gardeshban.ir

گنبد نمکی جاشک؛ شاهکار طبیعت ایران

گنبدهای نمکی با ظاهری دلفریب و خیره کننده که هرکسی را مدهوش می‌کنند و شاهکار طبیعت را در جاشک ایران نشان می‌دهند.
کد خبر: ۳۳۷۵۶
تاریخ انتشار : يکشنبه ۰۲ آذر ۱۳۹۹-1399 September 02
گردشبان (gardeshban.ir) :

می‌خواهیم به یک مقصد متفاوت دعوتتان کنیم و شما را از جاذبه اي شگفت انگیز در کشورمون مطلع سازیم…اینکه می‌گوییم شگفت انگیز, به این معنی نیست که باید در  سفر  امروز به دنبال چیزهای عجیب‌وغریب باشید

و سر از رمز و راز ها در بیاورید. برعکس, آن چه که امروز مقصدمان را متفاوت جلوه می‌دهد, سادگی آن هست و تنها یک عنصر در آن به وفور به چشم میخورد ; ‘  نمک  ‘.

تا چشم کار کند  نمک  می بیني و  لباس  سپیدی که سراسر زمین را پوشانده هست. گاه عناصر  طبیعت  به کمک آمده اند تا این یک دستی را در هم شکنند و با رنگ های تازه جانی دیگر به تصویری که پیش روی شماست بدهند. در گوشه اي دیگر همین  نمک  سپیدرنگ به شکلهای دیگری در آمده تا معادلات را در ذهن شما بر هم بزند و مزه شور خود را در همۀ جا بگستراند.

قرار نیست که  نمک  با مزه بخشیدن به غذاهایتان برای شما لذت بخش باشد بلکه اینبار می‌خواهد زیبایی اش را به رخ بکشد و نمایشی بینظیر را برایتان به راه بیاندازد. این ماده ي سپید قرار هست مزه اي متفاوت از  سفر  را برایتان خلق کند… مزه اي که تا همه ي وقت زیر دندانتان میماند و طعمش را از دلیل نمیبرید…

اکنون کوله بارتان را جمع کنید و با ما راهی استان بوشهر شوید…

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

چرا گنبد نمکی جاشک؟

این پدیده ي طبیعی, بزرگ ترین گنبد نمکی خاورمیانه هست و یکی از میراث ارزشمند طبیعی ایران محسوب می‌شود.مناظری که در جای جای این منطقه وجود دارند به گونه اي میباشند که احتمالاً مانندشان در هیچ جای دیگری نبینید.

این گنبد نمکی یکی از فعال ترین و  زیباترین  گنبدهای نمکی ایران می‌باشد و بعنوان یک سرمایه ي ملی با قدمت 600 میلیون سال بسیار حائز اهمیت هست.

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

آشنایی با گنبد نمکی جاشک, بزرگ ترین گنبد نمکی خاورمیانه

جاده ي دیر به خورموج راکه در پیش بگیری و روستای جاشک را از نظر بگذرانی, ناگهان چشمت به منظره اي میوفتد که احتمالاً تا اکنون ندیده باشی. منظره اي که  لباس  سپیدی از جنس  نمک  بر تن دارد و تو را به سوی دنیایی متفاوت می‌خواند.

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

این پدیده ي کم نظیر با عنوان گنبد نمکی جاشک یا دشتی شناخته میشود و با وسعت ۳۶۶۶ هکتاری اش عنوان بزرگ ترین گنبد نمکی خاورمیانه را به خود اختصاص داده هست. باید دقت داشت که این گنبد نمکی یکی از فعال ترین و  زیباترین  گنبدهای نمکی ایران نیز به شمار می‌رود و بعنوان یک سرمایه ي ملی با قدمت ۶۰۰ میلیون سال بسیار حائز اهمیت هست.

