گردشبان (gardeshban.ir) : فرودگاه بینالمللی دبی، در ۱۵ کیلومتری شمال شرقی مرکز شهر دبی واقع شده و در صورتی که ترافیک سنگین نباشد، حدود ۱۵ دقیقه با آن فاصله دارد. این فرودگاه، فرودگاه بینالمللی اصلی شهر دبی و مهمترین فرودگاه امارات متحده عربی به حساب میآید.
فرودگاه دبی در سال ۲۰۱۸ توانسته بود عنوان پررفتوآمدترین فرودگاه دنیا از نظر جابهجایی مسافران بینالمللی را به خود اختصاص بدهد و به طور کلی از لحاظ جابهجایی مسافر، جزو ۵ فرودگاه شلوغ جهان به شمار میرود.
همچنین بیشتر ترددهای ایرباس A380 و بوئینگ ۷۷۷ در این فرودگاه میباشد و قطب فرودگاهی ایرلاین امارات نیز در اینجا قرار دارد.
فرودگاه دبی در سال ۲۰۱۹، بزرگترین سیستم انرژی خورشیدی در میان فرودگاههای منطقه را نصب کرد تا به هدف دبی برای کاهش ۳۰ درصدی مصرف انرژی شهر تا سال ۲۰۳۰ تحقق بخشد. همچنین این فرودگاه، نقش مهمی در اقتصاد شهر دبی داشته و به طور غیرمستقیم از بیش از ۴۰۰،۰۰۰ شغل حمایت میکند.
تاریخچه
فرودگاه بینالمللی دبی در سال ۱۹۵۹ و به دستور حاکم دبی، یعنی راشد بن سعید آل مکتوم ساخته و یک سال بعد افتتاح شد. از آنجایی که این امکان وجود نداشت تا هواپیماهای بزرگتر را از این فرودگاه به پرواز درآورد، باندها، ترمینالها، برج مراقبت، رستوران و سالن استراحت و بخشهای بیشتری به مرور زمان به زمین آن اضافه شد تا پاسخگوی تقاضای رو به رشد و پروازهای بینالمللی باشد.
دبی در سال ۱۹۸۰ تبدیل به ایستگاه توقف خطوط هواپیمایی گوناگونی همچون کاتای پاسیفیک، ایرلاین سنگاپور و... تبدیل شد که برای پرواز بین آسیا و اروپا به ایستگاهی برای سوختگیری احتیاج داشتند. البته بعد از آزاد شدن حریم هوایی روسیه و روی کار آمدن هواپیماهایی با قدرت پرواز مسافتهای طولانی، دیگر احتیاجی به این کار نبود.
مرحلهی دوم پروژهی توسعه فرودگاه، باند دوم آن بود که در سال ۱۹۸۴ به بهرهبرداری رسید. این باند جدید در ۳۶۰ متریِ شمال باند قبلی فرودگاه و به موازات آن ساخته شد و به آخرین سیستم نورپردازی زمین فرودگاه و تجهیزات فرود مجهز است.
ترمینال ۲ این فرودگاه در سال ۱۹۹۸ و کنکورس ۱ نیز در سال ۲۰۰۰ با نام ترمینال شیخ رشید تأسیس شد که یک هتل، مرکز تجاری، باشگاه ورزشی، امکانات تفریحی و غذایی، نمازخانه، خدمات پزشکی و اینترنتی را در برمیگیرد.
از آنجایی که دبی، قطب صادرات و واردات گل به حساب میآید، فرودگاه احتیاج به تجهیزات ویژهای برای مراقبت از آنها داشت و به همین دلیل، مرکز گل و گیاه دبی نیز در سال ۲۰۰۵ در این فرودگاه تأسیس شد.
ساخت ترمینال ۳ در سال ۲۰۰۴ آغاز و ۴ سال بعد افتتاح شد و ظرفیت سالانه جابهجایی مسافر این فرودگاه را بسیار بالاتر برد. با روی کار آمدن ایرباس A380، این فرودگاه باز هم ساختمان و تجهیزات خود را گسترش داد و همچنین دو ایستگاه برای «خط قرمز» متروی دبی تأسیس شد و در سال ۲۰۰۹ به بهرهبرداری رسید.
ترمینال 3 فرودگاه دبی
«خط سبز» متروی دبی نیز نزدیک منطقهی آزاد فرودگاه فعالیت دارد. قرار است «خط بنفش» متروی دبی نیز برای تأسیس در دست کار قرار گیرد تا راه ارتباطی بین فرودگاه بینالمللی دبی به فرودگاه بینالمللی آل مکتوم را فراهم نماید.
فرودگاه دبی در سال ۲۰۱۲ جهت مسیریابی آسانتر مسافران در داخل فرودگاه، نام کنکورسهای خود را تغییر داد و گیتهای ترمینال ۲ را نیز از F1 تا F6 نامگذاری کرد. هماکنون کنکورس ۱ با نام کنکورس C شناخته میشود و نام کنکورس ۲ نیز به کنکورس B و کنکورس ۳ به کنکورس A تغییر پیدا کرده است. کنکورس D نیز از ترمینال ۱ خارج شده و از سال ۲۰۱۶ برای فعالیت تمامی ایرلاینهای بینالمللی از آن استفاده میشود.
ترمینال های فرودگاه دبی
فرودگاه دبی، ۳ ترمینال مسافربری و ۲ ترمینال کارگو مگا (باری) را در برمیگیرد. سرویس شاتل، از ترمینال ۲ به ۱ و ۳ حرکت دارد و مسافرانی که قصد جابهجایی از ترمینال ۳ به سایر ترمینالها و کنکورس A را دارند، میتوانند از نفربر اتوماتیک کمک بگیرند.
