گردشبان (gardeshban.ir) : یکی از ویژگیهای همیشگی دبی را میتوان سرعت تغییر در این شهر دانست. نیم قرن تغییر و تحول باعث شده است که دبی از مکانی دورافتاده و بیابانی به شهری جهانی تبدیل شود که در آن جزیرههای جدیدی از طریق لایروبی اقیانوس ساخته شدهاند؛ برجهای جدید، خط افق دبی را بلندتر کردهاند و جمعیت زیادی از گردشگران بینالمللی روانهی آن میشوند. هرچند گوشهای از امارات بدون تغییر مانده و از همین رو بسیار با ارزش است.
جاهای دیدنی دبی
منطقهی حفاظتشدهی کوهستان حتا (Hatta Mountain Conservation Reserve) در کوه هاجر قرار دارد و از ساحل شرقی عمان تا شمال امارات متحده عربی امتداد یافته است. این منطقه که محدودهی بسیار کوچکی از دبی را در بر میگیرد، توسط اماراتهای رأسالخیمه و عجمان و کشور عمان احاطه شده است. با توجه به محیط خشک حتا و دمای هوا که به ۵۵ درجهی سانتیگراد هم میرسد، شاید مناسب گردشگری نباشد؛ اما این منطقه بهسرعت در حال تبدیلشدن به یکی از معروفترین جاذبههای دبی است.
برنامهی توسعهی امکانات در منطقهی حفاظتشدهی حتا در دستور کار است تا امکان تجربهی کمپینگ لوکس، استفاده از مسیرهای کوهنوردی و تماشای حیاتوحش غنی و شگفتانگیز برای گردشگران فراهم شود. برجیت هاوارت (Brigitte Howarth)، بومشناس دانشگاه زاید که برای مدتی طولانی در حال پژوهش روی این منطقه بوده است، میگوید:
تعداد بندپایان امارات متحد عربی به حدود ۴۰۰۰ مورد میرسد، از جمله زنبور و عنکبوت. احتمالاً ۳۰ تا ۴۰ درصد از آنها را در کوههای هاجر پیدا خواهیم کرد. از زمان شروع پژوهشها در سال ۲۰۰۸، دهها گونهی جدید در این منطقه کشف شده است. گونههای بزرگتر نظیر پستانداران نیز در این منطقه وجود دارند. موش خاردار عربی در برخی ارتفاعات دیده شده است. همین طور موش صحرایی واگنر و گاهی اوقات جغدهای خاصی را نیز مشاهده کردهایم. گونهای بز وحشی موسوم به «تار عربی» (Arabian Tar) نیز با دامنههای شیبدار و قلههای مرتفع این کوهستان خو گرفته است.
گیاهان سرسخت و بادوام نیز میتوانند در این منطقه رشد کنند. هاوارت دراینباره توضیح میدهد:
ما گلهای کوچک زنبق را درست در بالای کوهستان دیدهایم.
یکی از گیاهان بومی این منطقه به نام «کُنار یا سِدر» که به آن درخت خاردار مسیح نیز گفته میشود، داستان تاریخی جالبی دارد؛ در واقع به اعتقاد برخی افراد، تاجی از خار که بر سر حضرت مسیح (ع) قرار داده شد از شاخههای درخت کنار ساخته شده بود.
اکتشافات جدید باعث افزایش علاقه به این منطقه شده است. هاوارت میگوید که برای تحقیق روی گونههای موجود در کوهستان هاجر، با مؤسسات برجستهای نظیر موزه تاریخ طبیعی لندن همکاری میکند. با این حال، محبوبیت روزافزون حتا، چالشها و مزایای خود را بههمراه دارد و میتواند زنگ خطری برای طبیعت باشد.
هاوارت میگوید:
در صورتی که اکوتوریسم (طبیعتگردی) به درستی انجام شود، بسیار ارزشمند خواهد بود. همیشه مردم باید فرصتی برای یادگیری داشته باشند تا بتوانند تنوع زیستی مناطقی مانند کوه هاجر را درک کنند و به ارزش آن پی ببرند. متأسفانه، در برخی از این اکوتوریسمها اصلاً توجه نمیشود که انسانها نباید روی تنوع زیستی تأثیر بگذارند و گاهی اوقات همین موضوع اثرات منفی در پی دارد.