نروژ ، کشوری با یکی از طویلترین خطوط ساحلی جهان علاوهبر جاذبههای فراوان غذاهای متنوع و بسیار خوشمزهای هم دارد. این کشور طبیعت بسیار زیبا و منحصربهفرد و آبدرههای عمیق با آبهای زلال و تمیز را در خود جای داده است. ماهیگیری هم بخش مهمی از فرهنگ نروژ بهشمار میرود.
در اینجا طرز تهیه چند غذای نروژی خوشمزه را برایتان آماده کردهایم تا بتوانید با خوردن این غذاها بخشی از لذت سفر به کشورهای حوزهی اسکاندیناوی را تجربه کنید. مواد لازم و دستور پخت این غذاها به گونهای است که در خانه به راحتی میتوانید آنها را تهیه کنید.
دامپلینگ سیبزمینی به همراه بیکن سرخشده از جمله محبوبترین غذاهای سنتی نروژ است. مادرها و مادربزرگهای نروژی این غذا را به اشکال مختلف درست میکنند و میتوان گفت غذایی خاطرهانگیز برای مردم این کشور است.
۶ عدد بیکن
۲ پیمانه آرد چندمنظوره
یک دوم قاشق چایخوری بیکینگ پودر
۱۰ عدد سیبزمینی متوسط (پوستکنده و رندهشده)
۲ قاشق چایخوری نمک
یک ماهیتابهی بزرگ را روی شعلهی ملایم قرار دهید و بیکنها را در آن تفت دهید. سپس بیکنها را از ماهیتابه خارج کنید اما روغن را دور نریزید. در یک کاسهی متوسط آرد و بیکینگ پودر را با هم مخلوط کنید. سیبزمینیها را به این مخلوط اضافه کرده و با هم ترکیب کنید تا یک خمیر چسبناک بهدست آید.
در یک قابلمهی بزرگ آب را بجوشانید و دو قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید. از مخلوط سیبزمینی و آرد ۶ الی ۷ عدد دامپلینگ به اندازهی دلخواه درست کنید. آنها را با دقت در آب جوش قرار دهید. اجازه دهید ۴۵ الی ۶۰ دقیقه در آب بجوشند. سپس دامپلینگها را با یک کفگیر از آب خارج کنید. روغن بیکنها را که نگه داشته بودید روی دامپلینگها بریزید. این غذا را میتوانید روز بعد در روغن سرخ کنید و یک غذای خوشمزهی دیگر داشته باشید.
فاریکال (Fårikål) یکی از غذاهای سنتی نروژ است که از ترکیب گوشت و سبزیجات تهیه میشود. در دههی ۱۹۷۰ فاریکال بهعنوان غذای ملی این کشور انتخاب شد.
۱۷۰ گرم گوشت گوسفند
یک سر کاهوی خردشده
۲ پیمانه آب
یک و یک دوم قاشق غذاخوری دانهی فلفل سیاه
نمک به مقدار لازم
ابتدا یک لایه از اسلایسهای گوشت گوسفندی را کف یک قابلمه بچینید. روی آن را با یک لایه کاهو بپوشانید. لایهها را به همین صورت تا تمام شدن مواد ادامه دهید. دانههای فلفل سیاه را داخل یک پارچه تنظیف تمیز و کوچک بگذارید و آنها را وسط غذای خود قرار دهید. روی مخلوط گوشت و کاهو آب بریزید و درب قابلمه را بگذارید. اجازه دهید گوشت و کاهو به مدت ۲ ساعت در آب بجوشند. سپس فلفلها را از داخل غذا بیرون بیاورید و آن را سرو کنید.
سیبزمینی لفسه (Lefse) درواقع نوعی نان یا پنکیک نروژی است که مردم این کشور در وعدهی صبحانه آن را سرو میکنند. میتوان گفت این نان چیزی بین کرپ و پنکیک سیبزمینی است. این خوراکی معمولا با کَره یا شکر سرو میشود اما تاپینگهای دیگری هم میتوانید روی آن قرار دهید.
