گردشبان (gardeshban.ir) : دره نوردی را شاید بتوان یکی از زیر شاخه های گردشگری ماجراجویانه نیز دانست . این کار نیاز به دانستن تکنیک های سنگنوردی و عبور از آب های خروشان و همچنین شنا و شیرجه است با این تفاوت که فرود به دنیایی ناشناخته و گاهی خطرناک است . دره ها معمولا در بین یال های کوه ها به وجود می آیند و یا در میان گسل ها دیده می شنود و بستری مناسب برای رودها و نهرها هساند .
همین عامل باعث می شود که در دره ها با گذشت سالیان دراز جریان آب اشکال متنوعی را در میان صخره ها به وجود آورد و وجود همین اشکال و فرم ها جز یکی از جذابیت های این رشته می باشد .
اصول دره نوردی
بد نیست بدانید به هر حرکتی و یا ترددی که بین دره ها صورت بگیرد، دره نوردی گفته نمی شود. این ورزش اصول و قوانین خاص خود را دارد که در شرایط منحصر بفردی انجام می شود . درصورتی که بخواهیم بصورت اصولی پیگیری کنیم که دره نوردی به چه چیزی اطلاق میشود می بایست بدانید به حرکت در دره های باریک و عمیق با دیواره های صخره ای و شیب دار که به واسطه جریان آب ایجاد شده اند، دره نوردی گفته میشود . در مواقعی دره نوردی نیازمند شنا کردن با جریان آب و یا عبور از آبشار هم میباشد .
اصول دره نوردی برای دره های مختلف کاملاً متنوع است، به عنوان مثال دره نوردی در دره های خیس با دره نوردی در دره های خشک کاملاً متفاوت است و هر کدام شرایط و نیازمندی های خاص خودشان را هم در روش و هم در ابزارآلات می طلبند. در یک نگاه کلی اصول دره نوردی به انتخاب درست محیط برای انجام دادن این ورزش باز می گردد. درصورتی که در انتخاب خودتان صواب نزد بروید، قطعاً مطابق با اصول می توانید به دره نوردی بپردازید.
ریسک ها و خطرات دره نوردی
خطرهای طبیعی آنهایی است که قابل مشاهده بوده یا احساس میشود :ریزش سنگ، جریان آب، آب و هوا، و نیروهای دیگر. خطرهای دیگر به وسیله شکست در انجام کار یا عکسالعمل نامطلوب بوجود میاید .
این خطرات میتواند تأثیر گزار تر از خطرهای طبیعی بوده و هنگام اشتباه در برنامه ریزی و سرپرستی بوجود میاید :که شامل اتمام غذا و آب، کافی نبودن تجهیزات، عدم تفهیم درست نقشه ها، ارتباطات ضعیف، عدم انعطاف در برنامه، حواس پرتی؛ تردید، عدم تخمین دقیق توانایی ها، رفتارهای گروهی، فواصل، و سختی ها ، بی صبری ، خودپسند بودن و اعتماد به نفس بیجا ، رقابت و فشارهای روانی الکی ، و نداشتن داده ها باریک بین. زمانیکه خطرات طبیعی با اشتباهات شخصی همراه میشود ، نتیجه ریسک بسیار بالا و خروجی بد خواهد بود.
دره به راهرویی باریک، عمیق با دیواره های صخره ای و شیب دار که توسط جریان آب بر روی زمین ایجاد شده، اتلاق میشود . صعود یا نزول یک دره امکان دارد به مهارت هایی از قبیل پیاده روی، کوهنوردی، پرش، لیز خوردن ، راپل، و شنا نیاز داشته باشد. دره نوردی معمولاً به فعالیتی گفته میشود که به شنا در جریان آب و فرود در زیر آبشار نیازمند است.
دره پیمایی عمومی تر بوده که بیش تر به پیاده روی در دره گفته میشود ، ولی هم دره نوردی و هم دره پیمایی معمولاً به کار با طناب نیازمند است. دره ها به وسیله نوع تشکیل، نوع بافت سنگی که دره از بین آن عبور میکند ، و دیگر روشها گروه بندی میشود . برای یک دره نورد مهم این است که طبقه بندی بیانگر روش های مورد نیاز در فرود دره باشد:دره خشک بوده یا خیس است، باریک با شیب تند بوده یا عریض و باز است، فنی است یا غیر فنی.
