گردشبان (gardeshban.ir) : یکی از مهم ترین مقاصد شهروندان ایرانی که به منظور تحصیل، تجارت،گردش و... مد نظر آنها می باشد کشور ترکیه است. شهرهای بیشماری همانند استانبول، بدروم،ازمیر، آنکارا، کوش آداسی و...هر ساله شاهد ورود تعداد زیادی از ایرانیان هستند. اما سوال اینجاست برای سفر به این کشور خارجی ویزا ترکیه لازم است؟ برای چه اهدافی از سفارت ترکیه ویزا برای شهروندان ایرانی صادر می گردد؟
ویزا ترکیه
با توجه به این موضوع که کشور ترکیه خصوصا شهر استانبول و آنکارا جزء سومین شهر توریستی جهان برشمرده شده است هر ساله تعداد زیادی مسافر از اقصی نقاط جهان تمایل داشته تا در طول سال به همراه تور ترکیه به این کشور آسیایی اروپایی سفر کنند. البته همانند دیگر شهرهای جهان مستلزم بوده تا از سمت کشور ترکیه ویزا دریافت گردد. طبق قانونی که در ترکیه حاکم است مبلغ، مدت و شرایط دریافت ویزا برای ساکنین هر کشوری متفاوت است. برای اخذ ویزا ترکیه در بعضی موارد که فرد دعوت کننده هزینه های سفر را به سفارت پرداخت نماید شخص مهاجر از پرداخت هزینه معاف بوده و تنها می بایست پاسپورت ورود به کشور را تهیه نماید.
اگر چه یکسری از موارد اعم از عکس رنگی، پاسپورت، شناسنامه و کارت ملی به همراه ترجمه هر دو، تکمیل نمودن فرم درخواست ویزا ترکیه، داشتن تعیین وقت سفارتخانه ، مصاحبه و...برای تمامی ویزاهای ترکیه مشترک هستند اما بسته به اینکه شخص درخواست کننده برای چه منظوری قرار است وارد خاک ترکیه شود مابقی مدارک متفاوت بوده و مدت زمان و هزینه های متغیری را در بر خواهند گرفت. امروزه با توجه به این که ترکیه کشوری لوکس و تاریخی است بسیاری از افراد تمایل داشته تا اقامت دائم کشور ترکیه را به دست آورند که غالبا سفارت ترکیه صدور چنین ویزاهایی را به سختی قبول کرده و فرد را به چالش هایی وارد می کند در صورتی که گاهی اوقات با اخذ برخی ویزاهای ترکیه در مدت زمان طولانی شخص مهاجر اجازه اقامت دائم را پیدا خواهد نمود.
بر خلاف سفرهای داخلی برای سفر به کشور های خارجی مانند جمهوری ترکیه شهروند ایرانی می بایست به سفارتخانه ترکیه که در کشور جمهوری اسلامی ایران واقع شده است به طور واضح هدف از سفر، مدت زمان اقامت، نام بردن شهرهایی که فرد قرار است به آنها سفری داشته باشد، تهیه بلیط رفت و برگشت، رزرو هتل اقامت و یا در برخی از ویزاها که برای مهاجر از طرف خانواده و آشنای درجه ۱ دعوت نامه ارسال شده باشد ارائه دادن آدرس دقیق محل سکونت و یا دفتر شرکتی که برای شهروند خارجی دعوت نامه کاری ارسال شده برای سفارتخانه مشخص باشد بیشترین موضوعی که برای اخذ انواع ویزاهای ترکیه سفارت این کشور بر روی آن توجه ویژه ای را قرار داده توان مالی فرد در مدت اقامت در خاک ترکیه می باشد به هیچ عنوان دولت ترکیه به افراد مهاجر و شهروندان خارجی اجازه نداده که در خاک کشور ترکیه برای تهیه محل اقامت و یا به دست آوردن نیازهای اولیه مانند خوراک و پوشاک دچار سرگردانی و کمبود باشند. لذا یکی از مدارک اصلی اخذ ویزا های ترکیه ارائه دادن میزان هزینه در نظر گرفته برای سفر به ترکیه می باشد.
ویزا ترکیه گواهی قانونی برای سفر و اقامت دراین کشوراست
انواع ویزا ترکیه
سفارت ترکیه بر اساس هدفی که مسافر از سفر خود به این کشور دارد ویزا ترکیه را به چند دسته طبقه بندی می کند.
ویزای توریستی:این نوع ویزا ترکیه به منظور بازدید و گردش از شهرهای مختلف کشور ترکیه صادر می گردد و اعتبار این ویزا از مدت ۹۰ روز تا ۱۸۰ روز تعیین می شود.
