گردشبان (gardeshban.ir) : خرم آباد جاذبههای طبیعی زیادی را در خود جای داده، جاذبههایی که باعث شده این شهر برای گردشگری محبوب و پرطرفدار باشد. این شهر آثار تاریخی زیادی دارد که یکی از این آثار، گرداب سنگی است.
درشمال غربی شهر خرم آباد و در استان لرستان، جاذبهای بسیار زیبا در انتظار شماست. بنایی که در گرداگرد یک چشمه فصلی ساخته شده تا آب چشمه را نگهداری و به دیگر نقاط شهر منتقل کند. قدمت این بنا به زمان ساسانیان برمیگردد و در لیست آثار ملی ایران قرار دارد. در بخش ایرانگردی امروز قصد داریم سری به گرداب سنگی خرم آباد بزنیم، پس با ما باشید تا با این جاذبه گردشگری، آشنا شوید.
آب همیشه عنصری حیاتی برای زندگی بشر بوده است به طوری که در گذشتههای دور برای ذخیره آب و فرستادن آن به نقاط مختلف شهر از نوآوریهای زیادی استفاده میشد و با سفر به نقاط مختلف ایران آب انبارهایی را می بینید که برای ذخیره آب در زمانهای قدیم به کار میرفتند. این بنای تاریخی در گویش لری «گردو بردینه» نامیده میشود.
قدمت گرداب سنگی خرم آباد به دوره ساسانیان برمیگردد و برای ساخت دیواره آن از سنگ و ساروج استفاده شده است. این دیوار اطراف یک چشمه را احاطه و آب را در خود ذخیره کرده است. در زمانهای قدیم آب از این محل به وسیله کانال کشیهایی به نقاط مختلف شهر شاپورخواست منتقل میشد.
این سازه ۱۸ متر قطر، ۳ متر پهنا و ۱۸ متر ارتفاع دارد، در سمت شرق آن دریچهای به اندازه ۱۶۰ در ۹۰ متر ساخته شده که به وسیله یک جسم کشویی مسدود میشده تا آب به سمت جوی غربی گرداب منتقل شود. این گرداب سنگی در گذشته فواید زیادی داشته است به طوری که در فاصله ۱۲ کیلومتری گرداب درهای به اسم بابا عباس هست که در آن بقایایی از یک آسیاب به چشم میخورد که آب مورد نیاز خود را از گرداب سنگی میگرفته است.