به علت اهمیت گنبد نمکی جاشک, این اثر در بهمن سال 1386 بعنوان اثر طبیعی ملیِ فسیلی در لیست مناطق چهارگانه تحت  مدیریت  سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته و اسم آن بعنوان هشتاد و هشتمین اثر طبیعی توسط سازمان میراث فرهنگی در 20 بهمن 1389 در لیست میراث طبیعی ایران ثبت گردیده هست.

همین طور پرونده ثبت این گنبد به همراه دیگر گنبدهای نمکی در استان های فارس, هرمزگان, قم و زنجان به یونسکو فرستاده شده و در انتظار ثبت جهانی می‌باشد.

گنبد نمکی چیست؟

احتمالاً این سوال برایتان پیش بیاید که این پدیده از کجا آمده و چرا بعنوان جاذبه اي مهم برای کشورمون به شمار میرود. بد نیست پیش از ادامه ي مقاله, تعریفی کلی از گنبدهای نمکی داشته باشیم تا بدون هیچ نشانه سوالی از بازبینی زیبایی های جاشک لذت ببرید.

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

گنبدهای نمکی یکی از پدیده‌های زمین‌شناختی میباشند, یک هسته ي مرکزی از  نمک  دارند و از لایه‌های بزرگ  نمک  زیرزمینی و به صورت گنبدی, شکل گرفته اند. هنگامی که نمک با لرزش های ناگهانی هم چون زمین لرزه مواجه می‌شود مثل یک ماده ي ارتجاعی عمل می کند. حرکات بالا و پایینی لایه های نمکی باعث ایجاد برجستگی هایي در زمین میگردد

و گنبد نمکی شکل میگیرد. شکل تمامی گنبدهای نمکی یکسان نیست و بسته به سنگ های پوششی آن ها, فشار باطنی و میزان آن متغیر می‌باشد.در ایران ,گنبدهای نمکی در سطح وسیعی از ارتفاعات زاگرس و ایران مرکزی وجود دارند و نزدیک به 114 گنبد نمکی در نواحی جنوب ایران و استان‌های هرمزگان و بوشهر شناسایی شده هست.

دیدنی ها و تفریحات گنبد نمکی جاشک

در جاشک جلوه های دیدنی زیادی انتظارتان را میکشند که هر یک شگفتی خاصی را در خود مخفی کرده اند;

۱-  لباس سپید نمکین

با دیدن رنگ سفید نمک ها احتمالاً به فکرتان هم نرسد که این‌ها همه ي حاصل مزه شور  طبیعت  میباشند چرا که از جاده کنگان – بوشهر قسمت های بلند این پدیده هم چون کوه های برفی در یک دشت به نظر میرسند. این جلوه ي شگفت انگیز هر چشمی را به خود خیره می کند و شما را مبهوت خود مي نماید.

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

۲- یخچال های نمکی یا نمک چال ها

یخچال های نمکی از دیگر جاذبه های این منطقه به شمار میروند. این جاذبه ها که در نتیجه ي حرکت توده های نمکی در جهت شیب زمین شکل گرفته اند, در بخش  شمال  غربی گنبد قابل دیدن میباشند و در حاشیه کناره ي آن تظاهر می‌کنند.

به علت شباهت این پدیده به یخچال های یخی عنوان یخچال های نمکی یا نمک چال را به انها داده اند در حالی‌که بر  عکس  یخچال ها که سرما را حفظ میکنند, نمک چال ها می‌توانند گرما را در خود حفظ کنند. نمک چال ها از دیدنی های زیبای جاشک میباشند که هم چون چاله های بزرگ و کوچکی دیده می‌شوند.

در اثر تبخیر آب در در مسير آب های روان و چشمه های نمکی اشکال خاصی در این چاله ها شکل گرفته اند که درخششی شبیه الماس دارند و بسیار چشم نواز میباشند.
سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران ۳- آبشارهای نمکی

آیا شما هم فکر می‌کنید همۀ ي آبشارها در قلب جنگل و در منطقه های سرسبز شکل گرفته اند؟ باید بگوییم که گنبد جاشک این معادله را در ذهن شما بر هم می‌زند و با آبشارهایش به پیشباز شما می‌آید. این آبشارها در مسیر طبیعیِ جریانِ آب گنبد قرار دارند و در فصول کم آبی به علت تبخیر کامل آب,

بلورهای ضخیم و زیبای نمکین در جهت جریان آب ها و در مسیر آن ها تشکیل می‌شوند تا یکی از دیدنی ترین مناظر هستی را خلق کنند. اواسط بهار تا اواسط پاییز برترین زمان برای دیدن این آبشارها هست.

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

۴- غارهای نمکی

غارهای نمکی بخشی دیگر از شگفتی های  طبیعت  را به نمایش گذاشته اند. این غارها که بر اثر انحلال رسوبات نمکی شکل گرفته اند در گوشه گوشه ي گنبد تظاهر می‌کنند. با ورود به انها چشمتان به بلورهای نمکی میوفتد که به صورت استالاگمیت و استالاکتیت خودشان را نمایان ساخته اند.

طول غارها متفاوت هست؛ احتمالا چشمتان به غاری کوچک بیفتد که ۳۰ تا ۵۰ متر طول دارد و یا غارهای ۳۰۰ متری و ۵۰۰ متری را مشاهده نمایید. احتمالا هم گذرتان به بزرگ ترین غار منطقه با طول ۱۵۰۰ متر افتاد که به اسم غار پلکانی شناخته میشود.هر کدام از این غارها به علت شکلهای قندیل ها «استالاگمیت و استالاکتیت ها» نامی خاص به خود گرفته اند.

یکی از این غارها غار انگوری هست که درون آن قندیل‌هایي به شکل خوشه‌های انگور از سقف و دیواره غار آویزان شده‌ اند و آن را از بقیه ي غارها متمایز ساخته اند. غار دیگری نیز به اسم غار شاخه نبات شهرت دارد و قندیل‌های سفید و یک دست در آن هم چون شاخه نبات به نظر می‌رسند

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

غار سدنمکی یا غار پنجه عقاب نیز غار های دیگر این منطقه میباشند. غار های این منطقه به حدی چندان اند که احتمالا برخی از آن ها اصلا به چشم نیایند و بدون اسم بمانند.در قبل این غارها محلی برای درمان مریضی های تنفسی بود و برای افرادی که دچار مریضی‌های تنفسی مثل سینوزیت, آسم و برونشیت بودند,

رفتن به درون غارهای نمکی را پیشنهاد می‌کردند تا تنفس هوای آن جا موجب بهبودشان شود. امروزه علم علت این فرمایش را کشف کرده و اثبات نموده هست که هوای داخل غارهای نمکی باعث باز شدن مجاری تنفسی مریض میشود.

۵- اثرات فرسایشی

پوشش نمکی منطقه با اثرات ناشی از فرسایش آبی و بادی مزین شده و نقش و نگاری خاص را پدید آورده هست. باد و جریان آب, خاک های نرم و سست را فرسوده کرده و پدیده هایي قارچ مثل را به وجود آورده اند. ستون ها و قله ها در جای جای منطقه رو به آسمان رفته اند. ستون هایي که گاه قسمت بالاییشان از بدنه ي آن ها پهن تر هست و از ۱۰ سانتی متر تا چند ده متر بلندی دارند.

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

احتمالا بتوان تخت دیو یا دودکش جن را خوشگل ترین پدیده ي فرسایشی گنبد جاشک دانست. این پدیده به صورت ستونهایی در بین نمک های گنبد دیده میشود که به علت ناسازگاری در میزان فرسایش پذیری سنگ ها به وجود آمده هست. این پدیده های فرسایشی نیز به علت شکلشان اسم خاص خود را دارند

ستون انگشت خدا یا کلاه به سر از اسم های آن ها میباشند. برخی معتقدند این ستون ها هم چون نگهبانانی راسخ و مادام العمر از گنبد محافظت می‌کنند.پلایا نیز از پدیده‌های زیبای فرسایش حاصل از گنبدهای نمکی هست که در دشت های دامنه اي پایین دست گنبدها دیده میشوند.

