گردشبان (gardeshban.ir) : خانهای با معماری متفاوت که در منطقه قدیمی شهر تبریز و در کنار جاذبه های معروفی از شهر واقع شده است. خانه اردوبادی تنها خانه ای است که برخلاف خانه های آن دوره از سنگ و آجر بنا شده و خانه اعیان نشینی به حساب می آمد.
چرا بازدید از خانه اردوبادی پیشنهاد می شود؟
این خانه یکی از آثار ملی کشور به شمار می رود.
خانه اردوبادی از حیث هنر معماری از ارزش بالایی برخوردار است.
در این خانه اسناد ملی باارزشی نگهداری می شوند.
تاریخچه خانه اردوبادی
بررسی ها نشان داده که قدمت خانه اردوبادی به سال های ۱۳۰۷-۱۳۱۰ برمی گردد و اولین مالک آن پزشکی به نام موسی بیگ بوده که بخشی از خانه را به کلینیک خود تبدیل کرده بود. این خانه با شروع جنگ جهانی دوم تاریخ پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت؛ خانه اردوبادی در این سال ها به کنسولگری عراق در تبریز تبدیل شد و بعد از اشغال روس ها تعطیل شد. سال ها بعد، این خانه توسط دکتر اردوبادی خریداری و به کلینیک بیماران روانی تبدیل شد. کاربری این خانه در دهه پنجاه به چاپخانه و از دهه هفتاد تا به امروز به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تغییر داده شد.
معماری خانه اردوبادی
همانطور که گفته شد، اهمیت و برجستگی این خانه به سبب معماری و ترکیب هنرمندانه آجر و سنگ های ساختمانی مثل سنگ تراکیت در بنای آن است. معماری خانه اردوبادی با تکیه بر معماری های ایرانی قدیم ساخته شده، اکثر ویژگی هایی که در خانه های تاریخی دوره قاجار و صفوی هستند، در خانه اردوبادی نیز دیده می شوند. این خانه ۳ طبقه که در ۱۶۰۰ مترمربع ساخته شده مثل خانه های قدیمی حیاطی مرکزی دارد که همه اتاق های ساختمان دید خوبی به آن دارند. ضمنا سنگ های تراکیتی که در ساخت این خانه استفاده شده از معدن اسپراخون تبریز استخراج شده اند. بازدید از خانه اردوبادی تبریز از نزدیک صفای دیگری دارد از این رو پیشنهاد میکنیم بعد از تهیه بلیط لحظه آخری تهران تبریز حتما نام این مکان را در لیست سفر خود به این شهر بنویسید.
در خانه اردوبادی از چه چیزهایی می توان بازدید کرد؟
خانه اردوبادی امروزه خانه اسناد ملی شمال غرب کشور است ولی جذابیت عمدهاش را مدیون معماریاش است. پنجره های قوس دار و چوبی ساختمان، تلفیق زیبای آجر و سنگ و قامت باشکوه این خانه المان های جذابی هستند که در بافت تاریخی شهر تبریز و در کنار عمارت باعظمت شهرداری ترکیب جالبی را به وجود آورده اند و می توان عکس های جذابی در جلوی نمای ساختمان گرفت. اما بازدید از داخل خانه اردوبادی در تمام ایام سال ممکن نیست و گاهی در اطلاعیه هایی جزئیاتی از دعوت به بازدید از این بنا شرح داده می شود.
گفتنی است که بخشی از خانه اردوبادی به عنوان کتابخانه و بخشی از آن به عنوان دفترهای اداری استفاده می شود. جالب است بدانید که یکی از قدیمی ترین اسنادی که در این خانه نگهداری می شود، مربوط به سال ۹۸۸ یعنی سال های حکومت شاه طهماسب اول است. ضمنا حیاط خانه اردوبادی به باغچه و درختان میوه مثل گردو، توت و هلو مزین شده و جای باصفایی است.
هزینه و زمان پیشنهادی بازدید از خانه اردوبادی چه قدر است؟
بازدید از خانه اردوبادی برای عموم آزاد نیست ولی در صورت اعلام وقت بازدید، هزینه ای از بازدیدکنندگان دریافت نمی شود. بخش های مختلف این خانه را می توان در کمتر از یک ساعت گشت ولی معمولا گردشگران به تماشای نمای بیرونی ساختمان اکتفا می کنند و مخصوصا بعد از تاریکی شب به آنجا می روند، زمانی که نورپردازی عمارت شهرداری و اردوبادی جلوه خاصی به خیابان می دهد.
فصل مناسب برای بازدید از خانه اردوبادی چه زمانی است؟
ماه های فصل بهار زمان مناسبی برای دیدن زیبایی های طبیعت و تاریخی شهر تبریز است ولی برای دیدن خانه اردوبادی هیچ فصلی بر دیگری مقدم نیست؛ چه چله زمستان باشد و سوز سرما و یا گرمای تابستان و دمای هوای بالا وس بدون معطلی به سایت سفر مارکت بروید برای خرید آنلاین بلیط هواپیما اقدام کنید.
چگونه به خانه اردوبادی برویم؟
خانه اردوبادی در مسیر اتوبوس های بی آر تی و تاکسی ها قرار گرفته است، یعنی کافیست خود را به میدان معروف ساعت برسانید، ۲۰۰ متر پایین تر از این میدان و به طرف خیابان ارتش جنوبی، در سمت روبروی عمارت شهرداری، خانه اردوبادی را می بینید.
از چه جاهای دیدنی دیگری می توان بازدید کرد؟
عمارت شهرداری: ۲۰۰ متر
بازار تربیت: ۵۰۰ متر
موزه استاد شهریار: ۵۰۰ متر
مسجد کبود: ۶۰۰ متر
بازار بزرگ تبریز: ۱.۳ کیلومتر
چه هتل هایی در نزدیکی خانه اردوبادی برای اقامت وجود دارند؟
هتل گلشن: ۶۰۰ متر
هتل سهند تبریز: ۸۵۰ متر
هتل ارگ: ۹۰۰ متر
هتل پارس نو: ۱ کیلومتر
هتل آذربایجان: ۱.۲ کیلومتر
چه رستوران ها و غذاخوری هایی نزدیک به خانه اردوبادی هستند؟
رستوران مزرعه محمدی: ۳۰۰ متر
رستوران آفاق: ۴۵۰ متر
چلوکبابی کسرا: ۵۰۰ متر
رستوران اردیبهشت: ۶۰۰ متر
رستوران علیشاه: ۷۵۰ متر