ویزای تجاری: این نمونه ویزا کاربردی شبیه به ویزای توریستی دارد یعنی فرد به منظور شرکت در جلسات و کنفرانس ها و....در بازه زمانی مشخص شده ای به کمک ویزا ترکیه به این کشور خارجی سفری خواهد داشت.
ویزای دانشجویی: هر دانشجو و یا دانش آموز به کمک این نوع ویزا ترکیه این امکان را به دست خواهد آورد تا در یکی از دانشگاه ها ، مدارس و یا موسسات عالی کشور ترکیه ادامه تحصیل داشته باشد.
ویزای اقامت: برخی از افراد به منظور اجرای مقاصد مختلف قصد داشته تا بیشتر از مدت زمان تعیین شده در ویزای توریستی در کشور ترکیه اقامت داشته باشند لذا سفارت ترکیه لازم دانسته تا برای چنین افرادی ویزای اقامت صادر نماید البته مهمترین شرط سفارت ترکیه برای مشمولین این نوع ویزا ترکیه تمکن مالی می باشد.
ویزای کار:کسانی که برای کار و فعالیت های تجاری قصد سفر به کشور ترکیه را دارند می بایست ویزای کار را اخذ نمایند. البته علاوه بر ویزا ترکیه نام برده ویزاهای دیگری همانند ویزای ترانزیت، ویزای پزشکی، ویزای نمایشگاهی و ویزای پژوهشی به منظور حفر کردن و باستان شناسی این کشور صادر می گردد.
ویزای پژوهشی:معمولا متقاضی این نوع ویزا کم بوده و تنها گروهی از محققان این نوع ویزا را درخواست می نمایند.
ویزای نمایشگاهی: بعد از ویزای توریستی پر درآمدترین ویزای ترکیه ویزای نمایشگاهی به حساب می آید زیرا کسانی که چنین ویزایی را اخذ می کنند یا از اجناس و کالاهای کشور ترکیه خرید کرده و یا درصدی از سهم سود فروش کالاهای شرکت خارجی را به دولت ترکیه پرداخت خواهند نمود.
ویزای خانوادگی: آسانترین راه اخذ ویزای ترکیه دریافت دعوت نامه ای از سوی خانواده و یا فامیل مقیم ترکیه می باشد در این نوع دعوتنامه ها محل اقامت مسافر، بلیط رفت و برگشت و تمامی هزینه های اقامت شهروند خارجی از قبل مهیا شده و تنها مهاجر دعوتنامه را به صورت حضوری و یا ایمیل از سفارتخانه ترکیه دریافت نموده و مقدمات سفر به ترکیه را مهیا می سازد.
سفارت ترکیه بر اساس هدفی که مسافر از سفر خود دارد ویزا ترکیه را به چند دسته طبقه بندی می کند
اخذ ویزای توریستی
بر اساس توافقی که میان دو کشور ترکیه و ایران در زمان رضاخان و آتاتورک صورت گرفته شهروندان هر دو کشور برای وارد شدن به خاک یکدیگر نیازی به اخذ ویزا ندارند و این امکان وجود داشته تا به مدت سه ماه کامل یعنی ۹۰ روز هر شهروند ایرانی بدون ویزا ترکیه در خاک این کشور اقامت داشته باشند البته لازم است بدانید که برای وارد شدن به خاک کشور ترکیه گذرنامه فرد می بایست به مدت حداقل شش ماه اعتبار داشته باشد و همچنین مهر پایانه مرزی هوایی و یا زمینی در آن ثبت شده باشد.
این نوع ویزا برای مسافران ایرانی رایگان است البته هر شهروند ایرانی با این نوع ویزا ترکیه در طول مدت زمان اقامت خود مجاز به فعالیت های دیگری مانند تحصیل، تجارت و کار در کشور ترکیه نبوده و تنها می توانند به منظور گردشگری در شهرهای مختلف کشور ترکیه در صورت پایان یافتن مدت اقامت به سفارت ایران واقع شده در کشور ترکیه مراجعه نموده تا مدت زمان ویزا ترکیه را تمدید نماید در غیر اینصورت اقامت هر فرد خارجی بیش از مهلت قید شده در ویزا بدون اجازه دولت ترکیه غیر قانونی بوده و فرد متخلف اعلام می شود. اگر شخصی با استفاده از ویزای توریستی اقدام به عمل دیگری مانند اقامت دائم، فعالیت های پزشکی، بیزنسی و یا کارهای پژوهشی کند از نظر دولت کشور ترکیه مورد بازداشت قرار خواهد گرفت.