پلایا یا دریاچه خشک یکی از اشکال ژئومورفولوژیکی میباشد که در کم بلندی ترین قسمت حوضه آبریز و یا دشت‌های سطحی شکل میگیرد. در جاشک نیز به علت شور بودن آب های فصلی حاصل از گنبدها و جاری شدن آن بر روی دشت و تمرکز در نواحی خط‌القعر «ژرف ترین نقطه» رودخانه ها, پلایا به صورت پهنه‌های نمکی دیده میشود.

۶- نمک های رنگین

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

تصور همه ي ي ما از نمک, ماده سفید رنگی هست که در همۀ ي آشپزخانه ها پیدا میشود اما دیدنی هست بدانید که در  طبیعت  نمک های رنگین نیز وجود دارند. گنبد نمکی جاشک میزبان کانی ها و بلورهای فراوانی هست که به علت وجود عناصری خاص, رنگ های متنوع قرمز, قهوه‌اي, زرد, سیاه و نارنجی را بر سپیدی  لباس  نمکین منطقه پاشیده و تصویری تماشایی را خلق کرده اند.

۷- چشمه های نمکی

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

یکی دیگر از شگفتی های گنبد نمکی جاشک چشمه‌های نمکی میباشند که در جای جای آن دیده می‌شوند و آب شور را از اعماق زمین به روی سطح آن به جریان می‌اندازند تا حیات منطقه را حفظ کنند. اگر فعالیت این چشمه ها متوقف شود تمام زیبایی های جاشک و قندیل های نمکین آن از بین میروند و مرگ این جاذبه طبیعی رقم میخورد. این چشمه ها درون غارها و در سطح دره ها قرار دارند و یکی از جاذبه های دیدنی به شمار میروند.

۸- نمک فشان ها

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

گاهی چشمه های نمک را به صورت خميری فشرده و به همراه آب به بیرون پرتاب می‌کنند تا در سطح گنبد به جريان بیافتند. این نمک فشان ها حدود ۳۵۰ برابر بيشتر از آب دريا, نمک دارند و جریان یافتن این خمیر نمکین گاه موجب تشکیل آبشارهایی از نمک یا همان نمک شارها می‌شود. تبخير زياد در کنار چشمه های نمکي باعث می‌گردد که نمک شارها به اشکال متفاوتی دیده شوند.

۹- دره گل کلم

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

شگفت انگیز ترین بخش این منطقه, دره گل کلم,‌ اسم دارد که سراسر سطح آن با نمک هایي که به صورت گل کلم دیده می‌شوند, پوشیده شده هست. این نمک ها هم چون یک تابلوی نقاشی به نظر میرسند و با ظرافتی خاص در اندازه ها و ابعاد مختلف شکل گرفته اند. در برخی نقاط, نمک‌ها به صورت غنچه‌هایي در کنار هم باز شده و یکی از  زیباترین  مناظر را پیش رویتان قرار می‌دهند.

خوشگذرانی در جاشک

گشت و گذار و عکاسی ; تماشای این اثر کم نظیر خلقت دنیای متفاوتی را پیش روی شما قرار میدهد و شما را غرق در زیبایی های خود می کند. در کنار لذت بردن از این منظره, ثبت عکسهای تماشایی از آن را فراموش نکنید چرا که سوژه های زیادی در سراسر این جاذبه برای ثبت در دوربین شما وجود دارند و میتوانند به یک یادگاری ماندگار برای شما تبدیل شوند.

کوهنوردی; خصوصیت های خاص ارتفاعات این منطقه شمار زیادی از کوهنوردان را راهی گنبد می کند تا بر فراز کوه های نمکین قرار گیرند و ضمن تماشای چشم اندازی شگفت انگیز, تجربه اي متفاوت را برای خود رقم بزنند.

