گردشبان (gardeshban.ir) : منطقه ی سرخرود واقع در استان مازندران و ما بین شهرستان فریدونکار و محمودآباد می باشد و دارای تالابی بسیار زیبا به همین نام است که از جمله زیبایی های طبیعت مازندران به شمار می رود.
رودخانه ی سرخرود با وسعتی بسیار از دل شهر سرخرود میگذرد و در نهایت به دریای خزر میریزد.این قو های مهاجر با طی کردن مسیری بالغ بر پنج هزار کیلومتر از مناطق سردسیر برای سپری کردن فصل زمستان به تالاب سرخرود سفر می کنند.
اوایل زمستان سطح تالاب سرخرود پوشیده از پرندگان مهاجر است که البته به غیر از قو، غاز و اردک های وحشی نیز به این تالاب وارد می شوند. این امر باعث می شود تا طبیعت گردان علاقه مند به حیات وحش در فصل زمستان برای بازدید از این پرندگان زیبا روانه استان مازندران و تالاب سرخرود شوند.
از جمله پرندگان مهاجر این منطقه تک درنای سیبریست که این پرنده زیبا از زیستگاه خود یعنی سیبری از مسیر روسیه، قزاقستان و آذربایجان به فریدون کنار مازندران مهاجرت و نزدیک به چهار ماه از سال را با تغذیه در تالاب سرخرود زمستان را سپری می کند.
دستهدسته پرنده و قوهایی که برفراز شهر سرخرود و محمودآباد بال گشودهاند، نوای خوش و آوایشان، صبح دلانگیزی را برای رهگذران و مسافران رقم میزند.تالابهای محمود و سرخرود در فصل زمستان به رنگ سپید قوهای فریادکش درآمدهاند و تاکنون بیش از چهار هزار قطعه انواع قوهای فریادکش، گنگ و کوچک برای زمستان گذرانی به این مناطق سفرکردهاند.
پیش از این تماشا و ورود به تالاب، برای عموم آزاد نبود. در آن زمان قوها برای تامین غذای خود راهی مزارع و مناطق مسکونی میشدند. در این راه برخی از آنان با برخورد با کابل فشار قوی تلف میشدند. برخی دیگر نیز در دام صیادان اسیر میشدند. محیط زیست منطقه با شعار ” همه با هم میزبان قوهای مهاجر باشیم” از اهالی و محلیها و دوست داران محیط زیست یاری گرفت.
ورود به تالاب آزاد شد. مردم محلی با پاشیدن گندم و غلات در اطراف تالاب، نیاز قوها را برای غذا تامین کردند.لازم به ذکر است که دوستداران حیاتوحش با جمعآوری ذرت و پخش آن در اراضی میکوشند تا این میهمانان دلربا گرسنه نمانند.
تالاب سرخرود
ورود چند هزارتایی پرندگان مهاجر به این منطقه و کمبود غذا موجب میشود تا آنها برای دستیابی به منابع غذایی به آببندان های دیگر پرواز کنند و در معرض خطر شکار قرار بگیرند و اداره حفاظت محیطزیست محمودآباد با همکاری دوستداران محیطزیست تلاش میکند با توزیع گندم در حاشیه تالابها و آببندان ها برخی از مناطق، بخشی از نیاز این پرندگان را برطرف و امنیت آنها را تأمین کند.در سال ۹۵ نیز مسیر پرواز قوهابه تالاب سرخرود، با نصب نشانگر ویژه (برد بال) برای جلوگیری از برخورد این پرندگان با دکل برق فشارقوی ایمنسازی شد. انتقال برق فشارقوی در مازندران به دلیل قرارگیری خطوط در داخل اراضی کشاورزی، بهصورت هوائی و با استفاده از دکلهای فلزی با ارتفاع بالا انجامشده است و همین وضعیت سبب میشود تا همهساله تعداد زیادی پرنده در برخورد باسیمهای برق تلف شوند.
اطلاعات تکمیلی
بهترین زمان سفر: اواخر پاییز و زمستان
محل دسترسی: بین محمود آباد و فریدون کنار،سرخرود،ابتدای جاده مریج محله
فاصله تا محمودآباد: ۲۰ کیلومتر
فاصله تا ساری: ۶۸ کیلومتر
امکان پارک ماشین: خارج از محوطه تالاب
نزدیک ترین فرودگاه: ساری
نیاز به راهنما: وجود ندارد
آنتن دهی: دارد
مدت زمان تقریبی بازدید: حدود یک ساعت
اقامتگاه در نزدیکی جاذبه: اقامتگاه سنتی خونه ننه