۱۸ عدد سیبزمینی متوسط
یک دوم پیمانه خامهی زدهشده
یک دوم پیمانه کره
یک قاشق غذاخوری نمک
یک قاشق غذاخوری شکر سفید
۴ پیمانه آرد چندمنظوره
سیبزمینی ها را پوست بکنید و آنها را در یک قابلمهی پر آب قرار دهید. آب را بجوشانید و اجازه دهید سیبزمینیها آبپز شوند. پس از نرم شدن سیبزمینیها آنها را آبکش کنید. سپس آنها را خوب له کنید. ۸ پیمانه از سیبزمینیهای لهشده را به همراه خامه، کره، نمک و شکر در یک کاسهی بزرگ مخلوط کنید. روی مخلوط بهدست آمده را بپوشانید و به مدت یک شب آن را در یخچال قرار دهید.
در این مرحله آرد را به مخلوط سیبزمینی اضافه کنید. از مخلوط سیبزمینی و آرد توپهای کوچکی به اندازهی توپ تنیس درست کنید. البته میتوانید اندازهی توپهای خمیری را به دلخواه خود انتخاب کنید. پس از آماده شدن توپها آنها را در یک بشقاب بچینید و در یخچال قرار دهید. توپها را یکی یکی از یخچال بیرون بیاورید. آنها را روی یک سینی که از قبل آردپاشی کردهاید، پهن کنید. اگر برای پهن کردن خمیر از یک وردنهی روکشدار استفاده کنید، احتمال چسبیدن خمیر به سینی کمتر میشود.
اکنون خمیر لفسه آماده است. خمیرها را در یک ماهیتابهی چدنی یا دستگاه گریل با حرارت زیاد قرار دهید. اگر خمیرها سریع به رنگ قهوهای درآمدند زیر شعله را کم کنید. پس از آماده شدن هر لفسه آن را بر روی یک پارچهی تمیز یا دستمال حولهای قرار دهید. پنکیکها را روی هم قرار دهید و روی آنها را بپوشانید تا گرم بمانند و خشک نشوند.
ماهی سالمون یکی از غذاهای دریایی محبوب در نروژ بهشمار میرود. مردم این کشور غذاهای متنوعی با این ماهی تهیه میکنند. یکی از معروفترین غذاهای دریایی نروژ ماهی سالمون در فویل است.
۲ قاشق چایخوری روغن کانولا
۲ عدد هویج متوسط
۱ عدد ترهفرنگی کوچک
۱ عدد پیاز شیرین
یک دوم سر کاهو (کاهو را به ۸ قسمت تقسیم کنید)
یک چهارم پیمانه کرهی بادامزمینی
یک چهارم پیمانه سس چیلی
یک چهارم پیمانه سرکهی برنج
نمک کوشر و فلفل سیاه به مقدار لازم
یک چهارم پیمانه آب
۷۵۰ گرم فیلهی ماهی سالمون بدون تیغ و پوست (فیلهی سالمون را به ۸ قسمت مساوی تقسیم کنید)
۱ عدد لیمو برای زمان سرو
یک چهارم پیمانه خامهی ترش برای زمان سرو
فر را روی ۱۷۰ درجهی سانتیگراد قرار دهید و ۱ یا ۲ عدد کاغذ روغنی آماده کنید. ۴ عدد فویل را روی کانتر پهن کنید. سطح آنها باید با روغن چرب شود. هویجها را پوست بکنید و آنها را بهصورت مورب و نازک خرد کنید. قسمتهای سبز و ریشهی ترهفرنگی را جدا کرده و قسمت سفید آن را پوست بکنید و خوب بشویید. سپس آن را بهصورت مورب و نازک خرد کنید. پیاز را از وسط نصف و به شکل هلال خرد کنید. تمام سبزیجات خردشده را داخل یک کاسهی متوسط بریزید.
