گردشبان (gardeshban.ir) : میدان مشق جاییست که بیشتر شبیه به دروازهای میان امروز و دیروز است. دروازهای از تاریخ که شما را در میان معماری قاجار و زیبایی و شکوه ساختمانهای مختلفش رها میکند.
میدان مشق کجاست؟
میدان مشق، از دیدنیترین مکانهای تاریخی در پایتخت است که مورد توجه خاص گردشگران داخلی و خارجی قرار دارد. این میدان بزرگ و تاریخی با ۲۸ هکتار مساحت، در قلب تهران و در نزدیکی میدان امام خمینی (میدان توپخانه) قرار گرفته و مجموعهای از زیباترین و مجللترین ساختمانهای مهم تهران را در خودش جای داده است.
اگر به میدان مشق بروید، میتوانید کهنترین نماد تهران، یک وزارتخانه، یک کاخ باشکوه، ساختمان زیبای دانشگاه و مجموعهای از مهمترین موزههای ایران و جهان را ببینید. ساخت میدان مشق در دوره فتحعلی شاه ، در ابتدا با هدف ایجاد مکانی برای آموزش و تمرین و سامان دادن ارتش منظم صورت گرفت و در هر دوره تاریخی، بر وسعت آن افزوده شد.
از سال ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۲ در این میدان اقدام به گلکاری، درختکاری و سبزهکاریهای زیبا کردند و به همین دلیل، نام «باغ ملی» را بر آن گذاشتند. این میدان تاریخی، مکانی تماشایی و باشکوه است که میتوانید زیباترین بناها و شگفتآورترین تصاویر را در کنار هم ببینید و از آن لذت ببرید.
سردر باغ ملی
اولین چیزی که با ورود به میدان مشق، چشمتان را به خودش خیره میکند، سردر زیبا و تماشایی باغ ملی است که قدیمیترین نماد شهر تهران به شمار میرود. این سردر زیبا از جمله ارزشمندترین بناهای برجای مانده از دوره پهلوی اول است که به دستور رضا خان ساخته شده و زیبایی شگفتانگیزش برای همیشه در خاطرتان میماند.
وزارت امور خارجه
چهار ساختمان در میدان مشق تهران، متعلق به وزارت امور خارجه است که هر یک با زیباییهای خاص و معماری بینظیرشان، مورد توجه هستند. یکی از این چهار ساختمان، در قسمت شرقی میدان تاریخی مشق، در اصل کاخ شهربانی بوده است که نوع معماری آن، الهام گرفته از سبک معماری کاخ آپادانا است.
ستونهای بلند با نقش حیوانات اساطیری و نقش برجستههای سربازان هخامنشی، بر روی بنای کاخ آپادانا بسیار دیدنی هستند. اگر به تماشای این ساختمان بروید، میتوانید هنرهای زیبا دورههای مختلف تاریخی، از جمله گرهچینیها و کاشیکاریهای قاجاری و مقرنسهای سلجوقی را ببینید.
دیگر ساختمانی که متعلق به وزارت امور خارجه است، در قسمت غرب میدان مشق به چشم میخورد که باشگاه افسران نام دارد. توپ معروف مروارید نیز در این ساختمان قرار دارد و طبق یک باور قدیمی، مردم اعتقاد داشتند که اگر به این توپ دست بزنند، آرزویشان برآورده میشود.
سومین ساختمان، بنای اصلی وزارت امور خارجه است که معماری خاص و زیبای آن، به سبک کعبه زرتشت در نقش رستم بنا شده است. تالار زیبایی به نام «تالار آیینه» در این بنا وجود دارد که وزیر امور خارجه، در این تالار از میهمانانش استقبال میکرده است.
آخرین ساختمان متعلق به وزارتخانه، در ابتدا به ساختمان نفت ایران و انگلیس معروف بوده است و از اولین ساختمانهای سبک «آرت دکو» به شمار میرود.
موزه ارتباطات
این موزه تماشایی که از مهمترین و مشهورترین موزههای پایتخت به شمار میرود، در بخش مربوط به گمرک، در کنار میدان مشق قرار دارد. ساختمان موزه ارتباطات در سال ۱۳۶۹ به موزه تبدیل شد و مجموعهای از تماشاییترین وسایل ارتباطی را در خودش جای داده است.
کتابخانه و موزه ملی ملک ؛ زیباترین بنای اسلامی میدان مشق
کتابخانه و موزه ملی ملک ، از جمله مهمترین بناهای موجود در میدان مشق است و همچنین تنها ساختمان میدان به شمار میرود که پس از انقلاب اسلامی ایران ساخته شده است.
موزه زیبای ملک، با سبک معماری اسلامی، نمایی زیبا دارد که با مقرنسکاریهای هنرمندانه تزیین شده است. این موزه گنجینهای از ارزشمندترین نسخههای خطی را در بر دارد و کیفیت موزهداری آن با استانداردهای بسیار بالایی صورت میگیرد.
