کیوتو یکی از شهرهای تاریخی ژاپن است و به دلیل دارا بودن آثار باستانی و بیش از ۲۰۰۰ معبد شهرت زیادی دارد. کیوتو دارای غذاهای متنوعی است و فرهنگ غذا و آشپزی در این شهر بسیار غنی است. غذاهای خوشمزهی محلی و شیرینیهای سنتی که هرکدام با سبکهای مختلف سرو میشوند، نشاندهندهی قدمت طولانی آشپزی در این شهر هستند. در ادامه با ۱۰ غذای سنتی کیوتو آشنا خواهید شد که در سفر به این پایتخت قدیمی باید حتما امتحان کنید
کیو کایسِکی (Kyo Kaiseki) مجموعهای از چند غذای مختلف است و نحوهی سرو کردن این غذا و طراحی زیبای آن به همراه طعم خیلی خوب، باعث میشود علاوهبر تجربهی خوردن یک غذای خوشمزه از ظاهر زیبای آن هم لذت ببرید. این غذا که به شکل کاملا استادانه طبخ و سرو میشود، در گذشته برای اشرافزادگان و دربار امپراطوری کیوتو سرو میشد. کایسِکی (Kaiseki) را میتوانید در بسیاری از رستوران های کیوتو ، از رستورانهای سنتی گرفته تا مهمانخانههای ریوکان (Ryokan) میل کنید.
بودیست شوجین ریوری (Buddhist Shojin Ryori) یک غذای ساده و دقیقا متضاد با تجمل بهکار رفته در کایسِکی است. این غذا یک غذای گیاهی است اما طعم بسیار خوبی دارد. این غذا توسط راهبان بودایی در معابد کیوتو ابداع شد. این غذای گیاهی از سبزیجات کوهی، نوعی سویای تخیمر شده به نام ناتو (Natto) و پنیر توفو تهیه میشود. بهترین مکان برای خوردن شوجین ریوریِ بودایی، معابد بودایی کیوتو است.
اوبانزای ریوری (Obanzai Ryori) در واقع طبخ غذای خانگی به سبک کیوتو است. این غذا شامل چند نوع غذای خانگی کیوتو است که در ظروف کوچک سرو میشوند. در اوبانزای ریوری از محصولات تازهی محلی و مواد غذایی فصلی استفاده میشود و طعم و مزهی طبیعی مواد تازهی محلی را میتوان در این غذا حس کرد. در سراسر شهر کیوتو میتوانید رستورانهایی که اوبانزای ریوری سرو میکنند را پیدا کنید.
یودوفو (Yodofu) یکی از غذاهای محلی کیوتو است که با توفوی جوشانده در آبِ گوشت همراه با سبزیجات فصلی تهیه میشود. با خوردن این غذا میتوانید شاهد کیفیت توفوی کیوتو باشید که به نرمی، بافت خامهای و طعم عالی شهرت دارد. این غذا اغلب با پیازچهی خرد شده، دانهی کنجد و سس سویا سرو میشود. در محلههای آراشییاما (Arashiyama) و نانزِنجی (Nanzenji) میتوانید غذاهای خوشمزهای با توفو میل کنید.
یوبا (Yuba) یکی از غذاهای محلی ژاپنی است که ریشهی آن به چین باستان باز میگردد. این غذای ساده و خوشمزه با جوشاندن شیر سویا و گرفتن سرشیر روی سطح آن تهیه میشود. این غذا دارای بافتی نرم و طعم ملایم سویا است. یوبا را با سس سویا، واسابی (Wasabi) یا ترب ژاپنی و پونزو (Ponzu) سرو میکنند. کیوتو به دارا بودن با کیفیتترین لوبیای سویا و آب تمیز معروف است که باعث تولید بهترین توفو در ژاپن میشوند.
کیو تسوکِمونو (Kyo Tsukemono) نوعی ترشی است که با سبک کیوتو تهیه میشود. در این ترشی از سرکه، نمک و سبزیجاتی مانند تربچه، شلغم، کاهوی چینی استفاده میشود. بازار نیشیکی (Nishiki) بهترین مکان برای یافتن کیو تسوکِمونو است. این بازار بهعنوان «آشپزخانهی کیوتو» شناخته میشود و در محلهی گیون (Gion) قرار گرفته است.
یکی دیگر از ترشیهای سنتی کیوتو، سِنمایزوکه (Senmaizuke) نام دارد. این ترشی ار ریشهی شلغم تهیه میشود که شوگوین (Shogoin) نام دارد. برای تهیهی سِنمایزوکه، شلغم بهصورت ورقههای نازک بریده و سپس با سرکهی شیرین، جلبک دریایی کومبو (Kombu) و فلفل توگاراشی (Togarashi) مزهدار میشود. سِنمایزوکه به معنای «ترشی هزار لایه» است. ورقههای شلغم در این نوع ترشی بسیار ترد و دارای طعم شیرین و شور هستند.
سوشی برای اولینبار در اِدو (Edo) یا همان توکیو تهیه شد؛ اما سوشی را میتوان با سبکِ کیوتو هم پیدا کرد. در این غذای سنتی ژاپنی، بهجای ماهی تازه از ماهیهای نگهداری شده و برنجهایی که مقدار بیشتری سرکه دارند، استفاده میشود. در قدیم، کیوتو یک شهر محصور در خشکی بود و دسترسی به دریا نداشت؛ به همین دلیل تهیهی ماهی تازه برای مردم دشوار بود. این غذا در واقع از روی نیاز مردم ابداع شد. یکی از محبوبترین انواع سوشی در کیوتو، سابازوشی (Sabazushi) است. این نوع سوشی با ترشی ماهی خالخالی به همراه برنج و جلبک کومبو تهیه میشود.
نامافو (Namafu) یکی دیگر از غذاهای سنتی کیوتو است که با گلوتن گندم تصفیه شده و آرد برنج موچی (Mochi) تهیه میشود. این غذا جایگزین مناسبی برای گوشت در غذاهایی است که با لوبیای سویا تهیه میشوند. نامافو معمولا غذای راهبان بودایی در کیوتو و افرادی است که رژیم غذایی گیاهی را دنبال میکنند. این غذا بافت جویدنی و رشتهای مانند گوشت دارد. خوردن این غذا همان حس خوردن گوشت را به شما القا میکند با این تفاوت که نامافو بسیار سالمتر از گوشت است.
یاتسوهاشی (Yatsuhashi) معروفترین شیرینی در کیوتو است و در تمام شهر، از مغازههای فروش سوغات گرفته تا فروشگاههای بزرگ، پیدا میشود. این شیرینی دارچینی از آرد برنج چسبناک (موچیکومه) تهیه میشود. یاتسوهاشی را هم بهصورت خام و هم بهصورت پخته میتوان مصرف کرد. یاتسوهاشی خام، نرم و جویدنی است و شباهت زیادی به بافت موچی دارد. یاتسوهاشی پخته سخت و ترد است و به بیسکوئیت و کوکی شباهت دارد. فراموش نکنید یاتسوهاشیهای با طعم کیتکت (Kit Kat) را حتما خریداری کنید. این شیرینیها سوغات ژاپنی خوبی از شهر زیبای کیوتو بهشمار میروند.