریخ کهگیلویه و بویراحمد در بافت تاریخی دهدشت معروف به شهر تاریخی بلادشاپور هم از بین برود و هم از یاد.حتی مشخص نیست تخصیص ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی و مرمت این اثر ملی در چه مرحله‌ای است.
کد خبر: ۱۷۸۵۱
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۸-1398 July 10
گردشبان (gardeshban.ir) :
براساس اسناد تاریخی، بافت قدیمی بلاد شاپور با ۴۵ هکتار وسعت یکی از بزرگترین بافت‌های تاریخی ایران به‌شمار می‌آمد اما این بافت به دلیل توسعه شهرنشینی و دست درازی افراد تخریب شد و هم اینک ۳۷ هکتار از این شهر قدیمی باقی مانده‌است.

این شهر با توجه به موقعیت جغرافیایی و راهبردی که داشته به عنوان کوتاه‌ترین راه میان بنادر جنوبی و اصفهان مرکز حکومت صفویان مورد استفاده قرار داشته و از اهمیت بسیاری برخوردار بوده‌ است.

سال‌های متمادی است که بلادشاپور مورد بی مهری متولیان حفظ میراث فرهنگی قرار گرفته و حوادث طبیعی از جمله سیل، زلزله، آتش سوزی و دیگر بلایای طبیعی قسمت های از این بافت تاریخی را ویران می‌کند. 

از بد حادثه سال گذشته قسمتی از کاروانسرا احیا شده بافت تاریخی دهدشت بلادشاپور مرکز شهرستان کهگیلویه میراث ماندگار تاریخ صفویه تخریب شد.پس از تخریب کاروانسرا مسئولان به تکاپو افتادند که نگذارند این اثر تاریخی از بین برود.

 با پیگیری مدیران و نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار ملی به مرمت و بازسازی بافت تاریخی دهدشت اختصاص یافت.اعتباری که پس از یک سال نه تنها تخصیص نیافته بلکه هر روز خبر می رسد بخشی از از آن کاهش یافته است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد می گوید: در ابتدا ۱۵۰ میلیارد ریال برای مرمت و بازسازی این بافت قدیمی پیشنهاد شد اما در بودجه سال ۹۸ حدود ۱۰۰ میلیارد ریال برای مرمت آن در نظر گرفته شد.

محمود باقری افزود: هم اینک تنها ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال اوراق سه ساله به مرمت بلادشاپور در شهرستان کهگیلویه اختصاص یافته این درحالی است که ۱۰۰ میلیارد ریال در ردیف بودجه ۹۸ به ان اختصاص یافته بود.

وی بیان کرد: مبلغ ۱۰۰ میلیارد ریال اعلام شده برای مرمت و بازسازی شهر قدیمی بلادشاپور به سازمان میراث فرهنگی هم اینک به ۸۷ میلیارد ریال کاهش یافته است.

باقری عنوان کرد: شهرستان کهگیلویه هیچ اعتبار شهرستانی برای مرمت شهر تاریخی بلادشاپور در سال های ۹۷ و ۹۸ اختصاص نداد و تمامی اعتبارات شهرستانی برای بخش های دیگر توزیع شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: سال گذشته تنها یکی میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال به مرمت این شهر تاریخی تعلق گرفت و با این مبلغ اندک تنها چند کار جزئی انجام شد.

باقری بیان کرد: مجموع اعتبار مورد نیاز برای تملک و بازسازی و احیای این شهر قدیمی ۵۰۰ میلیارد ریال است که از این میزان حدود ۲۰۰ میلیارد ریال آن فقط برای تملک نیاز است.

وی از تمام مسئولان کشوری و استانی به ویژه فرماندار کهگیلویه خواست همت بیشتری برای جذب و اختصاص اعتبار برای احیا این شهر تاریخی داشته باشند تا این فضا هر چه سریع تر سامان یابد.

بر اساس اسناد تاریخی به جا مانده، وجود راه‌های سنگفرش شده، پل‌های متعدد ،مراکز تجاری ،کاروانسراها و مساجد حکایت از این دارد که شاخه‌های فرعی جاده ابریشم از این شهر عبور می‌کرده است.

وجود ارگ قدیمی، دو هزار خانه، مسجدها، گرمابه‌ها، کاروانسرا، زیارتگاه‌ها و برج و باروی گرداگرد شهر مجموعه بناهای باقی مانده از این بافت تاریخی بوده که بخشی از آن بازسازی شده‌است. 

سنگ لاشه، گچ، ساروج، خاک، نی و تنبوشه سفالی عمده‌ترین مصالح ساختمانی به کار رفته در بافت قدیم شهر دهدشت هستند.

بافت تاریخی دهدشت به شماره ۳ /۱۶۸۹ در سال ۱۳۶۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت تاریخی رسیده‌است.

به نظر می‌رسد چرتکه انانی که قرار است برای احیا این بافت قدیمی باارزش اعتبار اختصاص دهند مو را از ماست می‌کشد و تارسیدن به بلاد شاپور کفگیر به ته دیگ خورده است.
 
ایرنا





پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار