gardeshban.ir

فرصت‌های پایانه مرزی جلفا در مبادلات تجاری با نخجوان

شهرستان جلفا مستعد فعالیت و تولید و بازرگانی در عرصه‌های گوناگون اقتصادی و همچنین جذب سرمایه‌گذاری در زمینه‌های کشاورزی، صنعت، کشت صنعت، بازرگانی، توریسم فرهنگی و اکوتوریسم است و پایانه مرزی جلفا اهمیتی استراتژیک در شکل گیری اقتصادی این منطقه دارد.
کد خبر: ۳۷۷۳۹
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۹-1399 December 18
گردشبان (gardeshban.ir) :
پایانه مرزی جلفا مرز مشترک بین ایران و جمهوری خودمختار نخجوان است که در سال 73 افتتاح شد. این بازارچه مرزی با قرار گرفتن در محدوده منطقه آزاد ارس مزیت‌های فراوانی برای تاجران و تولیدکنندگان ایجاد کرده است. ساماندهی پایانه مرزی جلف در مرز نخجوان و سطح مبادلات و ترانزیت خارجی فیمابین، به این پایانه مرزی اهمیت ویژه‌ای بخشیده است. این پایانه مرزی در 132 کیلومتری شمالغرب شهر تبریز قرار گرفته است.

افزایش تردد وسایل نقلیه سنگین از مرز جلفا

پایانه مرزی جلفا در عینحال فعال در حوزه تامین کالا‌های اساسی جامعه نیز نقش مهمی داد. تردد بیش از 116 هزار وسیله نقلیه سنگین از پایانه‌های مرزی جلفا طی 10 ماه نخست سال جاری یکی از مواردی است که نشان دهنده نقش مهم این پایانه مرزی است. در واقع در این مدت سپری شده از سال جاری میزان تردد کامیون ایرانی از مرز جلفا 59 درصد افزایش یافت. این درحالی است که در سال گذشته بیش از 61 هزار و 300 وسیله نقلیه باری ایرانی و خارجی و همچنین 1028 اتوبوس مسافری ایرانی و 1057 اتوبوس خارجی از مرز جلفا تردد کرده است.

اهمیت استراتژیک مرز جلفا

چندی پیش محمد جواد ظریف با بازدید از مرز نخجوان و ارمنستان بر اهمیت استراتژیک خط موصلاتی جلفا- نخجوان- ارمنستان تاکید کرد که می‌تواند در ادامه تکمیل کننده بازارچه‌ مرزی جلفا در منطقه باشد. بازارچه‌های مرزی این قابلیت را دارند که به مبادلات مناطق مرزی نظم لازم را بدهند و بطور هر چه بهتر از آسیب پذیری‌های اجتماعی اقتصادی در این مناطق جلوگیری کرده و در نتیجه توسعه آن را فراهم کنند. پایانه‌های مرزی همچنین نقش مهمی در صادرات در کشور دارند که همین امر اهمیت تکمیل خط موسلاتی جلفا-نخجوان-ارمنستان را مشخص می‌کند.

ایجاد زیرساخت‌های لازم می‌تواند میزان صادرات را افزایش داده و تشهیل کننده ورود کالا‌های ضروری و مواد اولیه به کشور باشد. میزان واردات و صادرات کالا از مرز جلفا 289 هزار و 913 تن و میزان کالای ترانزیت ورودی و خروجی از این مرز 255 هزار و 900 تن بوده است.

پایانه‌های مرزی در ارتقای سطح کیفی زندگی مردم این نواحی نیز اثرگذار است. گاهی نرخ بیکاری پیدا و پنهان منطقه از طریق ایجاد اشتغال سالم یکی از فواید وجود پایانه‌های مرزی است. به ویژه که اغلب ساکنان مرز‌ها وضعیت معیشتی مناسبی نیز ندارند. همچنین تقویت و تثبیت اداره و نظارت دولت در جریان تردد کالا نیز اهمیت زیادی دارد که از طریق ایجاد پایانه‌های محقق خواهد شد.  
ساماندهی به مبادلات غیررسمی رایج در منطقه برای کالا‌هایی که از کشور‌های همجوار وارد می‌شوند نیز از این راه ممکن خواهد شد. از دیگر فواید وجود این پایانه‌ها ارتقای سطح اجتماعی، اقتصادی و رفاهی منطقه است که حتی نیاز‌های روزمره ساکنان نیز از طریق مبادلات مرزی محقق می‌شود. افزایش ضریب امنیت در نقاط استراتژیک مرزی از قبل این پایانه‌های مرزی از جمله پیامد‌هایی است که شاهد آن خواهیم بود.

گردشگری در جلفا

شهرستان جلفا مستعد فعالیت و تولید و بازرگانی در عرصه‌های گوناگون اقتصادی و همچنین جذب سرمایه‌گذاری در زمینه‌های کشاورزی، صنعت، کشت صنعت، بازرگانی، توریسم فرهنگی و اکوتوریسم است. توریسم جلفا تردد مسافرین زیادی از جمهوری نخجوان به ایران از طریق این پایانه مرزی ممکن کرده است. از جمله شهرستان جلفا، به خاطر داشتن آثار تاریخی و دیدنی فراوان، از شهرستان‌های دیدنی استان آذربایجان شرقی، به شمار می‌آید.

از مهم‌ترین آثار تاریخی و دیدنی جلفا، آرامگاه سید ابوالقاسم نباتی،  برج دوزال، حمام کردشت، کلیسای سنت اسپتانوس جلفا، آسیاب خرابه جلفا، روستای اشتبین جلفا، کلیسای مریم مقدس جلفا، امامزاده سید محمد آقا جلفا، زیارتگاه بابا یعقوب، قلعه علی بیگ جلفا، حمام تاریخی جلفا، امامزاده سید ابراهیم جلفا و قلعه کردشت جلفا هستند که هر ساله گردشگران زیادی را جذب می‌کند.

تردد مسافرین از مرز جلفا به جمهوری نخجوان به علت شیوع کرونا کاهش یافته، اما با این وجود نیز تا آذر ماه امسال بیش از 530 هزار مسافر از پایانه مرزی جلفا تردد کردند.

هرچه هست آنچه در این برحه اهمیت دارد تکمیل پروژه‌های خطوط موصلاتی جلفا-نخجوان- ارمنستان است که می‌تواند در سال‌های آتی موجب هرچه بیشتر صادرات و مبادلات تجاری و رونق گردشگری باشد. 
پنجره
ارسال نظر
گردشگری به روایت تصویر
نگاه دوم
یادداشت
مناطق آزاد
داغ
پربازدیدها
آخرین اخبار