گردشبان (gardeshban.ir) : طرفداران پلوهای مخلوط در کشور ما کم نیستند؛ آجیل پلو، شکر پلوی شیرازی، میگوپلو و مرصع پلو از پلوهای مجلسی و پرطرفدار ایرانی هستند. لوبیاپلو هم یکی از غذاهای اصیل و خوشمزه ایرانی است. بسیاری از ما، عادت داریم لوبیاپلو را با گوشت چرخکرده و یا تکهای درست کنیم؛ اما اگر گیاهخوار هستید یا ترجیح میدهید مصرف گوشت قرمز را کمتر کنید، به سادگی میتوان سویا را جایگزین گوشت کرد. مطمئن باشید که طرز تهیه لوبیا پلو با سویا چندان فرقی با لوبیاپلویی که میشناسید ندارد و هیچ خللی در لذیذ بودن و خوشمزگی این غذای اصیل ایرانی، ایجاد نمیشود.
مواد لازم برای تهیه لوبیا پلو با سویا
برنج دو پیمانه
پیاز متوسط (نگینی خرد شده) دو عدد متوسط
لوبیا سبز (خردشده نیم سانتی) ۴۰۰ گرم
سویا دو پیمانه
هویج درشت (خرد شده) یک عدد
زعفران آسیاب شده یک قاشق چاخوری
پودر دارچین نصف قاشق چایخوری
زردچوبه نصف قاشق چایخوری
پودر کاری یا ادویه پلویی یک قاشق چایخوری
نمک به مقدار لازم
روغن زیتون و روغن سرخ کردنی به مقدار لازم
رب گوجه فرنگی دو قاشق غذاخوری
طرز تهیه لوبیا پلو با سویا
ابتدا برنج را خیس کنید. بهطوریکه به اندازه یک بند انگشت، آب روی آن باقی بماند. دو قاشق غذاخوری نمک و یک قاشق روغن زیتون به آن بیفزایید و بگذارید حداقل یک ساعت خیس بخورد.
لوبیاها را به مدت ۲۰ دقیقه درون ماهیتابه تفت دهید. به صورت همزمان، سویا را با آب داغ خیس کرده و بعد آن را آبکش نمایید.
لوبیا را کنار بگذارید. داخل ماهیتابه روغن سرخکردنی را داغ کنید و پیاز را درون آن تفت دهید تا نیمه طلایی شود.
آب سویا را کاملا با دستمال گرفته، و آن را درون ماهیتابه بریزید. زردچوبه و رب گوجهفرنگی را اضافه کنید تا سویا خوب مزهدار شود. سپس هویج نگینیشده را اضافه کنید و چند دقیقه دیگر تفت دهید.
لوبیا را همراه با سه پیمانه آب و نمک درون ماهیتابه بریزید. در ظرف را بگذارید تا مواد خوب بپزند.
وقتی سس غلیظ شد، پودر زعفران را اضافه کنید، کمی تفت دهید و بعد آن را کنار بگذارید.
برای برنج، قابلمه را پر از آب کنید و بگذارید بجوشد. وقتی آب جوش آمد، یک قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید. آب برنج را بگیرید و آن را درون قابلمه در حال جوش بریزید.
بگذارید برنج با در باز، حدود ده دقیقه بپزد. در این مدت آن را چندبار هم بزنید. سپس برنج را آبکش نمایید.
برای دم کردن برنج، ته قابلمه کمی روغن بریزید. یک لایه برنج کف قابلمه بریزید و بعد یک لایه از سس روی آن اضافه کنید. کمی دارچین و پودرکاری روی مایهتان بریزید. اکنون برنج را با مایه مخلوط کنید تا جایی که کاملا ًرنگ بگیرد. این کار را لایهلایه تا وقتی موادتان تمام شوند، ادامه دهید. در انتها نصف لیوان آب به برنج اضافه کنید و بهمدت چهل دقیقه روی گاز بگذارید تا دم بکشد.
بعد از این مدت لوبیاپلو با سویای شما آماده است. آن را به سلیقه خودتان در ظرف بریزید و سرو کنید.
فوت و فنهای طرز تهیه لوبیا پلو با سویا
در صورتی که دوست ندارید غذایتان زیاد ادویهای شود، پودر کاری یا ادویه پلویی را حذف کنید.
تهدیگ لوبیاپلو، یکی از خوشمزهترین تهدیگهاست. پس در مرحله دم، کمی نان لواش زیر برنج قرار دهید.
زعفران را حتماً بعد از آماده شدن مایه لوبیاپلو اضافه کنید تا عطر آن از بین نرود.
یک لوبیاپلوی خوشمزه، کمی چرب است. پس بعد از اینکه برنجتان دم کشید، یک قاشق غذاخوری کره پاستوریزه کاله و یا روغن محلی روی آن آب کنید.
برنج را کاملا با مایه مخلوط کنید تا تکههای سفید برنج در غذا پیدا نباشد؛ و در آخر، اگر مایل به استفاده از سویا نیستید و همچنان لوبیاپلوی سنتی را ترجیح میدهید، از گوشت گوسفندی تکهای به جای آن استفاده کنید. این مساله کاملا سلیقهای است و بستگی دارد که بین غذای گیاهی و غذای گوشتی، کدامیک به ذائقه و عادات غذایی شما نزدیکتر است.