gardeshban.ir

روستای بانویزه ایلام؛ راز گودال‌های عجیب با اختلاف دما چیست؟

در بانویزه استان ایلام گودال‌هایی در سطح زمین وجود دارد که دمای هوای خروجی آنها مخالف هوای سطح زمین بوده و این موضوع جاذبه‌ای گردشگری به این منطقه بخشیده است.
کد خبر: ۲۵۴۷۸
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹-1399 February 03
گردشبان (gardeshban.ir) :
کره خاکی ما که بر روی آن زندگی می‌کنیم، سراسر شگفتی است. یکی از این پدیده‌ها در روستای بانویزه و سیاه‌کوه در استان ایلام است. در این منطقه گودال‌ها و شکاف‌هایی وجود دارد که در زمستان و فصول سرد باد گرم و در تابستان و هنگام گرما باد خنک از آنها خارج می‌شود.

 رضا محمدی، یکی از اهالی روستای بانویزه، درباره این پدیده طبیعی می‌گوید: در فصل زمستان، هنگامی که ما گوسفندان را به چراگاه می‌بردیم و با هوای سرد مواجه می‌شدیم، از طریق این گودال می‌توانستیم خود را گرم نگه داریم. این موضوع به صورت عکس در فصل تابستان برای ما رخ می‌داد.

وی افزود: این موضوع را از پدرانمان نیز شنیده بودیم که چنین چیزی در این منطقه هست.

به گفته اهالی این منطقه، چنین اتفاقی همیشه برای آنان جالب بوده و آنها مهمانان خود را به دیدن این گودال‌ها می‌برند.

شکاف‌هایی که به لایه‌های زیرین زمین متصلند

روح‌الله خدادادی، کارشناس زمین‌شناسی گفت: این گودال‌ها که مربوط به شاخه ژئومورفولوژی علم زمین‌شناسی هستند، از پدیده‌های رایجند و به لایه‌های پایین‌تر زمین اتصال دارند.

وی افزود: از آنجا که همیشه دمای سطح و عمق زمین با یکدیگر متفاوت است، در زمستان که سطح زمین توسط عوامل جوی سریعا سرد می‌شود، عمق زمین از این رخداد مصون است و دمای آن متفاوت با سطح زمین است و در تابستان نیز این موضوع برعکس خواهد بود.

خدادادی ادامه داد: این گودال‌ها و شکاف‌ها با توجه به ارتباطی که از یک سو با لایه‌های زیرین زمین و از سوی دیگر، با سوراخ‌های دیگر برای ورود هوا دارند، دمای عمق را به بیرون انتقال می‌دهند و به صورت تفاوت دمایی نه چندان زیاد خود را نشان می‌دهند. این پدیده بیشتر در نقاطی از کره زمین که شکستگی‌های سطحی در لایه‌های رسوبی به اعماق زمین متصل هستند پدیدار می‌شود و از رخدادهای جالب علم زمین‌شناسی است.

آبشار بانویزه

تنگ بانویزه در فاصله ۱۰۰ متری جنوب روستای بانویزه قرار گرفته است. طول تنگ در حدود ۶۰۰ متر و در ارتفاع ۶۱۴ متری از سطح دریا واقع شده است. طول دیواره های تنگ در حدود ۶۰ متر است که در اثر جریانات فرسایشی رودخانه ای گوگردی ایجاد شده است. تنگه ها و شیارهای فرسایشی از منابع عمده و ژئوتوریسمی در استان ایلام محسوب می شوند.

داخل آن روخانه ای جاری است که حداکثر آب آن در زمستان و بهار و حداقل آن در تابستان است.

روستای بانویزه ایلام؛ راز گودال‌های عجیب با اختلاف دما چیست؟
پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار