گردشبان (gardeshban.ir) :
کارشناسان منابع آبی مازندران معتقدند در حالی که سالانه تعداد زیادی مسافر و گردشگر از سدها، ابنیه و فضاهای منابع آبی استان بازدید میکنند، نبود زیر ساختهایی نظیر هتل، متل، رستوران، مهمانسرا، کمپهای ورزشی و کمپهای رفاهی و سکوهای عکاسی و ماهگیری نه تنها سبب میشود تا حضورشان در این مناطق تنها در حد بازدید خلاصه شود، بلکه هیچگونه درآمدزایی هم از این همه ظرفیت بالقوه حاصل نشود.
به نظر میرسد این حسرت کارشناسان هفته جاری با افتتاح نخستین مجموعه گردشگری آبی استان در محیط پیرامونی سدصلاحالدین کلا با حضور ویدئوکنفرانسی وزیر نیرو و در قالب هفته چهل و سوم پویش #هرهفته_الف_ب_ایران در حال پایان یافتن است.
طبق گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای مازندران، این مجموعه گردشگری آبی در محیط پیرامونی سدها در وسعت حدود ۴۰ هکتار در فاز اول با سرمایهگذاری ۲۸ میلیارد تومان از سوی بخش خصوصی فراهم شده است.
همچنین همزمان کلنگ آغاز طرح گردشگری آبی در محیط سد «سنبل رود» سواد کوه، سد «الیمالات»نور، فاز دوم سد «صلاحالدین کلا» نوشهر و آببندان «اسب چین» عباس آباد، سد «برنجستانک» قائم شهر و سد «شیاده» بابل نیز شروع شد.
پاگشایی از هیدروتوریسم
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران با اظهار این که همه تاسیسات آبی برای مباحث گردشگری ظرفیت بالایی داراند، گفت: مازندران با داشتن بیش از ۱۲۰ رشته رودخانه به طول هفت هزار کیلومتر و داشتن ۱۰ سد یکی از برخوردارترین استانهای کشور در داشتن ظرفیت ایجاد صنعت هیدروتوریسم در حوزه رودخانهها به شمار میرود.
محمدابراهیم یخکشی از هیدروتوریسم به عنوان ظرفیت پردرآمدی در حوزه منابع آبی نام برد و توضیح داد: از سال ۱۳۹۵ تا کنون سعی شده است تا تعدادی از سدهای مازندران برای واگذاری به سرمایه گذاران داخلی برای اجرایی شدن گردشگری آبی عملیایت شود.
وی گفت: شناسایی و مطالعه ظرفیتهای گردشگری تاسیسات مهم آبی مازندران صورت گرفت و فراخوان اجرا این طرحها در سدهای شهید رجایی ، صلاح الدین کلا و سنبل رود صورت گرفته است و ااین هفته علاوه بر سد صلاح الدین کلا ، بهطور همزمان بهرهبرداری از فاز اول گردشگری آبی مجموعه سد برنجستانک و همچنین عملیات اجرایی گردشگری آبی دو پروژه دیگر از جمله سد الیمالات و آب بندان اسبچین آغاز شد.
یخکشی با بیان این نکته که مطالعات زیر ساختی و شناسایی ظرفیت های هریک از منابع و ابنیه آبی مازندران برای شناخت امکانات و توانمندیها انجام شده است، افزود: اجرایی شدن طرحهای گردشگری در محیط پیرامونی منابع آبی هم اکنون با اتکا به بخش خصوصی صورت میگیرد.
وی حمایت دولتی از این بخش را در زمینه کمک به پرداخت تسهیلات بانکی دانست تا روند اجرا این طرحها را سرعت ببخشد و تصریح کرد: برای ۶ پروژه گردشگری آبی ۱۶۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شد که ۱۶۰ نفر به صورت مستقیم مشغول به کار خواهند شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران بازگشت سرمایه این طرحها را کمتر از پنج سال ذکر کرد و گفت: این مجموعهها فرصت مناسبی را برای گذراندن اوقات فراغت برای مردم ما فراهم خواهند کرد و ما نیز میتوانیم از تاسیسات آن استفاده بهرهورانه و چند منظوره داشته باشیم.
