شهرت غذاهای اسپانیایی را میتوان در آبوهوای خوش ساحلی این سرزمین جستجو کرد که بیشتر مواد و ترکیبات لازم برای طبخ هر نوع غذایی را در اختیار مردم این سرزمین قرار داده است. این تنوع غذایی شامل دسرها و شیرینیهای خوشمزه اسپانیایی هم میشود؛ شیرینیهایی که در جشنهای رنگارنگ این کشور جا باز کرده است و تقریباً هر جشنی، شیرینی مخصوص به خود را دارد. در این مقاله فهرستی از بهترین و خوشمزهترین شیرینیهای اسپانیا را گرد هم آوردهایم که در تور اسپانیا حتماً باید آنها را امتحان کنید.
اصالت شیرینی گرد و حلزونی شکل انسیمادا (Ensaïmada) به جزیرهی مایورکای اسپانیا باز میگردد. تهیهی این شیرینی از قرن هفدهم تا به امروز در میان مردم جزیرهی مایورکا متداول بوده و دستور پخت آن در طول زمان هیچ تغییری نکرده است. با این وجود طی قرنهای متمادی، دستور پخت متنوعی هم در کنار آن به وجود آمده و به ترکیبات آن کدوحلوایی، خامه یا شکلات افزوده شده است اما بهصورت سنتی این شیرینی از روغن، آرد، شکر، تخممرغ، آب یا شیر و مایهی خمیر تهیه میشود.
قبل از پخت، خمیر را به مدت یکشب کنار میگذارند تا ور آمده و درنتیجه شیرینی پفی و لایهلایه از کار دربیاید. این شیرینی خوشمزه معمولاً برای صبحانه سرو میشود و روی آن را با پودر شکر میپوشانند و در آخر به همراه شکلات داغ یا قهوه میل میکنند.
روسکوس فریتوس (Roscos fritos) یا روسکییاس (Rosquillas) یک دسر اسپانیایی، شبیه به دونات است اما بافتی متفاوت و طعم شیرینتری نسبت به دوناتهای معمولی دارد. روسکوس فریتوس را معمولاً بعد از سرخ کردن در شکر میغلتانند. خمیر این شیرینی خوشمزه از ترکیب تخممرغ، شکر، آرد، روغن و پوست رنده شدهی لیمو تهیه میشود. در آخر آن را به شکل حلقهی دونات در میآورند و در روغن سرخ میکنند. هرچند زادگاه روسکوس فریتوس را آندلس میدانند اما امروزه این شیرینی خوشمزه در سرتاسر اسپانیا، بهویژه در هفتهی مقدس مسیحی و جشن عید پاک تدارک دیده میشود.
کاسادیهیا (Casadiella) یک نوع شیرینی رولی سنتی است که داخل آن را با گردو پر میکنند. ریشهی این دسر به استان استوریاس در اسپانیا میرسد. خمیر این شیرینی از روغنزیتون، آب گرم، آرد و شکر و همچنین محتویات داخل آن از گردو، شکر و کره تهیه میشود. بعد از آماده شدن رولها، آنها را بهطورمعمول در روغن سرخ میکنند اما در دستور پخت غیر سنتی آن، شیرینیها را در فر قرار میدهند تا به رنگ طلایی درآیند. در آخر کار روی این شیرینی خوشمزه را با شکر میپوشانند و سرو میکنند.
پستینیوس (Pestiños) یک شیرینی اسپانیایی خوشمزه است که در روغنزیتون سرخ میشود. برای تهیهی خمیر این شیرینی آرد، پودر خمیرمایه، کنجد و گاهی اوقات آب پرتغال و دارچین را با هم ترکیب میکنند. به شیوهی سنتی، بعد از سرخ کردن قطعههای خمیر، روی آن شکر یا عسل میریزند. اسپانیاییها از قرن شانزدهم تا امروز، این شیرینیهای ترد را برای هفتهی مقدس یعنی یک هفته قبل از عید پاک و جشن کریسمس تدارک میبینند و آن را با چای، شکلات داغ یا قهوه میل میکنند.
کوکا (coca) یک نوع نان سنتی است که ستارهی خوردنیهای منطقهی کاتالونیای اسپانیا محسوب میشود. این شیرینی تنوع زیادی دارد و مردم این سرزمین آن را در طعمهای شور و شیرین و با شکلها و فرمهای متفاوت میپزند. کوکا میتواند شبیه به نان، پیتزا یا حتی کیک طبخ شود.
نوع شیرین آن معمولاً از ترکیب آرد، شکر، کره و تخممرغ به دست میآید و بهطورکلی داخل یا روی آن را با میوهی آبنباتی، خامه یا دانهی بلوط میپوشانند. نوع شور آن دارای همین ترکیبات است اما بهجای شکر و تخممرغ از نمک و پودر خمیرمایه استفاده میکنند. داخل یا روی کوکای شور هم میتوان موادی مثل سبزیجات، ماهی، گوشت، قارچ و غیره افزود.
نوع دیگری از کوکا هم با آمیختن طعم شور و شیرین تهیه میشود. در اسپانیا انواع مخصوصی از کوکا را برای بیشتر جشنها و جشنوارههای مهم این سرزمین میپزند. حتی تعطیلات ملی نظیر فستیوال لامرسه (La Mercè) و روز ملی کاتولونیا، کوکای مخصوص به خود را دارند.
همچنین کیک شیرین کوکای سن خوان (coca de San Juan) مخصوص روز سنت جان، کیک عید پاک برای جشن سمانا سانتا و کیک کریسمس کوکای رِیِس (coca de reyes) برای روز پادشاهان تدارک دیده میشوند.