تحقیقات  علمی ; خصوصیت های زمین شناختی و پدیده های منحصر به فرد نیز شمار زیادی از کارشناسان را برای تحقیقات  علمی  راهی گنبد جاشک می کند تا به کشف گوشه اي دیگر از شگفتی های این پدیده طبیعی بپردازند.

افسانه های گنبد نمکی جاشک

در هر نقطه از زمین که پدیده های طبیعی به شکلی خاص جلوه گر شوند, افسانه هایي هم برسر زبان ها میوفتد. جاشک هم از این قاعده مستثنی نیست و افسانه هایي شنیدنی در مورد آن بر سر زبان محلی ها هست.

جاشک, حاصل یک لعنت افسانه اي

برخی این پدیده را ناشی از یک لعنت افسانه اي می‌دانند و می‌گویند این گنبد نمکی در اثر یک لعنت بزرگ شکل گرفته و به صورت امروزی در آمده هست. نقل هست که در قبل های دور بزهایی در این منطقه بودند که شیر بسیار خوشمزه و خوشمزه اي داشتند و زنان را وسوسه می‌کردند تا شیر انها را بدوشند.

اما هر کس که شیر آن ها را می دوشید با همان بز تبدیل به سنگی نمکی می شد. این سنگ های نمک در کنار هم جمع شدند و آن قدر چندان شدند تا گنبد نمکی جاشک شکل گرفت و سمبل یک لعنت بزرگ شد.

جاشک, محل زندگی دیو

درمورد ي پدیده ي تخت دیو نیز افسانه اي بر سر زبان هاست و روایات گوناگونی از این و آن شنیده میشود. بر طبق این افسانه این مکان, محل حکومت و زندگی دیو بوده و او را از صدمه در امان نگه می داشته هست.

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

سفر به گنبد نمکی جاشک شاهکار طبیعت ایران

کجا بمونیم؟

امکانات اقامتی در جاشک وجود ندارد و کمپ زدن در این منطقه نیز پیشنهاد نمیشود اما نگران نباشید چرا که میتوانید برای اقامت از منزل های محلی و یا هتل ها و مهمانسراهای شهر های نزدیک بهره گیری کنید.

برترین فصل  سفر

به علت آنکه گنبد نمکی جاشک در یک منطقه ي گرمسیری قرار دارد رفتن به آنجا در فصول گرم سال پیشنهاد نمیشود. اما نیمه ي دوم پاییز تا اواخر زمستان فرصت خوبی هست تا دیداری از این منطقه داشته باشید.

بهار و تابستان; گرمای اذیت دهنده اي در منطقه حکمفرما میشود.

پاییز و زمستان; با آنکه این دو فصل جزء فصول سرد سال میباشند اما در گنبد نمکی جاشک هوا معتدل هست.

موقعیت جغرافیایی

گنبد نمکی جاشک در بخش کاکی و بخش بردخون و در بین دو شهرستان متبوعشان دشتی و دیر در استان بوشهر قرار دارد و ۱۴۴ کیلومتری جنوب شرق بندر بوشهر قرار دارد. گنبد نمکی در دل کوه جاشک و در انتهای شمالی آن قرار دارد و مرتفع‌ترین قسمت کوه را شامل می‌شود.

این منطقه از  شمال  شرقی به جنوب غربی امتداد یافته و از غرب با روستای گنخک در شهرستان دشتی «در فاصله ۵۵ کیلومتری شهر خورموج و ۱۵ کیلومتری شهر کاکی», از جنوب با روستای جاشک در شهرستان دیر «در فاصله ۶۰ کیلومتری شهر دیر و ۲۴ کیلومتری شهر بردخون», از شرق با روستای کردلان و از  شمال  شرقی با روستای درویشی همسایه هست.