ترمینال ۱: ترمینال ۱ و ۳ به طور مستقیم به هم متصل هستند و به مسافران بینالمللی اختصاص دارند و مسافران میتوانند آزادانه و بدون عبور از گمرک، بین آنها حرکت کنند. پس از جدا شدن کنکورس D از این ترمینال، هماکنون میتوان به کمک وسیلهی نقلیهی عمومی بین ترمینال ۱ و کنکورس D جابهجا شد.
ترمینال ۲: ترمینال ۲ جدا از دو ساختمان اصلی دیگر واقع شده و مسافران میتوانند برای رفتن به ترمینال ۱ یا ۳ از این مکان، از تاکسی یا وسایل نقلیه عمومی دیگر استفاده کنند. بیشتر پروازهای منطقهی خلیج فارس از این ترمینال انجام میشود که اخیراً بازسازی شده و علاوه بر توسعهی امکانات آن، دکور بیرون و طراحی داخلی آن را نیز تغییر دادهاند.
ترمینال پروازهای افراد ویژه (Executive Flights Terminal) نیز در کنار ترمینال ۲ قرار گرفته که امکانات چک-این مخصوص به خود را برای مسافران و مهمانهای ویژه دارد و به پروازهای خصوصی و مسافرانی اختصاص داده شده است که درجهی بالا یا مهمی دارند.
ترمینال ۳: ترمینال ۳، بزرگترین ترمینال فرودگاه در دنیا محسوب میشود و مانند ترمینال ۱، به پروازهای بینالمللی اختصاص دارد. این ترمینال نیز امکانات مختلفی از جمله ۱۸۰ کانتر چک-این، سالن استراحت فرست و بیزینس کلاس، رستوران و... را در برمیگیرد.
کنکورسها (سالنهای اصلی): کنکورس A بخشی از ترمینال ۳ به حساب میآید و یک هتل ۴ و ۵ ستاره، سالنهای استراحت بیزینس کلاس و چندین کافه و رستوران را شامل میشود. کنکورس C نیز جزو ترمینال ۳ است و علاوه بر یک هتل ۵ ستاره، امکانات خرید دیوتی فری و فود کورت و... را نیز در برمیگیرد.
کنکورس B، به طور مستقیم با ترمینال ۳ در ارتباط است و به ایرلاین امارات اختصاص دارد. سالنهای استراحت فرست و بیزینس کلاس امارات، رستوران و فود کورت و یک هتل ۴ و ۵ ستاره نیز در این کنکورس واقع شده است.
امکانات فرودگاه دبی
امکانات ویژهای در فرودگاه دبی برای مسافران با شرایط محدودیت تحرک در نظر گرفته شده است. اگر برای پرواز باید از ترمینال ۲ عبور کنید، ایرلاین فلای دبی (Flydubai) را در جریان شرایط ویژه و احتیاجات خود بگذارید.
اگر پروازتان از مسیر ترمینال ۳ و ایرلاین امارات است، میتوانید با شماره تلفن خدمات ویژهی این شرکت هواپیمایی، یعنی ۷۱۱۹ ۵۰۵ ۴ ۹۷۱+ یا ۵۰۵۳ ۵۰۵ ۴ ۹۷۱+ تماس بگیرید.
همچنین سالنهای استراحت و پیشخوانهای ویژهای برای مسافران با شرایط خاص در سالن پروازهای خروجی وجود دارد و میتوانید از نفربر الکتریکی نیز جهت جابهجایی کمک بگیرید. از امکانات دیگر این فرودگاه میتوان موارد زیر را نام برد:
امکان پارکینگ موقت و طولانی مدت
رستوران و بار
مراکز خرید دیوتی فری از جمله عطر و ادکلن، جواهرات و لوازم الکتریکی
خدمات بانکی
دستگاههای خودپرداز
محوطهای برای بازی کودکان
تجهیزات مربوط به امور تجاری و کنفرانس
مرکز خدمات پزشکی
نمازخانه
مرکز اکسپو و سه سالن بزرگ نمایشگاه
دسترسی از فرودگاه به شهر
برای اینکه خودتان را از فرودگاه به مرکز شهر برسانید، میتوانید از تاکسیهای عمومی یا دربست کمک بگیرید. ایستگاه تاکسی بیرون محوطه پروازهای ورودی ترمینال ۲ و ۳ قرار دارد.
علاوه بر آن میتوانید از متروی دبی استفاده کنید که نزدیکترین ایستگاه به ترمینال ۲ این فرودگاه، ایستگاه ابو هیل (Abu Hail) است. خط قرمز متروی دبی، یک ایستگاه در ترمینال ۳ و ترمینال ۱ دارد که از ساعت ۶ صبح تا ۱۱ شب فعالیت دارند و جمعهها این ساعت به ۱ ظهر تا نیمهشب تغییر میکند و البته این ساعات در ماه رمضان متغیر هستند.
ایستگاه ابو هیل دبی
خط سبز متروی دبی نیز نزدیک منطقهی آزاد فرودگاه فعالیت دارد و از طریق آن مسافران میتوانند خود را به ترمینال ۲ برسانند. خط بنفش و آبی نیز در حال تأسیس هستند.
اتوبوسهای عمومی از مقابل ترمینال ۲ و ۳ مسافران را بین مقصدهای گوناگون جابهجا میکنند. اگر ترجیح میدهید وسیله نقلیه مخصوص به خود را به طور موقت در سفر خود کرایه کنید، بهتر است بدانید بیشتر شرکتهای بینالمللی برجستهی اجاره خودرو نیز آمادهی خدمترسانی به مسافران هستند. پیشخوان این شرکتها را میتوانید در محوطه پروازهای ورودی هر دو ترمینالهای فرودگاه دبی پیدا کنید.