امپانادا (Empanada) شیرینی پای پفی و هلالی شکلی است که درون آن را با محتویات داغ پر میکنند. این شیرینی ارزان و راحت بهآسانی آماده میشود و میتوان آن را در سرتاسر آمریکای لاتین پیدا کرد. اسم این شیرینی از واژهی اسپانیایی امپانار به معنی «پوشیده شده در نان» ریشه میگیرد. شیرینی امپانادا اصالتاً به منطقهی گالیسیای اسپانیا باز میگردد.
در قدیم این شیرینی بهعنوان غذایی پرحجم و قابلحمل برای کارگران این منطقه تهیه میشد که انرژی و مواد مغذی لازم برای یک روز سخت کاری را در اختیار آنها قرار میداد. برای پخت، معمولاً داخل امپانادا را بنا بر ذائقهی هر منطقه با گوشت سس دار و سبزیجات، سس دولسه دلچه یا قطعههای آناناس پر میکنند.
برخی آرژانتین را بهترین مکان برای علاقهمندان به شیرینی امپانادا در سرتاسر جهان میدانند. امپانادا یک شیرینی بینالمللی به معنای واقعی کلمه است. این شیرینی تا به حدی محبوب است که حتی یک فستیوال مخصوص دارد. فستیوال امپانادای آمریکای لاتین در ماه سپتامبر و در استان توکومان آرژانتین برگزار میشود.
چوروس (Churros) شیرینی دراز، ترد و بهشدت معطری است که خمیر آن را در روغن سرخ میکنند و با پودر شکر میپوشانند. هرچند برخی دربارهی مصرف این شیرینی و اثرات خطرناک شکر و چربی بر بدن انسان هشدار میدهند، اما به نظر نمیرسد ذرهای از محبوبیت چوروس در سرتاسر جهان کاسته شده باشد.
این شیرینی توسط چوپانان اسپانیایی ابداع شد که بدون زحمت میتوانستند آن را در تابهای بر روی آتش سرخ کنند. امروزه روی این شیرینی خوشمزه مخلوط دارچین و شکر میپاشند و آن را در اسپانیا و آمریکای لاتین بهعنوان یک صبحانهی داغ یا میان وعدهی آخر شب، همراه با یک فنجان قهوه یا شکلات داغ غلیظ میل میکنند.
برای به دست آوردن شکل منحصربهفرد شیرینی چوروس خمیر را در لولهای پلاستیکی فشار میدهند تا از انتهای دیگر آن بهصورت طناب شیارداری خارج شود. هرچند چوروس شیرینی مخصوص شهر مادرید است اما چوروسهای شهر سویل محبوبیت بیشتری دارند زیرا دارای بافت سبکتر و شکنندهتری هستند.
در مکزیک داخل این شیرینی را با سس کاراملی دولسه دلچه، در اروگوئه با پنیر و در کوبا با گواوا (guava)، نوعی میوهی محلی گرمسیری و شیرین، پر میکنند.
تورون (turron) یا نوقای بادام اسپانیایی، شیرینی مخصوص کریسمس در این سرزمین است و تا همین اواخر تنها از بادام و عسل درست میشد. برای تهیهی این تورون خوشمزه و ساده میتوان از غلات برنجی صبحانه، دو نوع شکلات و بادام برای شیرین کردن آن استفاده کرد. تنها کافی است این مواد را ترکیب کنید و آنها را دستکم ۶ ساعت در یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد و سفت شود.
نام مانتکادو (mantecado) را در مقابل یک اسپانیایی بر زبان بیاورید و ببینید چطور با یادآوری این شیرینی ترد و خوش عطر که از دوران کودکی تا امروز در جشنهای کریسمس نوش جان کرده است، چشمهایش برق میزند. این شیرینیها آنقدر سبک و پفی هستند که بهراحتی در دهان آب میشوند. باید خودتان آنها را درست کنید تا بفهمید چرا هیچ خانهی اسپانیایی در کریسمس نمیتواند، بدون شیرینی مانتکادو سر کند.
پولوُرون (polvoron)، در خوشمزگی با شیرینی مانتکادو برابری میکند. اسم این شیرینی ترد و خوشطعم، از کلمهی پولوُ (polvo) به معنی «پودر» ریشه میگیرد. پولورون بهراحتی در دست یا دهان از هم فرو میپاشد و به شکل پودر در میآید، بنابراین باید بااحتیاط آنها را بردارید. بعضی از مردم این شیرینی را در پودر شکر میغلتانند که ظاهر بسیار دلچسبی پیدا میکند.
کلوچههای سبک، پفی و نرم اسپانیایی بونیوئلوس (Buñuelos) برای دسر یا یک میان وعده در بعدازظهر فوقالعاده عالی هستند. این شیرینیهای گرد و سرخشده بهآسانی درست میشوند. برای تزیین، روی آنها پودر شکر میریزند یا داخلشان را با خامه، کرم کاستارد تخممرغ یا مارمالاد پر میکنند.
این دسر سنتی به منطقه باسک اسپانیا تعلق دارد. پانچینتا (Pantxineta) میز غذای شما را بسیار دوستداشتنی و جذاب میکند و درست کردن آ ن، حتی برای آشپزهای مبتدی هم بسیار ساده است. اسپانیاییها برای تهیهی آن مقداری خامهی قنادی را در میان خمیر کروسان یا خمیر هزارلای شیرینیپزی قرار میدهند و روی آن را با مخلوط بادام و گردوی خردشده و پودر شکر میپوشانند.