گردشبان (gardeshban.ir) : این روزها به واسطه شیوع ویروس کرونا شاهد اعمال محدودیتهای جدید در شهرها و استانهای کشور هستیم چنانکه شهرها و استانها به سه بخش قرمز، زرد و نارنجی تقسیم شدهاند که در هر یک از آنها محدودیتهای خاصی اعمال میشود. با این وجود بیشتر شهرها در محدوده قرمز و نارنجی و اعمال محدودیتهای بسیار زیاد و تعطیلی قرار دارند. با توجه به تعطیلی که قرار است از اول آذرماه اتفاق بیفتد، بیم آن میرود که شاهد سرازیر شدن سیل مسافران و گردشگران در جادههای کشور باشیم. در این میان باتوجه به اینکه در فصل سرد سال قرار داریم، استانهای مرکزی و جنوبی کشور ازجمله کرمان میتوانند در محدوده مقاصد سفر قرار داشته باشند.
معین افضلی، سرپرست معاونت گردشگری استان کرمان درخصوص تدابیری که در حوزه گردشگری این استان برای حضور گردشگران احتمالی در هفتههای آینده پیش بینی شده، گفت: بهداشت و سلامتی مردم در اولویت قرار دارد. تقریباً میتوان گفت تمام تورهای گردشگری استان تعطیل شدهاند و کنترل و نظارت در این خصوص انجام میشود. ضمن آنکه استانداری کرمان ستادهای بازرسی راهاندازی کرده است که حوزه گردشگری نیز از جمله ستادهای ۲۲ گانه است که فعال شدهاند.
او ادامه داد: گیتهای بازرسی بیش از گذشته فعال خواهند شد و با توجه به آنکه در حال حاضر ممکن است کویر و شهداد مقصد بیشتر مسافران استان کرمان باشد در روستا سیرچ، نظارتها را بیشتر خواهیم کرد و از روز شنبه این مسیر مسدود خواهد شد و اجازه دسترسی به شهداد و کویر به تورها و گردشگران انفرادی داده نخواهد شد. ترددها به شدت کنترل خواهد شد و جریمههای ۵۰۰ هزار تومانی در انتظار افرادی است که از مصوبات کرونا پیروی نمیکنند. این افراد بازگردانده میشوند.
به گفته افضلی، باتوجه به شرایط موجود، رستورانهای استان کرمان که در حال حاضر تا ساعت ۱۸ خدمات ارائه میدهند، از روز شنبه کامل تعطیل خواهند شد. تالارهای پذیرایی نیز از اوایل شیوع کرونا تا کنون تعطیل بودهاند. هیچ تور گردشگری در استان برگزار نخواهد شد. البته هتلها و مراکز اقامتی با رعایت پروتکلهای بهداشتی فعال هستند. هرچند استان کرمان دارای معادن متعدد است و بسیاری از پرسنل و کارشناسان این واحدها در هتلها اقامت دارند با این وجود ضریب اشغال آنها بالا نیست و میتوان گفت در حال حاضر ضریب اشتغال هتلها در حدود ۱۰ درصد است. واحدهای تفریحی و گردشگری استان نیز تعطیل هستند.
او با اشاره به آنکه با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی چک لیستهایی برای تاسیسات گردشگری استان کرمان در نظر گرفته شده که توسط بازرسان تکمیل و امتیاز دهی میشود، گفت: اگر امتیاز آنها تا ۹۰ باشد مجاز به فعالیت خواهند بود. امتیاز بین ۶۰ تا ۹۰ منجر به دریافت اخطار و زیر ۶۰ پلمپ خواهد شد. در مجموع هشت ماه گذشته حدود ۲۵ واحد گردشگری پلمپ، بیش از ۶۰ تا ۷۰ مورد اخطار دریافت کردهاند و بیش از ۱۰۰ مورد تذکر گرفتهاند.
سرپرست معاونت گردشگری استان کرمان در خصوص وضعیت حوزه گردشگری در تعطیلات گذشته و احتمال حضور گردشگران در تعطیلات پیشرو گفت: با وجود شیوع ویروس کرونا و تاکیداتی که بر لزوم عدم انجام سفرهای غیرضروری وجود دارد، اما متاسفانه مردم به این تذکرات توجه نداشتند و سفرها به روال گذشته و حتی بیشتر ادامه داشت. به طور مثال، طبق تردد جادهای که گزارش آن را دریافت کردهایم، در تعطیلات اربعین امسال روزانه بین ۶۰۰ تا ۶۵۰ خودرو به سمت کویر حرکت میکرد که نسبت به سال گذشته حدود ۱۲ درصد افزایش را نشان میدهد.
او در خصوص شناسایی و توقیف تورهای غیرمجاز حوزه گردشگری نیز گفت: تیمهای بازرسی استانداری و میراث و گردشگری استان فعال شدهاند و تبلیغات فضای مجازی را به شدت رصد میکنند و طی سه ماه گذشته بیش از ۵۰ تور مورد بررسی قرار گرفتهاند که در نهایت منجر به کنسل و لغو برگزاری حدود ۲۰ تور شده است. اما ساماندهی و کنترل تورهای غیرمجاز حوزه گردشگری نیازمند مشارکت و همکاری مردم است. با توجه به اینکه اکنون فصل کویر است بیشتر این تورها به سمت شهداد و بیابان لوت حرکت میکنند.
بیکاری راهنمایان گردشگری، تعطیلی دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری، تعطیلی اقامتگاههای بومگردی، کاهش اشغال هتلها و سایر واحدهای اقامتی، تغییر شغل ۵۰ %از متخصصین حوزه گردشگری، بیکاری بیش از ۵۰۰۰ نفردر حوزه گردشگری، تعدیل نیروهای متخصص و آموزش دیده در صنعت هتلداری، مهاجرت از روستاهای هدف گردشگری به حاشیه شهرها با توجه به تعطیلی اقامتگاههای بومگردی، افزایش خواب محصول در حوزه صنایع دستی به مدت بیش از یکسال (زیان فروشگاههای صنایع دستی) و کاهش سرمایه در گردش حوزه صنایع دستی و تعطیلی برخی از این کارگاهها ازجمله خسارات اجتماعی ناشی از ویروس کروناست که افضلی به آنها اشاره کرد.
ایلنا نوشت، وی درخصوص میزان خسارتی که کرونا به این حوزهها بخصوص حوزه گردشگری وارد کرده است، گفت: قطعا حال تاسیسات گردشگری استان کرمان خوب نیست. میتوان گفت تاکنون کرونا در حدود ۹۰۰ میلیارد تومان به تاسیسات گردشگری استان کرمان خسارت وارد کرده. بیش از ۵۰ درصد پرسنل آموزش دیده و تخصصی حوزه گردشگری به دلیل تعدیل نیرو، بیکار شدهاند. در حال حاضر بیش از ۵۰۰ راهنمای گردشگری استان کرمان از اسفند سال گذشته تاکنون بیکار هستند. باتوجه به آنکه بسیاری از نیروهای آموزش دیده حوزه گردشگری به دلیل تعدیل از کار ناچار به انجام کارهای دیگر روی آوردهاند، ممکن است تا حدود یک یا دو سال آینده شاهد تبعات کرونا هستیم، به حوزه گردشگری ورود نکنند که این امر خسارتهای بیشتری را متوجه این حوزه خواهد کرد.