راه دسترسی

آدرس; استان بوشهر, ۱۴۴ کیلومتری شهر بوشهر, مابین شهرهای دیر و خورموج

راه دسترسی; وارد جاده بوشهر – بندرعباس شوید و در مسیر خورموج به بندر دیر قرار گیرید. در حدفاصل روستای گنخک از شهرستان دشتی و جاشک از شهرستان دیر, جاده اي خاکی به چشم میخورد که مربوط به معدن قدیمی سنگ نمک میباشد که زمانی در منطقه فعال بوده هست. در ابتدای این جاده محیط بانی آن ساخته شده هست و با ورود به آن و ادامه ي مسیر میتوانید از سمت غرب وارد جاشک شوید.

برای دسترسی از شرق جاشک نیز در همان جاده ي اصلی بعد از پل روستای کردلان از شهرستان دشتی وارد یک جاده ي خاکی شوید که به کوهپایه‌های گنبد نمکی ختم می‌گردد.

خصوصیت ها و مشخصات گنبد نمکی جاشک

نمک‌های سازنده ي این گنبد از سری هرمز ناشی میشوند که به علت چگالی کم نمک نسبت به سنگ‌های پیرامونی و وجود گسلی که از کازرون تا قَطَر امتداد یافته و بروز لرزش‌های مکرر ناشی از آن, در اواخر دوره پرکامبرین و اوایل پالئوزوئیک تشکیل شده هست.

این گنبد نمکی هنوز هم فعال هست اما همانقدر که همه ي ساله به بلندی آن افزوده می‌شود, عوامل فرسایشی نیز از اندازه ي آن می کاهند و توازنی خاص را در  طبیعت  پدید می آورند. رنگ هایي که در جای جای گنبد دیده می‌شوند ناشی از موادی هست که با نمک و آب مخلوط شده اند, مقدار چندان گوگرد رنگ زرد طلایی را به نمک ها می بخشد, وجود پتاسیم باعث رنگ نارنجی, آهن, رنگ قرمز و قهوه اي و کربن یا ذغال سنگ, رنگ سیاه را به ارمغان می آورد.

ترکیب این مواد معدنی با هم مناظر خاصی را در منطقه پدید می آورند. از میان این ترکیبات میتوان به ترکیب گوگرد با آهن اشاره کرد که از آن با عنوان پیریت یا طلای کاذب «طلای احمقها» یاد میشود. این ترکیب دارای جلای فلزی براقی هست و در سطح گنبد به وفور دیده میشود. بلورهای زیبای سیلیکاته و فسفاته که دارای جلای فلزی و غیر فلزی نیز میباشند با تنوع رنگ ها می آمیزند تا جلوه هایي شگفت انگیز و بینظیر را به  عکس  بکشند.

پست ترین قسمت جاشک در بلندی ۷۰ متری و بلندترین قست آن در بلندی ۱۴۹۰ متری از سطح دریا قرار دارد. طول گنبد نمکی ۱۲ کیلومتر و عرض آن ۴.۵ میباشد که قله ي نسبت به دشت اطراف حدود ۱۳۵۰ متر بلندی دارد.

این جاذبه با همه ي ي زیبایی هایش کمی هم نامهربان هست چرا که باعث شوریِ رودخانه ي مند گشته هست. این رودخانه تا پیش از روستای باغان شیرین جریان دارد و آب آن قابل شرب و بهره گیری کشاورزی می‌باشد اما همین که گذرش به کناره های گنبد نمکی میوفتد و به دور آن می‌چرخد, شوری طبیعت را با خود همراه می کند.

این رخداد, نشان از فعالیت بالای گنبد و روان بودن آب آن تا بستر رودخانه مند دارد به گونه اي که با به راه افتادن آب بر روی دشت ها و تبخیر چندان, نمک سطح خاک را می پوشاند و باعث شوری زمین ها می‌گردد.

