برای خلق قهوه عربی، دانههای قهوه باید تفت داده شده و به صورت بسیار ریزی آسیاب شوند. قهوه عربی با طرز تهیهای ساده و آسان، بسیار شبیه به قهوه ترک است.
برای طعم دادن به قهوه عربی از ادویههایی مانند هل، دارچین، زنجبیل، میخک و زعفران استفاده میشود. قهوه عربی را معمولا در دله یا همان قهوهجوش عربی درست میکنند. دله، یک ظرف مخصوص آمادهسازی قهوه است که در کشورهای عربی و جنوب کشور، برای تهیه قهوه و گرم نگه داشتن آن، جهت پذیرایی از مهمان استفاده میشود.
همانطور که گفتم قهوهی عربی بسیار به قهوه ترک نزدیک است. بنابراین نگران تهیهی ابزار خاص برای دم کردن این نوع قهوه نباشید. اما اعراب به صورت سنتی و در مراسم رسمی، آن را با وسیلهای به نام دَلّه دم می کنند. بنابراین اگر دوست دارید قهوه عربی را دقیقا به روشی که چند صد سال سابقه دارد نوش جان و نوشیدنی¬تان را به تاریخ متصل کنید می توانید از دله استفاده کنید. اما اگر دنبال وسیله¬ای هستید که هم بتوانید به روش ترک و هم عربی قهوه را آماده کنید، توصیهی ما جَذوه (همان قهوهجوش مسی خودمان!) است
طبق داستانهای تاریخی، قهوه توسط فردی به نام «کلدی» (Kaldi)، چوپان یک گله بز کشف شد. او برای اولین بار، متوجه شد که خوردن میوههای حبهای قهوه سبب میشود تا سطح انرژی بزها به شدت افزایش پیدا کند.
پس از «کلدی»، یک راهب اعظم صومعه، شروع به انجام آزمایشهایی با استفاده از این حبهها کرد و در نتیجه، یک نوشیدنی انرژیزا خلق شد. قهوه در قرن سیزده تا پانزدهم میلادی به خاورمیانه و آفریقای شمالی راه پیدا کرد و سپس در قرنهای شانزده و هفده در ایتالیا و سایر مناطق اروپایی و آمریکا به محبوبیت رسید. بر طبق اسناد تاریخی، در سالهای ۱۶۰۰ حتی یک درخت قهوه در بیرون آفریقا و کشورهای خاورمیانه و عربی کشت نشده بود. در حال حاضر، قهوه در سراسر جهان خورده میشود و یکی از محبوبترین نوشیدنیها به شمار میآید.
قهوه سنتی عربی از تاریخچهای عمیق و جایگاه اجتماعی بالایی برخوردار است و به همین علت، در در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده است. قهوه عربی از قهوه عربیکا (Arabica) تهیه میشود. عربیکا و روبوستا (Robusta)، نام دانههای قهوه مشهور در جهان هستند. عربیکا، بیش از ۸۰ درصد قهوه جهان را تشکیل میدهد و در ارتفاع خاصی کشت میشود. جالب است بدانید که تمامی مزارع قهوه عربیکا در ارتفاع ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ متری قرار دارند. سرو قهوه عربی در بیشتر کشورهای خاورمیانه بهعنوان بخش مهمی از مهماننوازی و رسوم سنتی و صمیمانه بومیان منطقه به شمار میآید.
جهت آمادهسازی قهوه از دو نوع ظرف خاص استفاده میشود. گمگم یا «قمقم»، ظرف بزرگتری است که جهت آمادهسازی اولیه قهوه و جوشاندن قهوه از آن استفاده میشود. دله در واقع، قهوهجوش کوچکتری است که برای سرو قهوه در مراسمهای عربی به کار میرود.