میتوانید به دلخواه از کرهی بادامزمینی، سس چیلی یا سرکهی برنج برای طعمدار کردن سبزیجات استفاده نمایید. پس از مزهدار کردن سبزیجات آنها را به قسمتهای مساوی تقسیم کنید و روی فویلها قرار دهید. سپس روی آنها را با کاهو بپوشانید و کمی نمک و فلفل روی این ترکیب بپاشید. یک قاشق غذاخوری آب روی هرکدام از پورشنهایی که آماده کردهاید، بریزید. روی هرکدام از پورشنهای سبزیجات دو سالمون قرار دهید. ماهیها را با نمک مزهدار کنید. سپس روی مواد را با فویل بپوشانید و اطراف آن را خوب ببندید.
کاغذ روغنی را روی سینی فر قرار دهید و فویلهای حاوی سالمون را داخل فر بگذارید. اجازه دهید ماهیها به مدت ۱۰ لی ۱۵ دقیقه در فر پخته شوند. پس از آماده شدن غذا قسمت میانی فویل باید کمی پف کند، سبزیجات باید ترد شده باشند و ماهیها هم نرم و آبدار شوند. هرکدام از پورشنها را در یک بشقاب جداگانه قرار دهید. از یک چاقو یا قیچی تیز برای باز کردن فویلها استفاده کنید. هنگام باز کردن فویلها مراقب خروج ناگهانی بخار باشید. هنگام سرو میتوانید از خامه و لیموترش استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که این غذا را باید بلافاصله بعد از خارج کردن از فر سرو کنید.
قرنها است که کلم به طور وسیعی در نواحی مختلف نروژ کشت میشود. پس تعجبی ندارد که رول کلم را در فهرست غذاهای کلاسیک این کشور مشاهده کنیم.
۲ سر متوسط کلم
یک لیتر آب برای جوشاندن برگهای کلم
نمک برای جوشاندن آب
۴۰۰ گرم گوشت چرخکرده
یک و یک دوم قاشق چایخوری نمک
یک چهارم قاشق چایخوری فلفل
یک چهارم قاشق چایخوری پودر جوزهندی
یک چهارم قاشق چایخوری پودر زنجبیل
یک عدد تخممرغ
۲ قاشق غذاخوری خامه
یک و یک چهارم گوجهفرنگی رندهشده
نمک و فلفل به مقدار لازم
فر را روی ۱۹۰ درجهی سانتیگراد قرار دهید. آب را در یک قابلمهی بزرگ بجوشانید و یک قاشق نمک در آن بریزید. پس از به جوش آمدن آب، یک سر کلم به آن اضافه کنید و اجازه دهید ۵ الی ۷ دقیقه بجوشد تا زمانی که برگهای کلم شفاف شوند. سپس کلم را از آب خارج کنید و اجازه دهید سرد شود. این مراحل را برای کلم دیگر هم تکرار کنید. زمانیکه کلم به اندازهی کافی سرد شد، برگها را با دقت جدا کنید. در این مرحله برگهای کلم باید کاملا نرم و انعطافپذیر باشند.
گوشت، نمک، ادویهها، تخممرغ و خامه را در یک کاسه با هم مخلوط کنید. از دستان خود یا یک قاشق بزرگ برای مخلوط کردن مواد استفاده کنید. مقداری از مواد را داخل برگ کلم بگذارید و آن را به شکل رول در بیاورید. این مراحل را تا تمام شدن مواد و برگهای کلم تکرار کنید. رولهای کلم را داخل ظرف مخصوص فر قرار دهید و گوجهفرنگیهای رندهشده را روی آنها بریزید. سپس به میزان دلخواه نمک و فلفل اضافه کنید.
