گردشبان (gardeshban.ir) : رودخانه چشمه علی، تنها رودخانهی دائمی دامغان حساب میشود. عمارت چشمه علی دارای گرمابه و مسجد هم بوده که اکنون ویران شدهاند.
در زمان فتحعلی شاه در این محل یک مسجد و یک عمارت ساخته شد. بنای فتحعلی شاهی در میان رودخانه و وسط مجموعه تفریحی چشمه علی قرار گرفته و مسجدی تاریخی نیز در ضلع جنوبی قرار دارد که اکنون مسجدی جدید بر روی آن ساخته شده است. وجود درختان بید و صنوبر، باغ های گردو، زردآلو، درختان میوه، گیاهان دارویی و ارتفاعات کوهستانی به جاذبههای این منطقه افزوده است.
تاریخچه چشمه علی
سمنان و شهر دامغان در گذشته بسیار مورد توجه پادشاهان قاجار بوده است، به همین سبب آقا محمدخان و فتحعلیشاه عمارتی را در این منطقه بنا نهادند. فتحعلی شاه به دلیل آنکه دامغان زادگاه وی بود و در مولودخانهی دامغان، چشم به جهان گشوده بود، علاقهی خاصی به این منطقه نشان میداد. وی پس از به سلطنت رسیدن، چندین بار به این شهر سفر کرد. زمانی که فتحعلیشاه جهت جلوگیری از پیشرفتهای نادر میرزا پسر شاهرخ نادری، در مشهد به سمت خراسان عظیمت کرد، در این مکان توقف کرد و همان زمان دستور داد که این عمارت چشمه علی را در آنجا بنا کنند.
موقعیت جغرافیایی
چشمه علی که نام اصلی آن بنا به نوشته مورخین علی بولاغ بوده است، در شمال غربی دامغان و در مسیر راه دامغان به کیاسر به ساری در ۳۲ کیلومتری دامغان قرار گرفته است. در اطراف آن باغات و کوه های زیبا و سرسبزی وجود دارد که از آب چشمه علی آبیاری میشود. این چشمه از لحاظ تقسیمات جغرافیایی در حوزه دهستان رودبار قرار دارد و دارای دو دریاچه میباشد که اولی در شمال و دیگری در جنوب عمارت فتحعلی شاه قرار دارد. دریاچه شمالی بر تپه خاکی هموار با سنگ و شن متصل است که قسمت اعظم آب چشمه از این قسمت خارج می شود.