گردشبان (gardeshban.ir) : نان برنجی قزوین یکی از معروفترین شیرینیهای است که در ایام عید نوروز تهیه میشود. انواع دیگر نان برنجی هم وجود دارد که مخصوص کرمانشاه، یزد، گیلان است و نوع پخت آنها متفاوت است. یکی از مهمترین موادی که در تهیه این شیرینی به کار برده میشود آرد برنج است.
آرد برنج استفاده شده در این نوع شیرینی باید بسیار حریر باشد و در واقع چندین بار الک شده باشد، نم نداشته و بسیار نرم باشد اگر این موارد رعایت نشود شیرینی شما آن طور که باید ترد نمیشود. آرد برنج در واقع آردیست که از برنج درست میشود برای تهیه آرد برنج در خانه میتوانید به این صورت عمل کنید، که برنج را شسته و یک روز در آب میگذارید پس از یک روز از آب در آورده و خشک میکنید و آن را میکوبید تا آرد شود. این آرد میتواند جایگزین مناسبی به جای آرد گندم باشد برای کسانی که در هضم گلوتن با مشکل رو به رو هستند.
مواد لازم
آرد برنج نرم: ۲ و ۱/۲ پیمانه
پودر شکر: ۱/۲ پیمانه + ۱ قاشق چای خوری
پودر هل تازه: ۱/۳ قاشق چای خوری
گلاب: ۱/۲ پیمانه
روغن جامد: ۱۲۵ گرم
زعفران غلیظ: ۱-۲ قاشق غذا خوری
تخم مرغ: یک عدد
تخم خرفه یا خلال پسته: به مقدار لازم
مراحل پخت
ابتدا روغن را آب کنید و بگذارید خنک شود به حدی که دست را نسوزاند.
سپس با پودر شکر داخل همزن برقی بزنید.
هل رو اضافه کنید و هم بزنید تا پودر شکر و روغن خوب یکدست شود.
یک عدد تخم مرغ شکسته زرده را جدا میکنیم و سفیده را به دو قسمت تقسیم میکنیم (فقط نصف سفیده + زرده رو برای داخل شیرینی نیاز داریم)
تخم مرغ و گلاب را کمی هم زده و به مواد اضافه کرده و دوباره هم بزنید.
در این مرحله آرد برنج را داخل مواد بریزید و خوب مخلوط کنید.
زعفران آب شده غلیظ را اضافه کنید اگر خواستید نان برنجی قزوینی زیاد زرد بشه میتوانید کمی زعفران بیشتری به آن اضافه کنید.
اگر خواستید شیرینی هاتون دو رنگ شود قبل از اضافه کردن زعفران نصف خمیر را جدا کنید.
همزن را خاموش کنید و با دست سعی کنید خمیر را یک دست جمع کنید. اگر خمیر خشک بود یعنی به ورز دادن بیشتری نیاز دارد.
اگر خمیر شل بود اشکالی ندارد بعد استراحت نرم میشود.
یک تکه کوچک از خمیر جدا کنید و در دستتان گرد کنید اگر به راحتی گرد شد و ترک نخورد خمیرتان آماده است.
اگر خمیر ترک خورد ۱-۲ قاشق روغن مایع اضافه و دوباره ورز دهید. به هیچ عنوان به خمیر نان برنجی قزوینی گلاب بیشتری اضافه نکنید، زیرا باعث میشود شیرینیها سفت شود.
در این مرحله خمیر رو خوب گرد کنید و داخل یک پلاستیک بپیچید و بگذارید یک جای خنک (نیازی به یخچال نیست) به مدت ۱۲ ساعت تا خمیر استراحت کند.
اگر بعد از دوازده ساعت نتوانستید خمیر را درست کنید، میتوانید آن را داخل یخچال منتقل کنید و به مدت یک هفته نگهداری کنید خمیر را بعد از در آوردن از یخچال کمی ورز دهید و بعد بپزید.
پس از استراحت خمیر را آورده و از آن گولههایی کوچکتر از گردو جدا کنید.
داخل دستتان گرد کرده و پهن کنید و با یک شی گرد روی آن شکل بیندازید و یا اگر مهر مخصوص این شیرینی را دارید روی آن مهر بزنید.
سپس روی شیرینیها تخم خرفه بپاشید یا یک عدد خلال پسته را دقیقا در مرکز شیرینی فرو کنید.
نان برنجی قزوینیها را داخل سینی و داخل فر روی ۳۲۵ درجه فارنهایت به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه بگذارید.
شیرینیها را پس از پخت داخل ظرف در بسته نگهداری کنید.