گردشبان (gardeshban.ir) : دلمه کدو حلوایی یکی از انواع جدید دلمه است که به تازگی بر سر سفره ایرانیان باز شده است. کدو حلوایی با طعم شیرین و خاصی که دارد موجب خوش طعم شدن این غذا شده است. این دلمه را میتوان در وعده ناهار یا شام به مصرف رساند. کدو حلوایی از خانواده کدوها به شمار میرود و رنگ نارنجی، سبز و سفید دارد، بر خلاف ظاهر سفت و سختی که دارد داخل آن بسیار نرم است.
کدو حلوایی یکی از پر مصرفترین خوراکیها در مناسبتهای مختلف از جمله اعیاد و یا شب یلدا میباشند. این میوه را افراد بسیاری به صورت پخته شده همراه با تزئینات و برش دهیهای زیبا در شب یلدا میل میکنند. دلمه کدو حلوایی علاوه بر طعم خوب، شکل و جلوه زیبایی دارد.
کدو حلوایی خاصیت فراوان خود را با درمان برخی از بیماریها از جمله رفع تب، درمان گرفتگی عضلات، استحکام بافت جسم و اشتها آور بودن نشان داده است. علاوه بر اینها، از تخمه و حتی آب این میوه به دلیل ارزش غذایی و دارویی که دارد در خوراکیها، غذاها و نیز نوشیدنیها استفاده میشود. باید توجه داشته باشید که در تهیه این دلمه میتوانید برای رژیمی بودن آن، مواد داخل دلمه را به تنهایی و بدون اضافه کردن برنج آماده کنید. کدو حلوایی را میتوانید به صورت پوست گرفته شده و خرد کرده در خورش ها، مرباها و حتی خوراکها به کار ببرید.
به کار بردن کدو حلوایی با چاشنیها و ادویههای خوش طعم به همراه سبزیهای معطری مانند جعفری، نعنا و … در غذاها میتواند طعم خوب غذا را تا چندین برابر افزایش دهد. هنگام تهیه کدو حلوایی از بازار باید دقت کنید که کدوهای سفت و سالم را که نرم و له شده نباشند، خریداری کنید.
مواد لازم
برنج: ۱ پیمانه
فلفل سیاه (پودر شده): به مقدار لازم
نمک: به مقدار لازم
کدو حلوایی متوسط:۱ عدد
کره: یک دوم پیمانه
عسل: یک دوم پیمانه
دارچین (پودر شده): یک قاشق چای خوری
جوز هندی (پودرشده): یک قاشق چای خوری
زنجبیل (پودر شده): یک قاشق چای خوری
آب لیموترش: یک چهارم پیمانه
پیاز: ۱ عدد (اسلایس شده)
روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به مقدار لازم
گوشت چرخ کرده (مخلوط گوساله و گوسفند): ۴۰۰ گرم
زرشک (شسته و خشک شده): یک چهارم پیمانه
شکر: یک چهارم پیمانه
زعفران (ساییده و حل شده در آب): ۳ قاشق سوپ خوری
سبزی (پاک و خردشده): ۱۵۰ گرم
مراحل
ابتدا برنج را با آب و مقداری نمک به مدت ۳ ساعت خیس کنید و قبل از پخت، آب روی آن را خالی کنید.
کدو حلوایی را بشویید و خشک کنید.
سرِ کدو را برش داده و داخل آن را خالی کنید.
نیمی از کره را روی حرارت قرار دهید تا داغ شود.
عسل، نیمی از دارچین، جوز هندی، زنجبیل، آب لیمو و مقداری فلفل سیاه را به کره بیافزایید و تفت دهید.
سپس از روی حرارت بردارید و دیواره داخل کدو و درِ کدو را با آن مزهدار کنید.
در قابلمهای مناسب مقداری آب ریخته، روی حرارت زیاد قرار دهید تا جوش آید.
سپس برنج را داخل قابلمه حاوی آب جوش بریزید به مدت ۸ دقیقه تا نیم پز شود، سپس در آبکش بریزید.
پیاز را در تابهای حاوی مقداری روغن تفت دهید تا نرم و شفاف شود، سپس گوشت را به آن افزوده و تفت دهید، حرارت را زیاد کنید تا آب گوشت تبخیر شود.
زرشک و شکر را به گوشت افزوده و مخلوط کنید.
نیمی از زعفران، باقیمانده دارچین، جوزهندی، زنجبیل، آب لیمو، مقداری نمک و فلفل را به گوشت اضافه کرده و مجدداً همه مواد را تفت دهید.
سپس از روی حرارت بردارید، سبزی و برنج را نیز به آن اضافه و مخلوط کنید.
داخل کدو را با مخلوط بالا پُر کنید.
درِ کدو را گذاشته و در سینی مخصوص فر قرار دهید.
باقی مانده کره را روی حرارت ملایم قرار دهید تا داغ شود و به همراه مابقی زعفران روی پوست بیرونی کدو بمالید.
سپس مواد را در طبق وسط فری که از یک ربع قبل با حرارت ۱۷۵ درجه سانتیگراد تنظیم کردهاید به مدت یک ساعت و ۳۰ دقیقه قرار دهید تا کاملاً پخته شود.
در مرحله آخر، دلمه را در ظرف مورد نظر قرار دهید و سرو کنید.