آسانترین راه اخذ ویزای ترکیه دریافت دعوت نامه ای از سوی خانواده و یا فامیل مقیم ترکیه می باشد
ویزا ترکیه برای کار و تجارت
شهروندانی که تقاضای دریافت این نمونه ویزا ترکیه را دارند در ابتدا می بایست نوع فعالیت تجاری خود را به سفارت ترکیه اعلام نموده تا این مرکز مدارک مسافر را به وزارت کار کشور ترکیه ارسال نموده و مراحل پذیرایی فرد خارجی به مدت ۹۰ روز انجام گردد سپس در صورت تایید شدن از طرف وزارت امور اجتماعی و کار کشور ترکیه اجازه صدور ویزای کار داده شود. البته لازم به ذکر است که ویزای کار در ترکیه شامل اجازه کار برای کارکنان مستقل و کارکنان وابسته و موارد استثنایی به صورت نامحدود و مدت دار خواهد بود.
مدت اعتبار ویزا ترکیه مدت دار برای مشاغل مختلف به مدت یک سال است البته می بایست محل کار به طور کامل مشخص شده باشد در صورت تقاضای مهلت اعتبار دولت ترکیه ویزای کار را به مدت سه سال دیگر تمدید می کند. در صورتی که کار برای فرد مهاجر مهیا بوده و هیچ ممانعتی برای اقامت در ترکیه وجود نداشته باشد ویزای کار می تواند به مدت شش سال دیگر قابل تمدید باشد. و در شرایطی که فرد مهاجر بدون ایجاد هیچ مشکلی در کشور ترکیه مشغول به کار باشد این اجازه را داشته تا ویزای کار دائم را در ترکیه به دست آورد. البته در صورت تغییر شغل و یا جا به جایی محل کار لازم بوده تا فرد خارجی محل و نوع شغل خود را به سفارت مربوطه در کشور ترکیه اطلاع رسانی کند. در غیر اینصورت کار وی غیر قانونی بوده و با عملکرد دولت ترکیه رو به رو خواهد شد.
شهروندانی که تقاضای دریافت ویزای کار و تجارت دارند ابتدا باید نوع فعالیتشان را اعلام کنند
ویزای پژوهشی ترکیه
نوع دیگری از ویزاهای ترکیه ویزای پژوهشی است که محققان به منظور حفاری و تحقیق در مورد باستان شناسی لازم بوده درخواست خود را به کنسولگری و یا سفارت ترکیه ارسال نمایند سپس اعضای تیم لیدر شان می بایست ۷ کپی از عکس های پاسپورت و فرم های درخواستی و همچنین برنامه های کاربردی خود را به سفارت ترکیه ارائه دهند. بعد از تایید شدن از سوی سفارت هزینه های پرداختی برای گروه و یا شخص محقق در نظر گرفته می شود.
افرادی که برای تحقیقات علمی قصد سفر به ترکیه را دارند و هیچ کاری به معادن این کشور ندارند فقط می بایست به سفارت و یا کنسولگری در ترکیه داده ها و اطلاعات کاربردی خود را ارسال نمایند در این مورد تنها نامه ای از سوی موزه و یا موسسه ای که پژوهش را مورد حمایت خود قرار داده می تواند جایگزین دعوت نامه و یا نامه اشتغال باشد. البته برای دریافت چنین نامه هایی افراد این امکان را دارند تا پیشنهادات و اطلاعات پروژه خود را به اداره وزارت ارشاد و فرهنگ ترکیه ارسال کنند.
نوع دیگری از ویزاهای ترکیه ویزای پژوهشی است
ویزای پزشکی ترکیه
ویزای درمانی و یا پزشکی از جمله ویزا ترکیه بوده که در مدت زمان کوتاهی صادر می گردد امروزه این نوع ویزا متقاضیان زیادی داشته و در سفارت خانه ها اغلب به نام گردشگری سلامت نام برده می شود البته صدور این نوع ویزا ترکیه برای مهاجرانی صورت می گیرد که فرد متقاضی با ارائه دادن مدارک پزشکی خود به سفارتخانه ترکیه اثبات نماید که ادامه روند درمان در ایران وجود نداشته و لازم بوده به خارج از کشور اعزام شود از این رو کسانی که برای معالجه و درمان در یکی از بیمارستان ها و یا مطب پزشکان ترکیه ای متقاضی ویزا ترکیه هستند می بایست طبق نامه ای از متخصص خود در ایران مورد کمیسیون پزشکی قرار گرفته خود را بیمه مهاجر کرده سپس در صورت صلاحدید پزشکان ایرانی ویزای پزشکی را اخذ نماید.
فرد متقاضی برای دریافت ویزای پزشکی می بایست به همراه مدارک لازم دعوتنامه پزشک معتبر و یا بیمارستان خصوصی را به سفارتخانه ترکیه ارائه دهد. همچنین از ملزومات اخذ این نمونه ویزا ترکیه این بوده که فرد توان مالی خود را برای درمان در کشور ترکیه اثبات نموده و هیچ گونه بدهی به کادر پزشکی کشور ترکیه را ایجاد ننماید. در ضمن اگر بیماری فرد مسری بوده و سلامت جامعه را به مخاطره اندازد تحت هیچ شرایطی سفارت به فرد متقاضی ویزای پزشکی نخواهد داد.
