در غذاهای سوئیسی معمولاً از گوشت و سیب زمینی استفاده میشود. به همین دلیل شاید برایتان عجیب باشد اگر بگوییم که اولین رستوران گیاهی دنیا در این کشور قرار دارد! این رستوران که نامش «هاوس هیلتل» (Haus Hiltl) است، بیش از یک قرن پیش در سوئیس و شهر زوریخ تأسیس شد و اولین رستوران در این کشور و جهان بود که منوی غذایش، هیچ گزینهای برای انتخاب غذاهای گوشتی نداشت. در ادامه با چگونگی روی کار آمدن این رستوران بیشتر آشنا خواهیم داد.
رستوران هاوس هیلتل در سال 1898 میلادی افتتاح شد و نام آن به عنوان قدیمیترین رستوران گیاهی دنیا در کتاب رکوردهای جهانی گینس به ثبت رسیده است. امروزه مدیریت این رستوران را چهارمین نسل از همان خانوادهای برعهده دارد که آن را تأسیس کرده بودند. هاوس هیلتل هم اکنون یکی از معروفترین و بهترین رستوران های زوریخ است و گیاهخواران از کیفیت غذاهای آن راضی هستند و حتی گوشتخواران نیز به خوشطعمی غذاهای گیاهی آن اعتراف میکنند. اما اوضاع همیشه به این شکل نبوده است.
یک خانوادهی مهاجر اهل کشور آلمان ، رستورانی به نام «وِجِتریا» (Vegetaria) را در سال 1898 میلادی در سوئیس بنیان گذاشت؛ اما این رستوران نتوانست به موفقیت چندانی دست پیدا کند. در این دوره از تاریخ، به گیاهخواران در کشور سوئیس لقب «چرنده» یا همان «علفخوار» میدادند و نخوردن گوشت برایشان مسئلهای عجیب و غریب به شمار میرفت.
«آمبروزیوس هیلتل» (Ambrosius Hiltl)، خیاطی آلمانی بود و در سال 1898 میلادی به شهر زوریخ نقل مکان کرد. او 3 سال بعد به بیماری روماتیسم مبتلا شد و شدت بیماری به قدری بود که دیگر نمیتوانست به کار خود ادامه دهد. هیلتل با ناامیدی به دنبال درمانی برای بیماری خود میگشت تا اینکه با رژیم گیاهخواری دکتر معروف سوئیسی، یعنی «ماکسیمیلیان بیرچر بنر» (Maximilian Bircher-Benner) آشنا شد. بیرچر بنر از پیشگامان تخصص تغذیه به حساب میآمد که تصمیم گرفت از خوردن گوشت دست بکشد و غذای مشهور «موسلی» نیز از ابتکارات او به شمار میرود.
تنها رستوران گیاهخواری کشور سوئیس که امروزه آن را با نام «Vegetarierheim» میشناسند، وضعیت خوبی در سال 1903 میلادی نداشت. خوشبختانه آمبروزیوس هیلتل که حالش بهبود پیدا کرده بود و دیگر حرفهی قبلیاش یعنی خیاطی را ادامه نمیداد، به نجات این رستوران آمد. او به عنوان مدیر این مکان شروع به کار کرد و به بازسازی اساسی آن پرداخت تا جذابیت بیشتری برای مشتریان داشته باشد. به کمک مداخلهی او، این رستوران کمکم توانست از مخمصه نجات پیدا کند و هیلتل بعد از ازدواجش در سال 1904، مدیریت رستوران را بهطور کامل به تصاحب خود درآورد و نام آن را به «هاوس هیلتل» تغییر داد. 3 سال بعد، آمبروزیوس هیلتل شهروند کشور سوئیس شد و این ملک را به همراه همسرش خریداری کرد.
