گردشبان (gardeshban.ir) : آش بلغور یکی از آشهای مخصوص استان آذربایجان غربی است. این آش انواع مختلفی دارد که به صورتهای مختلفی تهیه میشود مانند: آش بلغور با شیر استان تبریز، آش بلغور شیر استان کرمان، آش بلغور استان قزوین و آش بلغور استان البرز. در تمامی این آشها ماده اصلی بلغور میباشد، ولی مواد دیگر در آن متفاوت است به این صورت که مثلا در بعضی از آنها از شیر استفاده میشود و در برخی دیگر رب میریزند تا رنگ قرمزی پیدا کنند.
بلغور در واقع از جو و گندم نیم کوب شده به دست میآید در واقع بلغور به مادهای گفته میشود که پودر نشده بلکه خرد شده است و اندازه آن تقریبا به درشتی ماش و شاید کوچکتر و بزرگتر باشد.
علت تنوع در آش بلغور به این دلیل است که در زمانهای قدیم از برنج خیلی کم و شاید سالی ۲ الی ۳ بار بیشتر استفاده نمیشده است و بیشتر غذاها آبکی و نانی تهیه میشد به همین دلیل تنوع در این آش بسیار زیاد است وهم اینکه اکثر مردم بلغور را جزء مواد اصلی غذایی خود قرار داده بودند. بلغور عطر و طعمی همانند آجیل (مغزهای موجود در آجیل) دارد و بسیار مغذی است.
این نوع از غلات کالری و چربی کمی دارد، اما سرشار از پروتئین و فیبر میباشد. این امر آن را به یک غذای ایده آل برای جایگزینی غلات تصفیه شده نظیر برنج سفید، که دارای شاخص قند خون بالا است، تبدیل نمودهاست.
بلغور چربی و کالری کمی دارد، اما سرشار از پروتئین و فیبر است به همین علت گزینه مناسبی برای کاهش وزن میباشد. بلغور حاوی مقدار قابل توجهی فیبر نامحلول است که به سلامت دستگاه گوارش کمک مینماید.
این فیبر نامحلول عبور غذا و مواد زائد از طریق دستگاه گوارش را برای کمک به جلوگیری از یبوست تسریع مینماید. این سبب حفظ سلامت روده بزرگ شده و خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد.
مواد لازم
بلغور: یک پیمانه
لپه: یک چهارم پیمانه
سیب زمینی متوسط: ۲ عدد
بادمجان: یک عدد
گوجه فرنگی بزرگ: ۲ عدد
سبزی (تره ونعنا): به مقدار لازم
پیاز بزرگ: یک عدد
رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذا خوری
نمک: به میزان لازم
فلفل: به میزان لازم
زردچوبه: به میزان لازم
مراحل
ابتدا پیاز را خرد کرده تفت میدهیم.
سپس بلغور و لپه را به همراه گوجه فرنگی خرد شده و رب اضافه میکنیم وبا کمی آب میپزیم.
سپس سیب زمینی و بادمجان را نگینی خرد کرده همراه با سبزی خرد شده به مواد اضافه میکنیم وصبر میکنیم تا آش جا بیفتد.
در آخر آش را با آبغوره ترش میکنیم. (این مرحله بر حسب ذائقه است).