gardeshban.ir

دورکاری خارجی‌ها در کاوش‌ها/ کرونا ۶۰ درصد از فعالیت‌های باستان‌شناسی را تعطیل کرد

رئیس پژوهشکده باستان‌شناسی از ضریب کاهشی روند فعالیت گروه‌های باستان‌شناسی در عملیات‌های کاوش و نجات‌بخشی خبر داد.
کد خبر: ۳۴۹۲۶
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۰۳ دی ۱۳۹۹-1399 October 03
گردشبان (gardeshban.ir) :

روح‌الله شیرازی، رئیس پژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی و گردشگری با اشاره به این‌که شیوع ویروس کرونا بر انجام کاوش‌های باستان‌شناسی و آغاز فصل‌های جدید کاوش بسیار تاثیر گذاشته است، گفت: هرچند در حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد کاوش‌ها به دلیل شیوع ویروس کرونا متوقف شده است اما تمام کاوش‌های باستان‌شناسی در کشور متوقف نشده و کاوش‌های اضطراری و نجات‌بخشی در حال انجام است. سعی ما بر آن است تا برنامه‌های اساسی را تا جایی که امکان دارد، پیش ببریم.

هجدهمین گردهمایی سالانه باستان‌شناسی

او همچنین از انجام برنامه‌ریزی برای برگزاری هجدهمین گردهمایی سالانه باستان‌شناسی به صورت مجازی خبر داد و گفت: باتوجه به شیوع ویروس کرونا امکان برگزاری حضوری گردهمایی سالانه باستان‌شناسان مانند سال‌های گذشته فراهم نیست از این رو درصدد انجام برنامه‌ریزی‌های لازم برای برگزاری این گردهمایی به صورت مجازی هستیم. در صورت تأمین زیرساخت‌های لازم  گردهمایی سالانه باستان شناسان را در سال ۹۹ به صورت مجازی برگزار خواهیم کرد. با این وجود مجموعه مقالات گردهمایی منتشر خواهد شد و کاتالوگ اشیاء شاخصی که در کاوش‌های باستان‌شناسی در سال ۹۸ به دست آمده نیز منتشر می‌شود. چند کتاب در حوزه‌های مختلف نیز منتشر شده است که به زودی رونمایی می‌شود.

حضور هیات‌های باستان‌شناسی خارجی

شیرازی در خصوص حضور هیات‌های باستان‌شناسی خارجی در کشور، گفت: ویروس کرونا سبب شد تا با عدم حضور هیات‌های باستان‌شناسی خارجی در ایران روبرو شویم اما سعی ما بر آن بود تا به صورت غیر حضوری و با همکاری سرپرست‌های ایرانی تا حدودی کارهای فصل‌های جدید کاوش باستان‌شناسی در محوطه‌های تاریخی و باستانی را پیش ببریم.

از جوبجی تا چگاسفلی

رئیس پژوهشکده باستان‌شناسی همچنین از اعزام تیم باستان‌شناسی برای کاوش در محوطه جوبجی برای انجام بررسی‌های باستان‌شناسی در دشت رامهرمز طی چند ماه گذشته خبر داد و گفت: در کاوش‌های اخیر چند تابوت از دوره پارتیان به دست آمد که برخی از آنها دربردارنده اسکلت هستند اما شیء خاصی در آن‌ها به دست نیامده است. در حال حاضر این تابوت‌ها به پایگاه شوش برای انجام حفاظت و مرمت منتقل شده‌اند.

او در خصوص اتفاقاتی که در چگاسفلی منجر به تخریب بخشی از عرصه این تپه باستانی شده است نیز گفت: مخالفت‌های خود را برای انجام فعالیت‌ها در عرصه‌ این تپه باستانی اعلام و عنوان کرده‌ایم که باید این تپه آزادسازی شود. تخریب صورت گرفته نیز باید توسط معاونت میراث و یگان حفاظت میراث فرهنگی استان مورد پیگیری قرار گیرد اگر نیاز به مداخله در لایه‌های باستانی و کاوش باشد، آنگاه پژوهشکده باستان‌شناسی ورود پیدا می‌کند. از آنجا که کندوکاوهای انجام شده در چگاسفلی روی عرصه بود، نمی‌توانیم بگوییم آسیبی به این تپه باستانی وارد نشده اما ظاهراً شواهدی از تخریب آثار باستانی مانند قبور یا سازه نیز وجود ندارد.

شاخص‌ترین کاوش‌های اخیر

شیرازی همچنین از انجام کاوش‌های باستان‌شناسی در استرآباد قدیم در گرگان به عنوان یکی از شاخص‌ترین  کاوش‌های باستان‌شناسی در روزها و ماه‌های اخیر یاد و اظهار کرد: چندی پیش در یکی از پلاک‌های مسکونی در محله سرچشمه استرآباد قدیم که گویا برای زدن ستون‌های یک حسینیه درصدد گودبرداری بودند با مجموعه‌ای از اشیای فلزی روبرو شدند که این مهم را به میراث استان اطلاع داده و باستان‌شناسان به منطقه اعزام شدند. در نتیجه کاوش‌ها، باستان‌شناسان موفق به کشف گنجینه اشیا مفرغی از دوره سلجوقیان شدند. این فصل از کاوش از حدود یک ماه پیش آغاز شد و همچنان ادامه دارد. در این فصل از کاوش با دپویی از اشیای فلزی به ویژه پای شمعدان‌ها و پیکرک‌های مفرغی روبه‌رو شدیم. به نظر می‌رسد این اشیاء بر اساس یک برنامه از پیش تعیین شده در آن مکان مخفی شده بود. 

ایلنا نوشت، به گفته او، اشیا به دست آمده در این کاوش به موزه گرگان منتقل خواهند شد و برنامه‌های حفاظتی و مرمتی آن نیز با همکاری پژوهشکده حفاظت و مرمت انجام خواهد گرفت. 
 

پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار