در سفر به ژاپن، فستیوالها و رویدادهای زیادی انتظار شما را میکشند. فستیوالها در ژاپن با نام اوماتسوری (Omatsuri) خوانده میشوند. فستیوالهای ژاپن از باشکوهترین فستیوالهای دنیا بهشمار میروند و یک تجربهی منحصربهفرد از تاریخ و فرهنگ ژاپن محسوب میشوند. ژاپن هزاران فستیوال سنتی و خاص دارد که قدمتشان به بیش از هزار سال میرسد. در این فستیوالهای قدرتمند، پرانرژی و هیجانانگیز میتوانید شاهد سنتهای محلی و لباسهای بسیار زیبا باشید.
فستیوال برف و یخ ساپورو (Sapporo) هر سال در ماه فوریه در ساپورو، پایتخت هوکایدو (Hokkaido) برگزار میشود. این فستیوال توجه افراد زیادی را به خود جلب میکند. مجسمههایی به شکل برجهای یخی با ارتفاع ۱۵ متر، یکی از جذابیتهای این فستیوال هستند. فستیوال برف و یخ ساپورو هر سال به مدت یک هفته برگزار میشود و یکی از محبوبترین فستیوالهای زمستانهی ژاپن بهشمار میرود. هرسال بیش از ۲ میلیون نفر برای تماشای آثار هنری هنرمندان به این فستیوال میآیند. مجسمههای یخی هنگام شب با نورهای زیبایی روشن میشوند و زیبایی خیرهکنندهای را بهوجود میآورند. این فستیوال برای اولینبار در سال ۱۹۵۰ برگزار شد. در آن زمان دانشآموزان با ساختن آدمبرفی و مجسمههای ساده در محلهی اودوری پارک (Odori Park)، که امروزه محل برگزاری این فستیوال است، این رویداد را جشن میگرفتند. با گذشت زمان، فستیوال ساپورو به رویدادی بزرگ تبدیل شد که در دو محل دیگر هم برگزار میشود. در تسودومه (Tsudome)، یکی از محلهای برگزاری این جشن سرگرمیهای هیجانانگیزی مانند سرسرههای یخی و رَفتینگ برگزار میشود. در سوسوکینو (Susukino) بیش از ۱۰۰ مجسمهی یخی بهنمایش گذاشته میشوند و به شکوه این مراسم میافزایند.
اومیزوتوری (Omizutori) نام مجموعهای از رویدادها است که در معبد تودایجی، یکی از معروفترین معابد ژاپن در نارا (Nara)، یکی از شهرهای جنوبیِ کشور برگزار میشوند. این رویدادها مجموعهای از آئینهای توبهی بودایی و یکی از جالبترین فستیوالهای سال است. از تاریخ ۱ تا ۱۴ مارس، هر روز عصر مشعلهای بزرگی به بالای معبد برده و بالای سر جمعیت قرار داده میشوند. در این فستیوال مردم میتوانند این مشعلها و جرقههای آنها را مانند مراسم آتشبازی تماشا کنند. در تاریکی شب، تماشای این مشعلها بسیار زیبا و لذتبخش است و فرصت خوبی برای افرادی خواهد بود که دوست دارند با سنتهای بودایی بیشتر آشنا شوند.
هانامی (Hanami) در زبان ژاپنی به معنای «تماشای گلها» و نام سنتی ژاپنی برای گرامیداشتن زیباییِ گلها و شکوفههای ژاپن است. معروفترین شکوفهها در ژاپن ساکورا (Sakura) یا شکوفههای گیلاس هستند. در فصل بهار میتوان شکوفههای گیلاس را در سراسر ژاپن مشاهده کرد. این شکوفهها در میان مردم محلی و گردشگران محبوبیت زیادی دارند. در شهرهای بزرگتر مانند توکیو ، اوزاکا و کیوتو ، فستیوال شکوفههای گیلاس در اواخر ماه مارس و اوایل ماه آوریل برگزار میشود. در روزهای فستیوال، هزاران نفر از مردم به مکانها عمومی مانند پارکها میروند تا از نزدیک شاهد زیباییِ وصفناپذیرِ این شکوفهها باشند. مردم به همراه خانوادههایشان در پارکها و زیر درختان صورتی، به پیکنیک و گردش، خوردنِ غذا و گوشدادن به موسیقی میپردازند. فستیوال شکوفههای گیلاس در ژاپن، از سال ۱۹۱۲، پس از اینکه شهردار توکیو، یوکیو اوزاکی (Yukio Ozaki)، حدود ۳۰۰۰ درخت شکوفهی گیلاس در واشینگتون کاشت، دوستیِ میان ژاپن و آمریکا را جشن میگرفت. فستیوال هانامی از سال ۱۲۷ به شکل امروزیِ خود جشن گرفته میشود.
کاندا ماتسوری (Kanda Matsuri) که در مرکز توکیو برگزار میشود، یکی از ۳ فستیوال برترِ ژاپن است. در این فستیوال در روزهای شنبه و یکشنبهی نزدیک به ۱۵ مِی، بیش از ۱۰۰ معبد کوچک با همراهی ۳۰۰ نفر در خیابانهای پایتخت گردانده میشوند. در روز شنبه یک راهپیمایی در بخشهای مختلف کاندا (Kanda)، اوتِماچی (Otemachi)، نیهومباشی (Nihombashi) و مارونوچی (Marunouchi) برگزار میشود؛ نواحی اطراف با پرچمها و معابد کوچک تزئین میشوند و ظاهری باشکوه به پایتخت ژاپن میبخشند. در دوران اِدو (Edo) در سالهای ۱۶۰۳ تا ۱۸۶۷، مردمی که در این جشن شرکت میکردند، با نام اِدوکوس (Edokkos) شناخته میشدند. آنها امروزه هم مانند نیاکان خود که سرشار از انرژی و زندگی بودند این مراسم را برگزار میکنند. فستیوال کاندا ماتسوری (Kanda Matsuri) فستیوالی مملو از رنگ و تاریخ است.
تِنجین ماتسوری (Tenjin Matsuri) یکی از بزرگترین فستیوالهای قایقرانی در جهان است. این فستیوال به احترام خدای دانش و هنر، سوگاوارا نو میچیزانه (Sugawara no Michizane)، برگزار میشود. تِنجین ماتسوری، در روزهای ۲۴ و ۲۵ جولای در اوزاکا جشن گرفته میشود. در این روزهای تابستانی میتوانید شاهد هنرها و مراسم سنتی ژاپنی و مردم محلی باشید که با لباسهای سنتی با موسیقی کاگورا (Kagura) به پایکوبی میپردازند. موسیقی کاگورا نوعی موسیقی است که برای خدایان شینتو (Shinto) نواخته میشود. در روز دوم فستیوال، ۳۰۰۰ نفر با لباسهای سنتیِ قرن ۸ تا ۱۲ میلادی جشنِ تِنجین ماتسوری را برگزار میکنند. آتشبازی در نزدیکی رودخانه از دیگر نمایشهای این فستیوال است.
فستیوال گیون ماتسوری (Gion Matsuri) که به مدت یک ماه طول میکشد، یکی از معروفترین فستیوالهای ژاپن است. این جشن در شهر کیوتو برگزار میشود. به مدت ۳ شب، خیابانهای جنوب شهر کیوتو به دلیل برگزاری رژه بسته هستند. هنگام شبها، فانوسها آسمان شهر را روشن میکنند و دکههای غذاهای خیابانی در طول خیابانهای کیوتو آمادهی پذیرایی از مردم با شیرینیها و غذاهای ژاپنی هستند. زنان و دختران ژاپنی در این فستیوال کیمونوهای تابستانه و سنتی به تن میکنند و بادبزن و کیفهای سنتی به دست میگیرند. ریشهی این فستیوال به دوران تطهیر خدایانی که تصور میشد باعث بروز زلزله و سیل در این منطقه هستند باز میگردد. با این حال، با گذشت زمان این فستیوال به شکل امروزیِ خود درآمده است.
اگر میخواهید فرهنگ حقیقی ژاپن را از نزدیک ببینید، تماشای اجرای هنرمندان در خیابانهای شیکوکو (Shikoku) میتواند ایدهی خیلی خوبی باشد. آوا اودوری (Awa Odori) یکی از بزرگترین فستیوالهای رقص در ژاپن است که سالانه بیش از ۱ میلیون گردشگر را در روزهای ۱۲ تا ۱۵ آگوست به خود جذب میکند. این فستیوال از یکی از سنتهای قدیمی به نام بون اودوری (Bon Odori)، یکی از جشنهای سنتیِ بودایی الهام گرفته شده است. گفته میشود در این فستیوال روح نیاکان به مدت چند روز به دیدن خانوادهی خود میآیند. رقصندهها و نوازندهها که با نام رِن (Ren) شناخته میشوند، با لباسهای سنتی در خیابانها به نواختن موسیقی و پایکوبی میپردازند. یکی از قطعاتی که برای جشن آوا اودوری نواخته میشود، آوا یوشیکونو (Awa Yoshikono) نام دارد که بخشهایی از آن در طول رژه خوانده خواهد شد.
جیدای ماتسوری (Jidai Matsuri) یکی از فستیوالهای دیدنیِ ژاپن برای افرادی است که میخواهند تکامل تاریخِ ژاپن را در طول قرنها ببینند. در این فستیوال، مردان، زنان و کودکان با لباسهای گوناگون و سنتی در خیابانهای کیوتو رژه میروند و بخش بزرگی از فرهنگ ژاپن را به نمایش میگذارند. این فستیوال هر سال در روز ۲۲ اکتبر برگزار میشود. جیدای ماتسوری برای اولینبار در سال ۱۸۹۵ برگزار شد تا ۱۱۰۰مین سالروز انتصاب کیوتو بهعنوان پایتخت ژاپن را جشن بگیرد. هزاران نفر در خیابانهای شهر، از باغهای سلطنتی کیوتو گرفته تا ادارهی ریاست کیوتو، در این فستیوال شرکت میکنند.
هاکاتا دونتاکو ماتسوری (Hakata Dontaku Matsuri) در روزهای ۳ و ۴ مِی در شهر فوکوکا (Fukuoka) برگزار میشود. در این فستیوال مردم در حالیکه یک وسیلهی چوبی مخصوصِ سرو برنج به نام شاموجی (Shamoji) در دست دارند به رژه و پایکوبی میپردازند. این فستیوال با نام هاکاتا دونتاکو پورت (Hakata Dontaku Port) هم شناخته میشود؛ زیرا شاهد رویدادهای زیادی در هاکاتا پورت (Hakata Port) یا بندر هاکاتا خواهیم بود.
تاناباتا ماتسوری (Tanabata Matsuri) در تاریخ ۶ تا ۸ آگوست در شهر سِندای (Sendai) در میاگی (Miyagi) برگزار میشود. این فستیوال بر اساس یک افسانهی چینی برپا میشود. این افسانه دربارهی دو ستاره به نامهای آلتِیر (Altair) و (Vega) است. در این فستیوال میتوانید هزاران تزئینات کاغذیِ رنگارنگ را در خیابانها ببینید.
کوچی یوساکوی ماتسوری (Kochi Yosakoi Matsuri) برای اولین بار در سال ۱۹۵۴، پس از اینکه مردم محلی رقصِ یوساکوی ناروکو (Yosakoi Naruko) را ابداع کردند، برگزار شد. این رقص بر اساس یک موسیقیِ قدیمی به نام یوساکوی بوشی (Yosakoi Bushi) اجرا میشود. در این فستیوال مردم درحالیکه وسیلهای به نام ناروکو (Naruko) را در دست دارند، با خوشحالی با این موسیقی به پایکوبی میپردازند. این فستیوال در اواسط ماه آگوست برگزار میشود.
کیشیوادا دانجیری ماتسوری (Kishiwada Danjiri Matsuri) در شهر کیشیوادا (Kishiwada) در اوزاکا برگزار میشود. در اواسط ماه سپتامبر، مردم درحالیکه دانجیری (Danjiri) را روی دستان خود حمل میکنند، در سطح شهر رژه میروند. دانجیریها قایقهایی چوبی هستند که گاهی بیش از ۳۰۰۰ کیلوگرم وزن دارند. این فستیوال یکی از مهیجترین فستیوالهای ژاپن است. هر گروه با نهایت سرعت، تلاش میکند قایق خود را پیش ببرد. رهبران هر تیم را میتوان درحالی مشاهده کرد که روی قایقهای گروه خود پایکوبی میکنند.
فستیوال نِبوتا ماتسوری (Nebuta Matsuri) هر سال در تاریخ ۲ و ۷ آگوست در شهر آئوموری (Aomori) برگزار میشود. نِبوتا (Nebuta) نام فانوسهایی به شکل انسان است که با همراهی هزاران نفر از مردم، درحالیکه به رقص و آواز مشغول هستند، در سطح شهر گردانده میشوند. این رژه هنگام غروب آفتاب آغاز میشود و تا چندین ساعت ادامه دارد.
یکی از بزرگترین تعطیلات رسمی در ژاپن، گُلدن ویک (Golden Week) یا هفتهی طلایی نام دارد. شلوغترین زمان برای سفر به ژاپن، تعطیلات گُلدن ویک است. در این هفته، با آغاز هوای مطبوع بهار، ۴ فستیوال، یکی پس از دیگری در ژاپن برگزار میشوند. مردم در این ایام به سفر میروند و بیشتر کسبوکارها تعطیل است. جاذبههای گردشگری و معابد بسیار شلوغ هستند. اولین مناسبتِ هفتهی طلایی، روز شووآ (Showa Day) در ۲۹ آوریل، سالروز تولد امپراطور هیروهیتو (Hirohito) است. این روز یکی از روزهایی است که محوطهی قصر امپراطوری بهروی عموم باز است. در تاریخ ۳ مِی، روز یادبود قانون اساسی و در تاریخ ۴ مِی روز گرینِری دِی (Greenery Day) یا روز سبز و در تاریخ ۵ مِی، روز کودک جشن گرفته میشود. هرکدام از این تعطیلات فرصت مناسبی برای مردم است تا از روزهای تعطیل خود و گردش در شهر لذت ببرند.