شناسایی ۱۰۰ آببندان گردشگری در مازندران
وی به شناسایی ۱۰۰ آببندان با ظرفیت مناسب گردشگری آبی در استان اشاره کرد و گفت: عملیات اجرایی ایجاد زیر ساختهای گردشگری تفریحی و توریستی در پنج آببندان استان شروع شده است.
یخکشی هدف از اجرای طرح گردشگری در آببندانها را ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و حفظ آداب و رسوم و فرهنگ روستاییان عنوان کرد و در عین حال تصریح کرد: اولویت اول در آببندانها کشاورزی است تا به کشاورزی، پرورش ماهی و همچنین زیستگاه پرندگان آسیب زده نشود.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای مازندران با ذکر این نکته که در سرمایه گذاری توسط خود افراد روستا و شوراها و دهیارهای منطقه مقدم بر دیگران هستند، ادامه داد : در صورتی که مردم محلی و دهیارها موفق به سرمایه گذاری نشوند می توانند یک سرمایه گذار معرفی کنند.
آببندان، استخر یا تالاب دستساز خاکی و بسیار بزرگ است که از گود کردن و خاکبرداری یک محدوده و ریختن و کوبیدن و ایجاد دیواره خاکی دور این محدوده به وجود می آید تا روان آبها در آن برای بهرهبرداری کشاورزی ذخیره شود. این سازه ذخیرهساز آب کشاورزی، مختص استانهای شمالی کشور است که در مازندران به آن «اندون» نیز میگویند.
گردشگری آبی در سواحل رودخانههای پرآب
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران با تاکید بر این نکته که اجرا طرح های گردشگری رودخانههای استان مورد نظر است، گفت: با توجه به ظرفیت بالای موجود، مجریان طرحهای گردشگری رودخانهها مورد حمایت جدی قرار میگیرند.
یخکشی با اشاره به این نکته که شرکت آب منطقهای مازندران به دنبال استفاده از ظرفیت گردشگری رودخانهها برای استفاده شهروندان است، افزود: شهرداریها میتوانند به عنوان سرمایهگذار و مجری طرحهای گردشگری رودخانهها وارد عمل شوند.
وی ادامه داد: رودخانهها موهبت الهی هستند که در زیباسازی فضا شهرها تاثیر بسزایی دارند و میبایست از این فضا استفاده شود.
یخکشی با بیان اینکه هزینه تهیه طرح جامع سیلاب رودخانههای حوزه شهری را شرکت آب منطقهای پرداخت میکند، تصریح کرد: این شرکت آماده واگذاری مدیریت رودخانههای حوزه شهری در قالب تفاهمنامه به شهرداریها است.
عبور حدود ۵۰۰ کیلومتر از مجموع هفت هزار کیلومتری رودخانههای مازندران از درون شهرها به عنوان ظرفیت قابل استفاده برای اجرا طرحهای گردشگری است و طبق آمار شرکت آب منطقهای استان تاکنون ۱۳ قرارداد واگذاری رودخانههای پر آب و دائمی در شهرهای استان با شهرداری ها منعقد شده است.
شرکت آب منطقهای به عنوان متولی رودخانهها به دنبال تغییر رویکرد و نگاه سنتی در زمینه اعلام حریم رودخانهها است و به همین منظور با امضا تفاهمنامه همکاری با شهرداریها و بخش خصوصی، تلاش دارد تا طرح های گردشگری در حریم رودخانهها اجرا شود.
ایرنا نوشت، هراز، تجن، شیررود، سردابرود، چشمه کیله، بابلرود و تلار از مهمترین رودخانههای استان مازندران هستند که آب دائمی در تمام طول فصول سال داشته و بویژه اینکه این رودخانهها در یک مسیر نه چندان طولانی از کوه به جلگه سرازیر شده و با مناظر طبیعی بینظیر خود جاذبههای بسیاری برای گردشگری آبی دارند.