ویزای درمانی و یا پزشکی از جمله ویزا ترکیه بوده که در مدت زمان کوتاهی صادر می گردد
ویزا ترکیه برای تحصیل
افرادی که قصد ادامه تحصیل در یکی از موسسات عالی کشور ترکیه را دارند لازم بوده قبل از وارد شدن به خاک ترکیه شهریه دانشگاه و یا مدرسه را پرداخت نموده ویزای تحصیلی را اخذ کرده سپس به ادامه تحصیل در کشور ترکیه بپردازد چنین مهاجرانی پس از دریافت مدرک و تخصص در یکی از دانشگاه های کشور ترکیه این شرایط را داشته تا با پرداخت مالیات در یکی از ادارات ترکیه در مدت زمان مشخص شده ای مشغول به کار شود اگر چه شهروندان در هر کشوری برای اقامت دائم در کشور ترکیه نیازمند ویزا ترکیه می باشند اما برخی اوقات با استفاده از ویزای تحصیلی و سپس دریافت ویزای کار برای دولت ترکیه طی چندین سال ویزای اقامت موقت و یا اقامت دائم به فرد مهاجر داده می شود.
شاید استفاده از ویزای تحصیلی ساده ترین نوع ویزا ترکیه برای اقامت دائم در کشور ترکیه به حساب آید و یا لااقل برای اقامت بیش از یکسال گرفتن ویزا ترکیه از طریق ادامه تحصیل و همچنین داشتن مدرک زبان ترکی می تواند بسیار کارساز باشد.
شاید استفاده از ویزای تحصیلی ساده ترین نوع ویزا ترکیه برای اقامت دائم در کشور ترکیه به حساب آید
ویزای نمایشگاهی ترکیه
ویزای نمایشگاهی نمونه دیگری از ویزا ترکیه بوده که شخص و یا گروهی تنها به منظور بازدید از نمایشگاه هایی در ترکیه و یا برپا نمودن نمایشگاه در این کشور اقدام به اخذ ویزا ترکیه می کنند. در این نوع ویزاها یا فرد مهاجر خود مراحل کار را انجام داده و از وزارت ارشاد و فرهنگ کشور ترکیه اجازه برپایی نمایشگاه را می گیرد و یا فردی که مقیم ترکیه باشد تمامی مقدمات کار را در ترکیه را انجام داده تنها دعوت نامه ای برای کارفرما ارسال خواهد کرد که اخذ ویزای نمایشگاهی از طریق دعوت نامه بسیار راحت تر خواهد بود.
در سال ۲۰۱۳ امکان صدور ویزا به صورت آنلاین برای کلیه متقاضیان سفر به ترکیه ایجاد شد
ویزای آنلاین ترکیه
در سال ۲۰۱۳ از ماه آوریل دولت حاکم بر جمهوری ترکیه شرایطی را فراهم آورده تا به صورت الکترونیکی به وسیله وب سایت ویزا امکان صدور روادید برای کلیه متقاضیان وجود داشته باشد البته چنین اقدامی تنها برای ثبت نام در سفارت خانه ترکیه پایه ریزی شده است و البته برای ارائه مدارک و همچنین تعیین وقت سفارت خانه و مصاحبه های فردی حضور فیزیکی خود شخص مهاجر و یا شخص وکالت داده شده به صورت محضری در سفارتخانه ترکیه الزامی می باشد. امروزه تنها سفارتخانه ترکیه در تهران مستقر بوده و در شهرهای دیگری مانند مشهد، تبریز ، ارومیه و...کنسولگری ترکیه واقع می باشد.
آدرس و شماره سفارت ترکیه در ایران
استان تهران خیابان فردوسی_ پلاک 337 و صندوق پستی 8758_11365
تلفن_1100 3595 021
نمابر_28 331179
آدرس و شماره کنسولگری ترکیه در مشهد
مشهد -بلوار سجاد_ خیابان گلایل _ پلاک 45
تلفن -45150_ 051376
نمابر_ 37620031
آدرس و شماره کنسولگری ترکیه در تبریز
تبریز_ خیابان اصلی ولیعصر_ خیابان فروغی_ فلکه همافر_ کوچه فرهنگیان_ پلاک 8
تلفن_71882 041332
نمابر_24907 333
ویزای نمایشگاهی نمونه دیگری از ویزا ترکیه است
آدرس و شماره کنسولگری ترکیه در ارومیه
ارومیه _ خیابان شهید بهشتی_ پلاک 30
تلفن_78770 044334
نمابر_595 33469