gardeshban.ir

احداث آبراهه، راه نجات بافت تاریخی کرمان از آبگرفتگی

مدیرکل میراث و گردشگری کرمان با اشاره به بارندگی‌های اخیر، احداث آبراهه و هدایت آب‌های سطحی را راه نجات بافت تاریخی کرمان عنوان کرد.
کد خبر: ۲۵۲۱۴
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۳۹۹-1399 January 28
گردشبان (gardeshban.ir) :
 این روزها باران امان از میراث‌فرهنگی و آثار تاریخی بخصوص بافت قدیمی شهرها که خشت و گلی هستند، بریده است. بافت تاریخی و بازار قدیمی کرمان نیز از این آسیب‌ها دور نمانده. در این میان با وجود آنکه مجتبی شفیعی (معاون میراث فرهنگی استان کرمان) در گفتگو با رسانه‌ها تاکید دارد که بر اثر بارندگی‌های روزهای اخیر به تعداد قابل توجهی از بناهای تاریخی و محوطه‌های باستانی استان کرمان خسارت جدی وارد شده و میزان این خسارت‌ها را در هر شهرستان بین ۳ تا ۳۰ درصد برآورد می‌کند، اما فریدون فعالی (مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان) در گفتگو با ایلنا تاکید کرد: میراث فرهنگی  کرمان از بارش باران آسیب ندیده است و تنها برخی از آثار آسیب دیده‌اند که بیشتر آنها در بافت تاریخی شهر کرمان قرار دارند. آن هم طبیعی است چراکه بارش‌های زیادی را درکرمان شاهد بودیم.

او با اشاره به آنکه تخریبی در آثار و بناهای تاریخی بر اثر بارش‌های اخیر شاهد نبودیم، تصریح  کرد: آسیب‌هایی وارد شده است که باید برنامه‌های لازم برای انجام مرمت‌های اضطراری را در نظر بگیریم. این آسیب‌ها بیشتر در بافت تاریخی است و تصاویری که منتشر شده مربوط به این بخش است. البته هیچ تخریب با ریزشی را شاهد نبودیم و آسیب‌ها به دلیل آبگرفتگی اتفاق افتاده است. آبگرفتگی معابر و شهر نیز در زمره مسائلی است که به نظام شهری ارتباط  دارد و باید پیگیری شود. صحبت‌هایی با مسئولان شهری کرمان داشتیم که باید برنامه مدونی برای جمع‌آوری آب‌هایی که بر اثر بارندگی در سطح شهر انباشت می‌شود، در نظر بگیرند و آبهای سطحی را جمع‌آوری کنند.

با وجود آنکه فعالی از انجام تعاملات با مسئولان شهری کرمان برای جمع آوری انباشت آب در سطح شهر خبر می‌دهد، نباید فراموش کرد که این مهم هر سال و با بارش شدید هر بارانی در هر فصلی اتفاق می‌افتد و همواره میراث و آثار تاریخی کرمان در معرض آبگرفتگی و آسیب قرار می‌گیرند و این نوع آبگرفتگی برای نخستین بار نیست که اتفاق افتاده است. 

مدیرکل میراث و گردشگری کرمان در پاسخ به این سوال که چرا هر سال شاهد وقوع چنین آبگرفتگی‌هایی در بافت‌های تاریخی کرمان هستیم که این میراث ملی را در معرض آسیب و حتا تخریب قرار می‌دهد، گفت: بخشی از معابر شهری مانند میدان ارگ کرمان در بافت تاریخی قرار دارند، اکنون بحث احداث آبراهه مطرح است تا بتواند آب‌های سطحی را جمع آوری کند. بخشی از عملیات آن انجام شده و باید این مهم تکمیل شود. نباید فراموش کرد که در شهرهای کویری مانند کرمان اینگونه است که آبگرفتگی انجام می‌شود و بالافاصله شهرداری با پمپ آب‌ها را تخلیه می‌کند، این روش مناسب نیست باید هدایت آب‌های سطحی مدنظر قرار گیرد که با احداث آبراهه محقق می‌شود. تا آن زمان، هر وقت باران ببارد این آبگرفتگی‌ها را شاهد خواهیم بود. ضمن آنکه در سال‌های تر سالی قرار داریم و میزان بارش باران افزایش یافته. 

فعالی خاطرنشان کرد: در سال‌های ۹۰ و ۹۱ در بخش صفه تخت جمشید نیز شاهد آبگرفتگی سطحی بودیم که با اجرای نظام آبراهه، از جمع آوری آبها جلوگیری و آنرا هدایت کردیم. این مهم در کرمان در حوزه وظایف شهرداری است و با مسئولان نیز به تعاملاتی رسیده‌ایم. اگر ریزش باران افزایش یابد، باید ساماندهی آب‌های سطحی به شکل درست و فنی انجام و جمع آوری شود. 

او همچنین با اشاره به وضعیت میراث‌فرهنگی و آثار تاریخی استان کرمان در تعطیلاتی که به واسطه شیوع ویروس کرونا شاهد بودیم، گفت: در این ایام گزارش حفاری غیرمجاز نداشتیم ضمن آنکه یادگاری‌نویسی یا حتا تخریب آثار تاریخی کاهش یافته و نداشتیم. درعین حال کارگاه مرمتی ارگ بم دایر است و به کار خود ادامه می‌دهد اما هیچ بازدیدی برای عموم نداریم. درحال حاضر وضعیت ارگ بم نیز مناسب است. همچنین جاذبه‌های گردشگری را به صورت مجازی معرفی کرده‌ایم و با سازمان صداوسیما قراردادهایی امضا کردیم تا از جاذبه‌های گردشگری کرمان ازجمله باغ شازده ماهان، حمام وکیل و... به عنوان لوکیشن برنامه‌های خود استفاده کرده و در معرفی آن کوشا باشند.

مدیرکل میراث و گردشگری کرمان همچنین درخصوص خسارت وارده به تاسیسات گردشگری بر اثر کنسلی سفرهای نوروزی گفت: حدود ۲۱۸ میلیارد تومان طی دو ماه اسفند و فروردین به تاسیسات گردشگری استان خسارت وارد شده است و امیدواریم بتوانیم از بسته حمایتی دولت بهره‌مند شویم. در حال حاضر نیز ۹۵ درصد هتل‌های استان تعطیل هستند و تعداد اندکی از هتل‌ها برای خدمات دهی به پرسنل مراکز دولتی فعال هستند که با هماهنگی‌های لازم انجام می‌شود. باتوجه به آنکه هیچ مسافری نداریم برای هتل‌ها به‌صرفه نیست که فعال باشند. در این خصوص نیز تابع تصمیمات ستاد ملی کرونا هستیم.

او ادامه داد: دو هتل از هتل‌های کرمان در اختیار مرکز بهداشت و درمان قرار دارد و بیماران کرونایی که دوره نقاهت خود را سپری می‌کنند در این هتل‌ها اقامت دارند.
پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار