گردشبان (gardeshban.ir) : طرز تهیه آش ماست به روشهای مختلف در شهرها و استانهای ایران انجام میشود. آش ماست تبریزی و آش ماست شیرازی از محبوبیت و مشهوریت بیشتری برخوردارند.
طرز تهیه آش ماست در بین خیلی از استانها متفاوت و رایج است. در این بین برای استفاده شما دو روش تهیه برای آش ماست به روشهای مختلف تبریزی و شیرازی آماده شده است که امید آن است نهایت لذت و استفاده را از آن ببرید. آش ماست یک غذای کاملا سبک و مقو است.
۱ – آش ماست تبریزی
مواد لازم آش ماست تبریزی
ماست: به مقدار لازم
برنج: ۱ پیمانه
سبزی آش: ۱ کیلوگرم
سیب زمینی متوسط: ۱ عدد
عدس: ۱ پیمانه
پیاز متوسط: ۲ عدد
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
آب گوشت: ۴ لیوان
گوشت چرخ کرده: ۱۰۰ گرم
آرد ذرت: ۱ قاشق غذاخوری
دستور پخت آش ماست تبریزی:
برنج را شسته و به مدت یک ساعت در مقداری آب و نمک بخیسانید. عدس را شسته و در قابلمه در بسته، با آب جوش به مدت ۵ دقیقه بخیسانید.
در قابلمهای مناسب مقداری روغن ریخته و روی حرارت گذاشته و پیازها را خلالی ریز کرده و درون قابلمه ریخته و مقداری تفت دهید تا سبک شوند، سپس زردچوبه را به پیاز اضافه کرده و هم بزنید تا طلایی شوند.
آب عدس را جدا کرده و عدس را به پیاز بیافزایید و کمی تفت دهید.
دو لیوان آب گوشت را به عدس و پیاز اضافه کرده و حرارت را زیاد کنید تا بجوشد.
زمانی که مواد آش جوشید در قابلمه را بگذارید و حرارت را ملایم کنید تا به مدت یک ساعت عدسها نیم پز شوند.
سیب زمینیها را نگینی خرد و در روغن سرخشان کنید.
گوشت چرخ کرده با یک عدد پیاز کوچک رنده شده، آرد ذرت، نصف قاشق غذاخوری مخلوط نمک و فلفل و زردچوبه مخلوط کرده، و به صورت کوفته ریزه درست کرده و در مقداری روغن سرخشان کنید.
وقتی عدس نیم پز شد، آب برنج را گرفته و به عدس اضافه کرده، و مدتی صبر کرده تا برنج کمی باز شود.
در ظرفی پیاز را رنده کرده و با مقداری نمک، فلفل و زردچوبه و سبزی آش مخلوط کرده و باقیمانده آب گوشت را به مواد آش اضافه کنید.
بعد از یک ساعت، سیب زمینی سرخ شده را اضافه و بعد از چند دقیقه کوفته ریزهها را به آش بیافزایید.
بعد از یک ربع تا ۲۰ دقیقه آش ماست آماده است. موقعی که میخواهید سرو کنید ماست را به آش اضافه کنید و نوش جان فرمایید.
۲ – آش ماست شیرازی
مواد لازم آش ماست شیرازی
برنج: ۲۰۰ گرم
لپه: ۱۲۵ گرم
گوشت: ۱۲۵ گرم
سبزی ترخون و شوید ریز شده: ۱ پیمانه
ماست: نیم کیلوگرم
پیاز: ۲ عدد
نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار لازم
دستور پخت آش ماست شیرازی
لپه و برنج را جداگانه از یک ساعت قبل در آب خیس کنید.
گوشت را همراه یک پیاز خرد شده و مقداری نمک، فلفل و زردچوبه و آب بگذارید بپزد، سپس استخوانهای آن را جدا کرده و خوب له کنید.
برنج را به همراه ۷ پیمانه آب با حرارت ملایم بگذارید تا بپزد و خوب له شود.
لپهها را نیز جدا در قابلمهای با آب بگذارید تا خوب پخته شوند.
سبزی را ریز ساطوری کرده و به برنج پخته و له شده اضافه کنید؛ و زمان دهید تا سبزیها پخته شوند.
گوشت له شده و لپه پخته شده را به برنج و سبزی اضافه کرده، در قابلمه را گذاشته و با حرارت ملایم بگذارید آش غلظت یابد و جا بیفتد.
آش را هرچند وقت یکبار هم بزنید تا ته نگیرد تا وقتی خوب غلیظ و سفت شد حرارت را خاموش کرده و بگذارید آش کمی خنک شود.
ماست را با نمک و فلفل مخلوط کرده و به آش که از داغی افتاده و کمی سرد شده اضافه نمایید و در ظرف موردنظر سرو و نوش جان کنید.