گردشبان (gardeshban.ir) : اواخر اردیبهشت امسال اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در نامهای به وزرا و رؤسای ۱۹ دستگاه و وزارتخانه عضو ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی ۸۳ پروژه اولویتدار اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کرد.
در بخشی از این نامه آمده: ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، به استناد مفاد مصوبه سال ۹۴ هیأت وزیران، در راستای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، منویات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب و بیانات نوروزی سال ۹۹ که توسط معظمله به عنوان سال جهش تولید نامگذاری شده است، با هدف مقاومسازی اقتصاد کشور، پروژههای اولویتدار اقتصاد مقاومتی سال ۹۹ را مورد تصویب قرار داد.
اجرای پروژههای مزبور نیز به رعایت ۷ مورد ملزم شده است. در این موارد اعلام شده که باید منابع مالی لازم برای اجرای این پروژهها تأمین و طبق زمانبندی پیش رود. همچنین باید آن دستگاه مجری به صورت ماهانه گزارش اقدامات انجام شده را به دبیرخانه ستاد اعلام کند و همه دستگاهها موظف به انجام همکاری لازم هستند.
در این ۸۳ پروژه اعلام شده مواردی از جمله توسعه و فرآوری گیاهان دارویی، توسعه خدمات الکترونیک، بهره برداری و تکمیل محورهای اولویت دار شبکه بزرگراهها، بازنگری و اصلاح نظام آموزش عالی و … به دستگاه مجری اعلام و ابلاغ شده است اما در میان هیچیک از آنها موضوع گردشگری و صنایع دستی نیست چون وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در میان ۱۹ دستگاه عضو ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، حضور ندارد.
درحالی که بخشهای زیادی از گردشگری و صنایع دستی طبق تعریف اقتصاد مقاومتی وابسته به خارج از کشور نیست درون زاست و توانمندی اشتغالزایی و صادراتی را دارد این موضوع از هر دو جهت چه اینکه وزارت میراث فرهنگی پیگیر آن نبوده باشد و یا اینکه دولت از وزارت میراث فرهنگی پروژههای مربوط به صنایع دستی و گردشگری را نپذیرفته باشد، جای سوال دارد.
از طرفی پروژههایی که از نظر ستاد اقتصاد مقاومتی اولویتدار شناخته شدهاند مورد حمایت قرار میگیرند و جهتگیری در سال برای آنها مشخص میشود. برنامههای دیگر نیز بر این اساس اجرا میشود.
پیش از این در سال ۹۸ معاون اول رئیس جمهور و رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، ۷۶ پروژه اولویت دار دستگاههای مختلف «مصوب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی» برای اجرا در سال ۱۳۹۸ را ابلاغ کرده بود که در این میان ایجاد ظرفیتهای جدید هتلینگ و صنایع وابسته پروژه اولویت دار سازمان میراث فرهنگی وقت بود. در سال گذشته نیز صنایع دستی، موضوع هیچیک از پروژههای اولویتدار این ستاد نبود.
در این باره، بخش خصوصی فعال در گردشگری و صنایع دستی نیز یا پیگیر الحاق پروژههای اولویتدار به این ستاد نبوده و یا اینکه رصد کافی را نداشته است با این وجود حرمتالله رفیعی رئیس انجمن دفاتر مسافرتی کشور به عنوان یکی از تشکلهای گردشگری در بخش خصوصی درباره پیگیری این موضوع به خبرنگار مهر گفت: ما نمیتوانیم بگوییم چرا ما را در جلسات دعوت نمیکنید. متأسفانه فضای فکری معاونت گردشگری حمایتی نیست.
انتشار فهرست پروژههای اولویتدار اقتصاد مقاومتی نشان میدهد در سال جهش تولید، بخش گردشگری و صنایع دستی در اولویت نیست. حتی وزارت میراث فرهنگی نیز به عنوان متولی این دو بخش نتوانسته آن را در فهرست پروژهها جای دهد. این موضوع در تناقض با سخنرانیهای علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی و یا رئیس جمهور است که همیشه گردشگری را صنعتی میدانستند که میتواند جایگزین نفت باشد. اکنون این اقدام نشان میدهد که این سخنرانیها تنها سخنرانی انگیزشی در راستای قوت قلب دادن آنی به فعالان این بخش است وگرنه موقع اجرا و عمل نه گردشگری در اولویت است و نه صنایعدستی.