خواص دارویی سنگ های گنبد نمکی

در گوشه گوشه ي این منطقه منبعی ارزشمند از سنگ های دارویی وجود دارد. از میان انها می‌توان به دو مورد زیر اشاره کرد;

سیلیکا; سیلیکا دومین عنصر فراوان در طبیعت هست و از آن برای درمان خشکی  پوست  و پیشگیري از سست شدن و افتادن  ناخن  ها بهره گیری میشود. پیشگیري از آلزایمر نیز یکی دیگر از خواص مهم آن میباشد.

فلورین; فلورین عنصری هست که به رنگ های بنفش, بی رنگ, سیاه و صورتی در طبیعت دیده میشود. این سنگ ارزشمند باعث افزایش قدرت تشخیص  مغز  و پیشگیری و درمان آرتروز میگردد و ارزش درمانی بسیاری دارد.

نقش حیاتی آب

نمک تنها ماده ي کارساز در شکل گیری این پدیده نیست. آب هم در این جا نقشی حیاتی را  بازی  می کند. اگر آب نباشد نمک ها شکل خمیری و ارتجاعی پیدا نمی‌کنند و نمیتوانند جریان یابند. احتمالا فکر کنید در این بیابان که نباید خبری از آب باشد! اما واقعیت این هست که در زیر بلورهای نمک آب دائما در جریان هست بطوری که صدای آن را می‌توانید بشنوید.

باران های موسمی گاه تا ۲۴  ساعت  نیز بر این نمک ها می بارند اما مقدار نمک به حدی چندان هست که چندان بودن آب نمیتواند شوری را کاهش دهد.انچه که در این منطقه با آن روبه رو هستید آبی فوق اشباع هست که 12 برابر اکثر از آب دریا نمک دارد و شوری آن به حدی هست که اگر دستتان به آب بخورد به سرعت سفیدک های نمک را بر روی آن دیدن میکنید. سیلاب در این سرزمین نمکین امری کاملا عادی هست و می‌تواند دردسر ساز نیز باشد.

گیاهانی که با شوری جاشک کنار آمده اند…

درست هست که به علت وجود درصد بالایی از نمک در منطقه, هیچگونه گیاهی مجال رشد و نمو نمی‌یابد اما وجود مناطق آهکی کوچک و بزرگ در برخی نقاط, شرایط را برای رشد گیاهانی هم چون گون,گیشدارا و قیج فراهم کرده اند.

در فصل زمستان و بهار نیز انواع گیاهان یک ساله سطح آهکی گنبد را می پوشانند تا لباسی تازه بر تن طبیعت کنند. دره هایي هم که تهی از نمک شارها میباشند, میزبان درختچه های کُنار, اشک و بادام کوهی می باشند. بر روی دیواره های دره, گل سنگ های زیبای چند متری دیده میشوند که اکثر در ناحیه ي  شمال  شرقی گنبد وجود دارند.

درختان و درختچه هایي مثل بنه, كلخونگ, كهور و گز و بوته هایي چون گرامینه و درمنه, خارشتر, گون, افدرا و گیاهان شور پسند نیز به صورت پراکنده رشد می‌کنند.

میزبانی جاشک از حیات وحش

از اواخر اردیبهشت تا اتمام مهر ماه تقریباً هیچ جانداری به جز مارمولک ها و خفاش ها دیده نمیشوند. برخی از موجودات نیز در کوهپایه ها و دره های  شیرینی  که در پایین گنبد قرار دارند به حیات خود ادامه میدهند که از میان آن ها میتوان به پرندگانی هم چون کبک, تیهو, گنجشک, جغد, کبوتر چاهی, باقرقره, زنبورخورها, پرستوها, بادخورك و سهره و شکارچیانی چون روباه و کفتار اشاره کرد.

شایان ذکر هست که گنبد نمکی در مسیر سلسله کوه زاگرس و بین دو کوه دارای چشمه های آب شیرین قرار دارد و وجود فراوان نمک در آن جاندارانی مثل قوچ و میش و کل و بز را به این منطقه کشانده هست پرا که نمک یکی از خوراک های اصلی این پستانداران هست.


پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار