گردشبان (gardeshban.ir) : مسیر باریک چند کیلومتری را میان دو دیواره سنگی تصور کنید؛ مسیری که دیوارههای آن تا جایی بالا میرود که نور به شما نرسد و فقط از روزنههای کوچکی به داخل دره بتابد. به دره کول خرسان دره ارواح خوش آمدید.
دره کول خرسان یا اشکفت زرده، درهای شگفتانگیز در ۲۵ کیلومتری شهرستان دزفول است. علت معروف شدن این مکان به دره ارواح ، انبوه نیزارها و درختان انگور و انجیر وحشی در دره و پوشیده بودن مسیر ورودی از درختان کنار و نخل است. در ابتدای دره، بیشهزاری از روییدنیهای مختلف را پشت سر خواهید گذاشت. هرچه در این دره پیش بروید دیوارهها بلندتر و آسمان محوتر میشود.
کول خرسان دارای آب دائمی، آبشار، بیشه زار و انواع روییدنیهای خاص منطقه است. هرچه به دهانه تنگه نزدیکتر شوید، گیاه پرسیاووشان بسیاری خواهید دید که همهجا را به زیبایی سبزپوش کردهاند.
باریکههای آب از دیوارههای دره جاری است و حتی گاهی آبشارهای کوچکی روی آنها شکلگرفته و بعد از عبور از هر پیچ جلوه تازهای از دیوارههای آبچکان کول خرسان خواهید دید. گاهی این دیوارهها آنقدر به هم نزدیک میشوند که فقط یک نفر میتواند از بینشان بگذرد و گاهی آنقدر عریض که میتوانید آسمان وسیع را بالای سر خود ببینید.
دره کول خرسان
عمق این دره بیش از ۲۰۰ متر است و حتی در گرمترین روزهای تابستان میتوانید دمای زیر ۲۰ درجه را در این دره تجربه کنید؛ چرا که همیشه آب خنک از کف دره و روی دیوارههای آن جاری است و به اغلب قسمتهای آن هم آفتابی نمیتابد.
این دره در نهایت به رودخانه دز منتهی می شود. از ابتدای شروع پیاده روی تا ابتدای کول حدود ۴ کیلومتر کوه پیمایی در مسیری نسبتا ناهموار وجود دارد. از ابتدای کول تا انتهای آن و رسیدن به رودخانه دز نیز مسافت نسبتا زیادی در حدود ۱۰ کیلومتر است.
در انتهای مسیر دره سطح آب به تدریج افزایش یافته به نحوی که مسیر را باید شنا کرد. به دلیل شدت جریان بالای رود دز، نزدیک شدن به رودخانه دز به شدت خطرناک بوده و بهتر است افراد فقط بخشهای ایمن دره را بپیمایند.
پیمودن دره کول خرسان یک تجربهی هیجانانگیز و فراموشنشدنی است. درست است که پیمودن این دره به تجهیزات خاصی ندارد ندارد اما با توجه به طولانی بودن مسیر بهتر است دستهجمعی وارد دره شوید و کفش و لباس مناسب داشته باشید و مقداری خوراکی همراه خود ببرید.
زمان مناسب برای پیمودن کامل دره ارواح اواسط خردادماه است، زمانی که در آن منطقه بارانهای بهاری به پایان رسیده و خطر سیلاب در این منطقه کاهش یافته است .