دره نوردان از مسیر خط القعر کوه طی طریق کرده و پایین می روند تا به پایین دره برسند . بیشتر مسیرها صعب العبور بوده و گاهی نیز با فعالیت های دیگر تلفیق می شود. به طور مثال در جایی شخص مجبور می شود پرشی را داشته باشد و یا حتی مسیری را با قایق و یا شنا کردن طی کند . اصولا دره هایی برای پیمایش جذاب هستند که با عرض کم و دیواره های بلند محصئر شده باشد ئو در میان آن آبشاهای متعددی شکل گرفته باشد و از طرفی فرار از دره از دیواره ها غیر ممکن باشد و کامل کردن مسیر فرود تنها راه رهایی باشد . این فعالیت به این دلیل هیجان انگیز است که پیش بینی مواجهه با نوع مسیر و یا مشگلات سخت است و معمولا فرد راه بازگشتی به بالا نداشته و باید مسیر دره را تا پایان طی کند .
از نقطه نظر دیدن زیبایی های طبیعت این کار بی نظیر ترین نقاط طبیعت را در پیش چشم شما قرار خواهد داد . بدین وسیله مناظری دیده خواهند شد که بسیار بکر و با طبیعتی وحشی است . البته به همین دلیل حساسیت های منطقه نیز بالاست . همانند آنجه در غارها گفته شد ، در حفظ محیط طبیعی باید بسیار کوشا بود .
برای عبور از آبشارها بعضی اوقات نیاز به نصب کارگاه می باشد که یا به صورت مصنوعی و با استفاده از ابزارها انجام می شود و یا به صورت طبیعی و با اصتفاده از عوارض طبیعی بر پا می شوند و یا اصلا نیاز به نصب کارگاه نمی باشد و با شیرجه و پرش از آبشارها می شود از مسیر عبور کرد .
تجهیزات دره نوردی شامل وسایل صعود و فرود ، طناب نیمه استاتیک ، کلاه ایمنی و کفش های طراحی شده برای این رشته می باشد . دره نوردان در گذشته از تجهیزات سنگ نوردی و کوهنوردی استفاده می کردند . اما امروزه با توجه به تخصصی تر شدن و رونق این رشته به صورت یک رشته مستقل و مجزا در سراسر جهان ، ابزارهای مخصوص این رشته نیز طراحی و ابداع شده است که در ایجاد راحتی در زمان پیمایش و جلوگیری از اتلاف انرژی و زمان نقش به سزایی دارند .
لازم به ذکر است که دره نوردی از فعالیت های همگانی نیست . کاری است مهیج که باید خطرات آن را همواره در نظر داشت .
خطرهای طبيعی آنهايی است كه قابل رويت بوده يا حس می شود: ريزش سنگ، جريان آب، آب و هوا، و نيروهای ديگر. خطرهای ديگر به وسيله شكست در انجام كار يا عكس العمل نامطلوب به وجود مي آيد. اين خطرات می تواند تاثير گزار تر از خطرهای طبيعی بوده و هنگام اشتباه در برنامه ريزی و سرپرستی به وجود می آيد: كه شامل اتمام غذا و آب ، كافی نبودن تجهيزات، عدم تفهيم درست نقشه ها، ارتباطات ضعيف، عدم انعطاف در برنامه، حواس پرتی؛ دودلی، عدم تخمين دقيق توانايی ها، رفتارهای گروهی، فواصل، و سختی ها، بی صبری، ازخودراضی بودن و اعتماد به نفس بی جا، رقابت و فشارهای روانی بی مورد،و نداشتن اطلاعات دقيق. زمانی كه خطرات طبيعی با اشتباهات فردی همراه می شود، نتيجه ريسك بسيار بالا و خروجی بد خواهد بود
در دره ها با توجه به جذابیتهای بسیار و هیجان نشاطی که غالبا” تیمهای پیمایش کننده را در بر می گیرد این نوع فعالیتهای ماجراجویانه تبدیل میگردد و میتوانند بسیار خطرناک و پر حادثه شوند. نوع جذابیت در بسیاری از مواقع به خاطروجود دیواره های سنگی در طرفین رودخانه، تیمهایی که به دره وارد می شوند راهی بجز پیمایش مسیر دره تا انتها ندارند. و بسیار دیده شده در اینگونه درهها به علت محدود بودن فضای باز بالای سربه و خاطر عمیق بودن دره و یا وجود انبوه درختان دستگاه های ردیابی GPS از نشان دادن دقیق مکان باز مانده اند لذا مطالعه و شناخت دقیق موقعیت جغرافیایی منطقه قبل ازاجرای برنامه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است .
تعداد افرادی که به صورت تخصصی قابلیت فعالیت در این زمینه را داشته باشند شاید فراتر از ۵۰ نفر هم نباشد . شاید کوهنوردان توانایی انجام این فعالیت را در خود ببینند ولی انجام این کار تخصص لازم و آموزش کافی را می طلبد تا افراد تبحر انجام این فعالیت را پیدا کنند.