رولهای آماده شده را داخل فر بگذارید و اجازه دهید به مدت ۳۵ الی ۴۰ دقیقه در فر بمانند تا حبابها را روی سس گوجهفرنگی مشاهده کنید. این غذا را میتوانید با سیبزمینی آبپز سرو کنید.
کاسرول سالمون یکی از غذاهای خوشمزهی دریایی است که اغلب در زمستانهای سرد نروژ سرو میشود. مردم نروژ در مهمانیهای خانوادگی و دورهمیها به دور آتش مینشینند و در کنار هم به صرف این غذا مشغول میشوند.
۲۳۰ گرم فیلهی سالمون نروژی
۱۲۰ گرم سالمون دودی
۴ عدد سیبزمینی
۲ عدد پیاز
۴ عدد تخممرغ
۱۷۰ گرم پنیر خامهای
۲۵۰ میلیلیتر شیر کمچرب
۲ قاشق چایخوری کرهی بدون نمک
۱ قاشق غذاخوری آبلیمو
۲ قاشق غذاخوری شوید
پودر پاپریکا، نمک و فلفل به مقدار لازم
فر را روی ۱۹۰ درجهی سانتیگراد تنظیم کنید. سیبزمینیها را به مدت ۵ دقیقه آبپز نمایید تا کمی نرم شوند. سپس آنها را از آب خارج کنید و در گوشهای قرار دهید. پیاز را در کره تفت دهید تا نیمهشفاف شود. سالمون دودی و شوید را به این ترکیب اضافه کنید و چند دقیقه تفت دهید. سپس نمک و فلفل را داخل غذا بریزید.
کمی آبلیمو روی فیلههای سالمون بریزید و آنها را به مدت ۵ الی ۸ دقیقه بخارپز کنید. این کار باعث میشود سالمونها کاملا نرم و ورقهورقه شوند. برای تهیهی این غذا حتما از سالمون بدون تیغ و پوست استفاده کنید. در این مرحله سالمونهای بخارپزشده را به قطعات کوچک تقسیم کرده و به ترکیب سالمونهای دودی و شوید اضافه کنید. یک ظرف مخصوص کاسرول را بردارید و کف آن را چرب کنید. ابتدا یک لایه سیبزمینی بچینید و روی آن را با پنیر خامهای بپوشانید. سپس یک لایه از مخلوط سالمون و شوید روی پنیر قرار دهید.
تخممرغ، شیر، نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید و این ترکیب را روی مواد کاسرول بریزید. برای خوشطعمتر شدن روی لایهی آخر کمی پودر پاپریکا بریزید. کاسرول را به مدت ۴۰ دقیقه داخل فر بگذارید تا روی آن طلایی و سفت شود. سپس با کمی نان برشته و کره یا سبزیجات بخارپز آن را سرو کنید.
شوتکاکِر (kjottkaker) یا میتبال نروژی یکی از غذاهای سنتی و قدیمی این کشور اسکاندیناوی است که اغلب در وعدهی شام سرو میشود.
۲ قاشق غذاخوری نشاستهی ذرت
یک و یک دوم قاشق چایخوری آرد چندمنظوره
یک قاشق چایخوری پودر پاپریکا
سه چهارم قاشق چایخوری نمک
یک چهارم قاشق چایخوری فلفل سیاه
یک چهارم قاشق چایخوری پودر جوز هندی
یک سوم پیمانه به علاوهی یک قاشق غذاخوری شیر یا آب
۴۵۰ گرم گوشت چرخکرده
روغن یا کره برای سرخ کردن
یک چهارم پیمانه کره
یک چهارم پیمانه آرد
یک قاشق چایخوری پودر پیاز یا یک عدد پیاز خامِ کوچک و خردشده
۲ پیمانه آب
۴ قاشق چایخوری آب گوشت
یک چهارم پیمانه خامه
مواد خشک مانند نشاستهی ذرت، آرد، پاپریکا، نمک، فلفل و پودر جوز هندی را در یک کاسهی متوسط با هم ترکیب کنید. شیر را به این ترکیب اضافه کنید تا کاملا مخلوط و یکدست شود. گوشت را به این مخلوط اضافه کنید و کاملا با قاشق مواد را با هم ترکیب کنید تا یک مخلوط چسبناک بهدست بیاورید. در یک ماهیتابه روغن یا کره بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید. میتبالها را با دست یا با قاشق مخصوص آماده کنید و آنها را در روغن بیاندازید تا سرخ شوند.
