گردشبان (gardeshban.ir) : آش کشک انواع مختلفی دارد در اینجا میخواهیم شما را با نحوه پخت آش کشک استان آذربایجان غربی (ارومیه) آشنا کنیم. این آش به دلیل موادی که داخل آن به کار رفته است یک آش مقوی و مفید است. ماده اصلی به کار رفته در این غذا کشک است. همان طور که میدانید کشک دارای خاصیتهای فراوان است که در اینجا به تعدادی از این خواص اشاره میکنیم. کشک ماده ایست که از دوغ تهیه میشود و معمولا مزه ترشی دارد و در غذاهای بسیار همچون آش رشته، کشک بادمجان، آش کشک و کشک پیاز استفاده میشود.
کشک با حجم کم خود دارای خواص زیادی میباشد و در واقع یک ماده معجزه آساست و تمامی خواص شیر را درون خود جای داده است و حاوی کلسیم، چربی، نمک، پروتئین و ویتامین نیاسین میباشد. کشک به عنوان یک غذای گرسنگی را کاهش میدهد و حجم کمی از معده را پر میکند. میزان انرژی تولید شده با ۱۰۰ گرم کشک حدود ۱۰۵ تا ۱۲۰ کیلو کالری میباشد که میتواند به عنوان یکی از تامین کنندههای انرژی مورد نیاز بدن در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود. کشک به علت داشتن اسیدهای آلی، ضدعفونیکننده دستگاه هاضمه (معده، روده کوچک و روده بزرگ) است. کلسیم بالا و فسفر موجود در کشک میتواند در پیشگیری از پوکی استخوان موثر باشد. کشک خشک میتواند به عنوان یک میان وعده پرانرژی مصرف شود که افراد چاق باید به این نکته توجه کنند. کشک دربردارنده تمامی خواص شیر و حاوی کلسیم، چربی، نمک، پروتئین و بعضی از ویتامینهای گروه ب است. کشک به عنوان یک غذای نفاخ و هم آورنده و سفتکننده روده محسوب میشود؛ به همین علت برای هضم راحت آن از نعنای خشک استفاده میشود. بهتر است به مقدار نمک موجود در کشک توجه کنیم. افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، کشک بی نمک استفاده کنند.
مواد لازم
گندم پوست کنده: ۲ پیمانه
نخود سفید پخته شده: نصف پیمانه
نمک: به مقدار لازم
روغن محلی: به مقدار لازم
شکر: به مقدار لازم
آب: ۲ پیمانه
کشک مایع: نیم کیلو
طرز تهیه
گندم را با آب روی حرارت میگذاریم تا بپزد.
سپس نخودها را با نمک و کشک به گندم در حال پخت اضافه میکنیم.
اجازه میدهیم مواد خوب پخته شود.
پس از پخته شدن روغن را به میزان دلخواه روی آن میریزیم.
میتوان این غذا را با شیره انگور (دوشاب) یا شکر مصرف کرد.