ساختمان قزاقخانه
ساختمان قزاقخانه، دیگر ساختمان در مجموعه میدان تماشایی مشق است که در انتهای میدان قرار دارد و بخشی از دانشگاه هنر نیز محسوب میشود. ساختمان قزاقخانه، قدیمیترین ساختمان میدان است که در سال ۱۲۴۲ هجری شمسی بنا شده. قدمت این ساختمان را به دوره ناصری نسبت دادهاند و در گذشته محل آموزش سربازان و بریگارد قزاق بوده است. تماشای ساختمان قزاقخانه از نزدیک شگفتآور است و تجربهای منحصر به فرد برایتان به شمار میرود.
پیادهراه ملل متحد ؛ عظیمترین پیادهراه شهری ایران
پیادهراه میانی میدان دیدنی مشق، به عنوان پهناورترین پیادهراه شهری ایران معرفی میشود که به نام پیادهراه ملل متحد مشهور است. قدم زدن در این پیادهراه زیبا، بازدید از ساختمانها و بناهای تاریخی با طراحی و معماریهای هنرمندانه و لذت بردن از فضای سبز و گلکاری شده باغ، تجربه دلپذیری از حضور و گشتزنی در میان مشق تهران است.
میدان مشق ؛ شاهد زنده وقایع تاریخی
این میدان تاریخی با قدمت فراوانش را میتوان یکی از شاهدان همیشه زنده حوادث دانست. آنطور که در متون تاریخی و تاریخنگارهها آمده است، بسیاری از وقایع مهمِ تاریخ در میدان زیبای مشق تهران رخ داده است.
از جمله مهمترین و مشهورترین این وقایع میتوان به اعدام میرزا رضای کرمانی، قاتل ناصرالدین شاه و به روایتی نیز اعدام شیخ فضلالله نوری اشاره کرد. همچنین در زمان فتح تهران توسط مشروطهخواهان و نیروهای محمدعلی میرزا، در این میدان جنگ خونینی در میگیرد.
دیدنیهای اطراف میدان مشق
بازار تهران
موزه عبرت
موزههای موجود در خیابان سیتیر
اطلاعات بازدید از میدان مشق
ساعات بازدید : همه روزه در ساعات اداری
قیمت بلیت : رایگان
آدرس میدان مشق : تهران، میدان امام خمینی، خیابان سی تیر
مسیر دسترسی به میدان مشق
برای رفتن به میدان مشق، میتوانید از انواع وسایل نقلیه شخصی و یا عمومی استفاده کنید. البته باید بدانید که به دلیل قرار گرفتن این میدان در مرکز شهر تهران، ترافیک موجود در آن و همچنین کمبود جای پارک، تردد با خودروی شخصی چندان پیشنهاد نمیشود.
شما میتوانید از متروی خط ۱ (کهریزک_تجریش) استفاده کنید و در ایستگاه امان خمینی از قطار خارج شوید. از میدان امام خمینی تا خیابان سیتیر را میتوانید پیادهروی کنید و به راحتی به میدان مشق پایتخت برسید.
همچنین تمام اتوبوسهایی که به مقصد میدان امام خمینی میروند، میتوانند شما را به آنجا برسانند.
توصیههای سفرزونی برای بازدید از میدان مشق
امکان ندارد که گردشگری به پایتخت بیاید و این میدان زیبا، دیدنی و منحصر به فرد دیدن نکند.
یادتان باشد اگر قصد بازدید از این میدان و بناهای خاص و زیبایش را دارید، همراه با کودکان و نوجوانانتان به آنجا بروید تا آنها نیز با بناهای باشکوه پایتخت آشنا شوند.
فراموش نکنید که میدان مشق، میدان بزرگ و وسیعی است. بنابراین، اگر میخواهید از همه مکانها و ساختمانهای زیبایش دیدن کنید، زمان مناسبی را انتخاب کنید تا بتوانید با آرامش و سر فرصت بازدیدتان را انجام دهید.
از نوشتن یادگاری بر روی دیوارهای ساختمانها و یا درهای آن پرهیز کنید تا این میراث گران قیمت را به نیکی نگاه دارید.
دوربین عکاسیتان را برای ثبت زیبایی و شگفتیهای این میدان به همراه داشته باشید.
باید بدانید که با تجمیع موزههای میدان مشق، این منطقه به یکی از پنج مجموعهموزهی بزرگ دنیا، در کنارِ لووْرِ فرانسه، موزه ملی بریتانیا، موزه متروپولیتینِ نیویورک و موزه آرمیتاژ قرار گرفته است. بنابراین بر هر فردی واجب است که از این مجموعه بزرگ و جهانی دیدن کنید.
و در آخر همچون یک گردشگر حرفهای، از ریختن زباله بپرهیزید و محیط زیبای میدان را پاکیزه نگه دارید.