چند دقیقه صبر کنید تا دو طرف میتبالها قهوهای رنگ شود. سپس آنها را از روغن خارج کنید. تا زمان سرو غذا گوشتها را گرم نگه دارید. روغن داخل ماهیتابه را در کناری نگه دارید تا برای تهیهی سس از آن استفاده کنید. این غذا را میتوانید با سس مخصوص، سیبزمینی آبپز یا سبزیجات بخارپز مانند کلم، هویج و بروکلی سرو کنید.
کره را در یک ماهیتابهی متوسط قرار دهید و آن را روی شعلهی کم بگذارید تا کره آب شود. آرد و پودر پیاز را به کره اضافه کنید و خوب هم بزنید تا آرد کمی قهوهای رنگ شود. این فرایند را به مدت ۸ الی ۱۰ دقیقه ادامه دهید. ماهیتابه را از روی حرارت بردارید و در حالیکه مواد را هم میزنید به آن آب اضافه کنید. سعی کنید مواد را سریع هم بزنید تا صاف و یکدست شود. البته باید مراقب باشید زیرا آرد داغ است و ممکن است با اضافه کردن آب به اطراف بپاشد. برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید آب را پیش از اضافه کردن به آرد بجوشانید.
سپس آب گوشت را به مواد اضافه کنید. مواد را روی شعله بگذارید و در حالیکه به جوش میآیند آن را هم بزنید. سس به تدریج غلیظ میشود. حرارت را کم کنید تا سس به مدت ۷ الی ۱۰ دقیقهی دیگر روی شعله بماند و صاف و یکدست شود. هرازگاهی سس را هم بزنید.
روغنی که از سرخ کردن گوشتها کنار گذاشته بودید به مواد اضافه کنید تا طعم بهتری به سس بدهد. سپس خامه را داخل سس بریزید و خوب هم بزنید. این سس را روی میتبالها بریزید و آنها را بهصورت گرم سرو کنید.
وافل نروژی یک صبحانهی خوشمزه و بسیار آسان است که درست کردن آن یک سنت قدیمی نروژی بهشمار میرود. وافلهای نروژی بزرگ، نرم و پفکی هستند. این وافلها را میتوانید با تاپینگهای مختلفی مانند مربا، پنیر قهوهای نروژی یا خامه سرو کنید.
۲ عدد تخممرغ بزرگ
۲ قاشق غذاخوری شکر سفید
۳ قاشق غذاخوری روغن مخصوص شیرینی
یک و سه چهارم پیمانه شیر
۱ قاشق چایخوری نمک
۱ قاشق چایخوری عصارهی وانیل
یک و یک دوم پیمانه آرد چندمنظوره
۳ و یک دوم قاشق چایخوری بیکینگ پودر
تابهی مخصوص وافل را داغ کنید. تخممرغ و شکر را با همزن برقی مخلوط کنید تا پف کند. روغن شیرینی، شیر، نمک و وانیل را اضافه کنید و خوب هم بزنید. آرد و بیکینگ پودر را در یک ظرف جداگانه با هم مخلوط کنید و سپس به ترکیب تخممرغ و شکر اضافه نمایید.
۲ الی ۳ قاشق از مایع وافل را داخل تابهی داغ بریزید. سپس درب تابه را ببندید. زمانیکه دیگر از تابه بخار خارج نشد درب تابه را باز کنید و وافلهای قهوهای رنگ را بیرون بیاورید.