مسعود حلاجپور، مدیرکل اداره میراث فرهنگی استان گیلان در اینباره اظهار کرد: بنا تاریخی دانشسرا در محله قدیمی ساغریسازان شهر رشت واقع شده و در تاریخ ۲ مرداد ۸۷ با شماره ۲۳۰۴۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و از بناهای با ارزش این شهر محسوب میشود.
مالک هیچ همکاری برای حفظ بنا نمیکند
او افزود: این بنا در مالکیت بخش خصوصی قرار دارد که ایشان نیز با توجه به منافعی که از ملک دارد هیچگونه همکاری برای حفاظت از بنا با اداره کل میراث فرهنگی استان نمیکند. مکاتبابات متعددی هم با او داشتیم اما هنوز نتوانستیم منابع مالی خرید ملک را تاکنون تامین کنیم.
حلاجپور ادامه داد: در سالهای اخیر اداره کل میراث فرهنگی استان گیلان برای خرید این ملک اعلام آمادگی کرد که مالک حاضر به فروش و واگذاری آن به میراث فرهنگی نشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان عنوان کرد: این افراد در کنار دانشسرا عرصهای دارند که میخواهند بنا تاریخی را برای گسترش آن از بین ببرند و ظاهرا برای برای حفاظت از این ساختمان هیچ تلاشی نمیکنند. ساختمان هم به دلیل بارندگی و رطوبت شمال کم کم در حال از بین رفتن است.
او افزود: البته شورای شهر رشت حدود یک ماه پیش به درخواست میراث فرهنگی، مصوبهای را به تائید رساند که شهرداری رشت را مکلف به خرید این دانشسرا تاریخی میکند. تا آنجا هم که خبر دارم تلاش برای خرید این ملک از سوی شورا و شهرداری در حال انجام است و این اداره نیز آمادگی لازم را برای مرمت و نگهداری این بنا بدون هیچ چشمداشتی دارد.
تلاش برای حفظ عمارتهای تاریخی استان
او در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح کرد: در استان گیلان ما بیش از 530 ساختمان تاریخی داریم که ثبت ملی هستند و از این تعداد 221 ساختمان در اختیار 41 دستگاههای دولتی است که 42 درصد از ساختمانهای ثبت ملی استان گیلان را این آمار تشکیل میدهد. خوشبختانه امسال با تلاش همکاران اداره کل میراث فرهنگی و حمایت وزارت میراث با هماهنگی کلانشهر رشت در بحث حفظ این بناها همکاری داشتهایم.
مرمت و تبدیل شدن 5 عمارت تاریخی در رشت
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری اضافه کرد: 5 ساختمان بسیار با ارزش رشت در حال مرمت و تبدیل به موزه هستند که از جمله میتوان به عمارت تاریخی پدری میرزاکوچک خان، خانه میرزا خلیل رفیع اولین شهردار رشت با کمک شهرداری و سازمان مدیریت و برنامهریزی در حال تبدیل به خانه مشروطیت است. عمارت کلاه فرنگی و ساعت رشت هم در آینده نزدیک به موزه تبدیل می شوند. به تازگی نیز کار احیا، مرمت و نگهداری و تغییرکاربری کاخ سردار امجد در تالش را انجام میدهیم. ساختمان شیلات کیاشهر نیز در حال بررسی برای تغییر کاربری و تبدیل شدن به موزه شیلات و خاویار ایران است.
نگهداری همه عمارت های تاریخی کاری غیرممکن است
وی با بیان اینکه اقدامات خوبی در استان گیلان برای حفظ و مرمت بناهای تاریخی با توجه به قلیل بودن بودجه وزارت میراث دارد صورت میگیرد، گفت: در حفاظت از عمارت های تاریخی با توجه به تعداد بسیار زیاد و انبوه این ساختمانها اداره کل میراث فرهنگی به عنوان یک دفتر سیاستگذار اگر بخواهد همه این ساختمانهای تاریخی را که مالکان آنها نسبت به حفظ و نگهداری شان بیتوجه هستند اقدام کند، تقریبا باید بگویم که این یک فرض محال و کاری غیرممکن است.
حلاجپور عنوان کرد: برای خرید ساختمان تاریخی دانشسرا باید از سوی شورای برنامهریزی استان یا وزارت میراث هزینه ای به اداره کل گیلان پرداخت شود. البته در سطح وزارتخانه همیشه وزیر به این موضوع اشاره کرده که با کمبود منابع مواجه هستیم.
وی تصریح کرد: از مالکان بنا با توجه به قدمت و سابقه تاریخی آن انتظار داریم نسبت به حفاظت آن کوشا باشند. گیلان به دلیل رطوبتی بودن و آب و خاکی که دارد بناها خیلی زود دچار تخریب و پوسیدگی میشوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان ادامه داد: ساختمانهایی که برای ما از اهمیت بالایی برخوردارند با توجه به ماده 98 برنامه ششم که دستگاهها را مکلف میکند نسبت به حفاظت از مرمت بناهای تاریخی هر منطقه با استفاده از سرمایه و اعتبارات درون دستگاهی تحت نظارت میراث فرهنگی کوشا باشند، در صورت تامین بودجه از سوی وزارتخانه و شورای برنامهریزی نسبت به نگهداری این بناها اقدام میکنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیان کرد: از آنجا که مالکان بیشتر بناهای خصوصی تمایل به تخریب بنا داشته و یا میخواهند که با تغییر کاربری کسب و کاری جدید راه بیندازند ، در شورای شهر رشت با کمک اعضا مصوب کردیم که به سرمایهگذار کمک کرده تا بتوانند ساختماهای تاریخی شان را تغییر کاربری داده و با ایجاد سفرهخانه و موزه هم برای خودشان درآمدزایی ایجاد شود هم اینکه این بناها حفظ شود زیرا اداره میراث فرهنگی موافق تخریب این بناها نیست.
ایلنا نوشت، او در ادامه گفت: هم ما باید در حفظ بناهای تاریخی مثل بناهای شهرهای تاریخی چون کاشان و اصفهان کوشا باشیم. البته در گیلان با توجه اقلیم آب و هوایی خاص آن و تراکم جمعیت و ارزش افزوده، هزینه های نگهداری بناهای تاریخی زیاد است و همین موضوع سبب میشود که با مشکلات فراوانی در حفظ و نگهداری بناها روبهرو باشیم.