گردشبان (gardeshban.ir) : این منزل تاریخی که به سبک منازل اواخر دوران قاجار و در همسایگی مسجد مقدس زاده و آب انبار تخریب شده آن ساخته شد، به این دلیل که از آخرین خانه های قدیمی، ارزشمند و زیبای ساوه به شمار می رود، مورد توجه حامیان میراث فرهنگی ساوه و استان مرکزی بود.
به گفته "مهدی کتابدار" از فعالان فرهنگی ساوه، بسیاری از فرهنگ دوستان ساوجی در سال های اخیر در مورد این خانه به مسئولان فرهنگی و مدیران شهری مراجعه کردند تا با تملک و مرمت آن، این بنای اصیل برای شهر تاریخی ساوه حفظ شود، اما با بی مهری برخی مدیران، صحنه تلخ تخریب بخشی از این بنا با اولین باران بهاری را شاهد هستیم.
وی با انتقاد از تخریب انبوهی از خانه های محلات تاریخی ساوه در 10 سال گذشته گفت: متاسفانه، تصمیمات اشتباه برخی برنامه ریزان شهری باعث شده که خانه های تاریخی و بافت با هویت ساوه بعضا برای ساخت پارکینگ فضاهای تجاری، مورد هجمه لودرهای شهرداری قرار بگیرند و بسیاری معتقدند که میراث فرهنگی، در صیانت از این منازل، منفعلانه عمل کرده است.
کتابدار گفت: در مورد خانه نادری، شخصیت های فرهنگی و دغدغه مند شهر، بارها پیشنهاد تملک این منزل توسط شهرداری یا سایر ادارات را مطرح کردند، حتی گروهی از حامیان میراث فرهنگی پیگیر بودند که مرمت این بنا را با وجود مالک خصوصی، بر عهده بگیرند که به سرانجام نرسید و بخشی از این خانه بر دل های دوستداران معماری سنتی، آوار شد.
این فعال فرهنگی گفت: توقع زیادی نیست که نهادهای مسئول به فوریت اقدامات لازم را برای جلوگیری از تخریب بیشتر این خانه انجام دهند و اجازه ندهند که به بهانه کمبود منابع مالی، یک اثر دارای هویت به تلی از خاک تبدیل شود.
وی افزود: بادگیر خانه نادری یکی از آخرین بادگیرهای مرتفع ساوه است که روزگاری لک لک ها بر آن لانه می ساختند، اگر این بادگیر به سرنوشت سایر بادگیرهای ساوه دچار شود، با دنیایی از خاطرات یک محله باید خداحافظی کنیم.