گردشبان (gardeshban.ir) : بیشک بسیاری بودهاند که در صفحات فضای مجازی و در میان برگههای راهنمایی که در فرودگاهها پیدا میکردند، به دنبال معنا و مفهوم این اصطلاحات، بارها و بارها، به تکاپو افتادهاند و دستآخر به پاسخ درست و حسابی نرسیدهاند و خود را به دست موج جمعیت دیگر مسافران سپردهاند و کارهای آنها در فرودگاه و یا هواپیما دنبال کردهاند. امروز، برای این که بتوانیم از این سردرگمی بیرون بیاییم، قبل از پرواز و خرید بلیط هواپیما، میخواهیم به مهمترینهای این اصطلاحات بپردازیم.
شناخت مسبب لذت است!
اگر به فهرستهای پرواز هر ایرلاینی نگاهی بیندازید، متوجه آمار عظیمی از تردد مسافران در سطح جهان میشوید. نزدیک به 10 میلیون مسافر هوایی هر روزه، در جهان، آماری است که نمیتوان از آن چشمپوشی کرد. این آمار نشان میدهد که فرودگاهها نیز دست کمی از ایستگاههای اتوبوس و مترو و کشتی و قطارهای جهان ندارند و نقش بسیار مؤثری در عرصه حمل و نقل ایفا میکنند. هر بار که صدای غرّش یک هواپیما بلند میشود و بعد از چند ثانیه، این پرنده آهنین به هوا بلند میشود، میدانیم که دهها مسافر در آن هواپیما مستقر شدهاند و هر کدام شان به بهانهای، در حال سفر به نقطهای دیگر از کشور و یا جهان هستند. شاید قصد تک تک مسافران، متفاوت از یکدیگر باشد اما چیزی که میان شان مشترک است این است که همگی، جز مسافران هوایی جهان محسوب میشوند و نیاز به دانستن اطلاعات، به ویژه اصطلاحات پروازی دارند که شامل حال تمام کلاسهای پروازی میشوند! هر چه بیشتر با این اصطلاحات آشنایی داشته باشید، نوع عملکرد شما در هر قدم از پرواز، از ورود به فرودگاه گرفته تا لحظه پرواز و نشستن در فرودگاه مقصد، حرفهایتر میشود. سردرگمی، آن هم بابت نداشتن علم کافی، برای هر مسافری عذاب آور است. ازآنجایی که فلسفه پرواز و هواپیما، یک مفهوم نقل و انتقالی بین المللی است، پس تمام اصطلاحاتی که در حال درک و فهم آنها هستید به زبان انگلیسی هستند.
ایرلاین به چه معناست؟
در زمان خرید بلیط هواپیما، بارها این کلمه را از کارشناسان مجرب وبسایتها و آژانسهای معتبر گردشگری و مسافرتی شنیدهاید اما هر بار از پرسیدن این که «ایرلاین» به چه معنا است خجالت کشیدهاید و یا دلیلی برای پرسیدن پیدا نکردهاید؛ اما بد نیست مفهوم آن را در زبان فارسی بدانید و آن را در ذهن خود به عنوان یک مسافر همیشگی هواپیما ثبت کنید؛ «ایرلاین» به شرکتهایی گفته میشود که صاحب هواپیماهایی است و هر روزه به مسافران مقاصد مختلف، خدمات پروازی میدهد. ایرلاین را در زبان فارسی با عبارت شرکت هواپیمایی میشناسند. ترکیش ایرلاین و ماهان ایرلاین از نمونههایی است که ما هر از چند گاهی، نام آنها را میشنویم.
لِی اُوِر (layover) در راه است!
بعضی از پروازها مستقیم است و بعضی دیگر چند مقصدی! در پروازهای چند مقصدی، هواپیما از فرودگاه مبدأ به پرواز درمیآید و تا به فرودگاه مقصد برسد، باید در یک یا چند فرودگاه، در میان راه، فرود بیاید، به این فرود آمدن و توقف موقت لِی اُوِر (layover) میگویند. این توقف، ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت به طول بیانجامد؛ این دیگر به شانس و اقبال شما بستگی دارد. لِی اُوِر به چند دلیل ممکن است انجام شود؛ یکی از این دلایل، سوختگیری هواپیما و آمادهشدن آن برای پرواز به مقصد بعدی است.
اِرایوِل (arrival) و دیپارچر (departure)
هر رفتی آمدی دارد! هر فرودگاه هم شامل پروازهایی میشود که قصد پریدن دارند و هم پروازهایی که قصد نشستن در باندهای فرودگاه را دارند. اگر در یک فرودگاه، به تابلوها دقت کنید، تابلویی را به نام (arrivals board) میبینید که زمان پروازهای ورودی به فرودگاه را میدهند و شما میتوانید نسبت به پروازی که منتظر نشستن آن هستید، آگاه شوید؛ اما پرواز دیپارچر، درست عکس پرواز اِرایوِل هست و اگر به تابلو (departure board) دقت کنید، متوجه زمان پروازهایی میشوید که قصد پرواز از فرودگاه به مقصد مشخصی را دارند.
چِک-این (check in)
این اصطلاح مربوط به یکی از حساسترین مراحل پرواز میشود؛ حتماً در بسیاری از فیلمها دیدهاید که تعدادی از مسافران در فرودگاه در صفی ایستادهاند و در حال گذراندن آخرین مراحل پرواز خود هستند. هر کدام، یکی پس از دیگری، به اتاقی نزدیک میشوند و مدارک خود را برای احراز هویت به مأمور پشت باجه میدهند و بعد از بررسی مدارک به آنها اجازه داده میشود تا به گِیت پرواز وارد شوند. این مرحله را مرحله (check in) مینامند و مسافران باید دقت داشته باشند تا تمام مدارک خود را به صورت کامل و بدون هیچ کم و کاستی برای احراز هویت و اجازه پرواز؛ از بلیط گرفته تا کارت شناسایی و گذرنامه را به مأمور این بخش تحویل دهند.