اوبون (Obon) یکی از فستیوالهای تابستانه در ژاپن است. این فستیوال به مدت ۳ روز جشن گرفته میشود. مردم محلی اعتقاد دارند روح نیاکانشان در این روز به خانه باز میگردد. مردم در روزهای فستیوال اوبون، به معابد و مقبرههای خانوادگی میروند و جلوی خانهها فانوس قرار میدهند تا راهنمای ارواح باشند. اوبون یکی از مهمترین زمانهای سال برای خانوادهها محسوب میشود. بیشتر مردم در این روزها به خانههای اجدادیِ خود میروند؛ به همین دلیل ترافیک و تاخیر در سیستم حملونقل عمومی بیشتر از همیشه دیده میشود و معابد از دیگر ایام سال شلوغتر هستند. در برخی مناطق فستیوال اوبون در روز ۱۵ جولای و در برخی دیگر در روزهای ۱۵ آگوست یا روز پانزدهم ماه هفتم سال قمری برگزار میشود.
تایکو نو های (Taiko no hi) یا روز سلامت و ورزش، یکی از تعطیلات رسمیِ ژاپن است که به مناسبت افتتاحیهی المپیک ۱۹۶۴ توکیو برگزار میشود. یکی دیگر از علل برگزاری این فستیوال تشویق مردم برای داشتن یک زندگی فعال و سالم است.
کینرو کانشا نو های (Kinro Kansha no Hi) روز کارگر و روز شکرگزاری در ژاپن است که در روز ۲۳ نوامبر جشن گرفته میشود. در این روز به کارگرانی که در توسعهی کشور نقش مهمی دارند، ادای احترام میشود.
روز ۱۱ آگوست، یکی از تعطیلات رسمی ژاپن است و بهعنوان روزِ کوه (Mountain Day) نامگذاری شده است. این روز از سال ۲۰۱۶ بهمنظور بزرگداشت طبیعت به تقویم و تعطیلات ژاپن اضافه شده است. در این روز مردم نهتنها یک روز تعطیل و بدون کار را سپری میکنند، بلکه میتوانند دربارهی اهمیت کوهها مطالعه داشته باشند.
اومی نو های (Umi no Hi) یا روز اقیانوس (Marine/Ocean Day) به منظور اهمیت اقیانوس در زندگی مردم در جزیرهی ژاپن بهعنوان یکی از تعطیلات رسمی انتخاب شده است.
انقلاب تابستانی (Summer Solstice) یکی از فستیوالهای ژاپن است که در روزهای ۲۰ و ۲۱ ژوئن جشن گرفته میشود. این روز، بهعنوان بلندترین روز سال شناخته میشود.
شونبون نو های (Shunbun No Hi) یکی از فستیوالهای بهارهی ژاپن است که در روزهای ۲۰ و ۲۱ مارس جشن گرفته میشود. این فستیوال به مناسبت پایان زمستان و آغاز بهار برگزار میشود. در این روزها مردم برای ادای احترام به نیاکان خود به آرامگاههای خانوادگی میروند. این فستیوال یکی از تعطیلات محبوب کشاورزان است؛ زیرا برای فراوانیِ محصول دعا میکنند.
هینا ماتسوری (Hina Matsuri) یا فستیوال دختران، یکی از فستیوالهای محبوب مردم ژاپن است که در روز ۳ مارس جشن گرفته میشود. در این روز والدین برای دخترانشان آروزی شادی و موفقیت میکنند در این روز در بسیاری از خانههای ژاپن میتوانید عروسکها و شکوفههای هلو را ببینید.
کنکوکو کینن نو های (Kenkoku Kinen no hi) یا روز بنیاد ملی (National Foundation Day) یکی از مناسبتهای تاریخی ژاپن است که در روز ۱۱ فوریه جشن گرفته میشود. در این روز پرچم کشور برافراشته میشود و نخستوزیر برای مردم سخنرانی میکند. مردم هم با تکان دادن پرچمهایی که در دست دارند، افتخار ملی خود را نشان میدهند.
فستیوال گانجیتسو (Ganjitsu) یا سال نو همزمان با تمام مردم جهان در روز ۱ ژانویه جشن گرفته میشود. بیشتر کسبوکارها تا تاریخ ۳ ژانویه تعطیل هستند و فستیوالها و مراسم مختلفی در سراسر کشور برگزار میشود. مردم ژاپن اعتقاد دارند که هر سال را باید با انگیزهای تازه و بدون نگرانی آغاز کرد و مشکلات قدیمی را پشتسر گذاشت تا بتوان سال جدید را با شادی و رویکردی نو شروع کرد.