رستوران هاوس هیلتل همیشه ایدهای خلاقانه برای ارائه داشت و در سال 1931، به عنوان اولین رستوران در زوریخ معرفی شد که آشپزخانهای تمام الکتریکی را در برمیگرفت. پسران آمبروزیوس هیلتل یعنی «والتر» و «لئونارد» نیز مانند پدرشان ایدههای جدیدی را برای پیشرفت این رستوران در سر داشتند. آنها چندین سال بعد، تغییرات گوناگونی به خصوص در منوی غذا اعمال کردند و سفر همسر لئونارد به هند برای شرکت در گردهمایی گیاهخواران در دهلی نیز تأثیر مثبتی بر روی این موضوع داشت. او با ایدههای جدیدتر و دستور پخت غذاهای متنوع به سوئیس بازگشت و گنجاندن غذاهای هندی در منوی رستوران هیلتل، نتیجهای رضایتبخش به همراه داشت. پسر لئونارد بعد از او مدیریت رستوران را برعهده گرفت و نام آن را به «هیلتل وِجی» (Hiltl Vegi) تغییر داد. پسر او هم به همین ترتیب از ایدههای خلاقانهی خود کمک گرفت و با بازسازی رستوران و افزایش ساعت فعالیت آن توانست مشتریهای جوان بیشتری را به سمت آن جذب کند.
امروزه بازدیدکنندگان میتوانند از صبح زود تا آخر شب به رستوران هاوس هیلتل رفته و غذاهای متنوع خوشطعم و باکیفیتی را سفارش بدهند که از سراسر دنیا تأثیر گرفته است. هاوس هیلتل در شمار بهترین رستوران های گیاهی زوریخ قرار دارد و علاوه بر شعبهی اصلی آن میتوانید به شعبههای دیگر آن در زوریخ هم سری بزنید. با اینکه هاوس هیلتر قدیمیترین رستوران گیاهخواری در جهان به حساب میآید، حال و هوای آن به هیچوجه قدیمی و از مد افتاده نیست. با توجه به تعداد دفعاتی که خاندان هیلتل آن را بازسازی کردهاند، این رستوران توانسته است ظاهری شیک و جوانپسند به خود بگیرد. امروزه هاوس هیلتل در میان گیاهخواران طرفداران بیشماری پیدا کرده و حتی گوشتخواران را هم به سمت خود جذب کرده است.
منوی غذای رستوران هاوس هیلتل بر اساس غذاهای گیاهخواری تنظیم شده و گزینههای جالب متعددی را هم برای گیاهخواران و هم برای وگانها در برمیگیرد. «وگانیسم»، یک روش زندگی و تغذیه به شمار میرود که هدف آن حذف هر نوع محصول حیوانی چه در غذا و چه در مواد مصرفی است. تمام غذاهای این رستوران با مواد مرغوب و دقت بالا پخته میشود و آشپزهای آن از محصولات محلی، میوههای تازه و رسیده و سبزیجات در پخت غذا کمک میگیرند. به همین دلیل است که حتی اگر گیاهخوار نباشید هم احتمالاً با رضایت از این رستوران خارج میشوید. غذای مخصوص این رستوران، «تارتار هیلتل» (Hiltl Tartar) است که آن را با بادمجان، بامیه و انواع ادویهجات میپزند و اگر به غذاهای گیاهی علاقه دارید، بهتر است حتماً آن را امتحان کنید.
رستوران هاوس هیلتل، چارهای برای کسانی اندیشیده است که میخواهند در خانهی خودشان غذاهای گیاهی بخورند. «هیلتل شاپ» (Hiltl Shop) در مجاورت این رستوران واقع شده و میتوانید غذاهای خانگی و مخصوص گیاهخواری آن را خریداری کرده و با خود به خانه ببرید. حتی میتوانید پا را فراتر گذاشته و در کلاسهای «هیلتل آکادمی» (Hiltl Akademie) شرکت کنید که بهطور گروهی یا فردی، پخت غذاهای گیاهی را به شما آموزش میدهند.