این شهر که به بهشت طبیعتدوستان نیز شهرت دارد، دارای صنایع دستی و محصولات منحصربهفردی است. زنان و مردمان عشایر این شهر گردشگرپذیر عموما به دامداری و کشاورزی مشغول هستند و صنایع دستی زیبایی را با دستان خود خلق میکنند. بیشتر صنایع دستی این منطقه که سوغات محبوب آن است، از پشم حاصل از دامداری آنها ساخته میشود. با ما همراه باشید تا با سوغات یاسوج بیشتر آشنا شویم.
از مهمترین و محبوبترین صنایع دستی این منطقه میتوان به جاجیم اشاره کرد. جاجیم یاسوج به شکل افقی و روی زمین قرار گرفته و بافته میشود و یکی از ویژگیهای خاص آن، این است که بعد از پایان کار دور تا دور آن منگولههایی آویزان میکنند که به زیبایی جاجیم میافزاید.
مشته بافی همان گلیم است، با این تفاوت که برخلاف گلیم از یک رو بافته میشود و طرف دیگر طرح مورد نظر ایجاد میشود. سمتی که طرح دارد، به علت پرزهایی که در این قسمت قرار دارد، نرمتر است و طرف دیگر آن قابل استفاده نیست.
آیینهدان یا چنته از دیگر صنایع دستی سنتی و محبوب این منطقه است که جهت وسایل شخصی زنان و نگهداری قرآن و آینه کاربرد دارد. بافت چنته و مواد بکار رفته در بافت آن گاهی شبیه به گلیم و گاهی شبیه قالی یا هر دو است. نقوش معمول در چنته همان نقوش فرشها و گلیمها، ولی در ابعاد کوچکتر است.
مفرش دستبافتهای است مستطیل شکل و دربدار به شکل صندوق، که برای حمل و نقل لحاف و تشک یا اسباب و لوازم زندگی درهنگام کوچ عشایر مورد استفاده قرار میگیرد. مفرش با تکنیک بافت گلیم و الیاف پشمی الوان بافته میشود و نقوش آن معمولا برجسته و الحاقی است.
گبه نوعی زیرانداز است که زنان یاسوج آن را از موی بز، پنبه و پشم تهیه میکنند. رنگها و طرحهای این زیرانداز مختص به فرهنگ اقوام لر این استان است. گبه میتواند سوغاتی ویژه برای معرفی فرهنگ این منطقه باشد.
این منطقه به دلیل قرارگیری در منطقهای کوهستانی و مرتفع، شرایط مناسبی در جهت دامپروری دارد. پرورش زنبور عسل در یاسوج یکی از بهترین و محبوبترین فعالیتهای دامداری به شمار میرود. عسل طبیعی این منطقه که شهرت بسیاری دارد، دارای کیفیت بالایی است و به همین دلیل یکی از سوغات خوراکی مقوی این منطقه محسوب میشود.
گیاهان وحشی کوهی که برخی از آنها خواص دارویی دارند در تپهها و دشتهای این منطقه به خوبی میروید. این گیاهان که اکثرا در فصل بهار و تابستان در دامنههای کوه های این استان میرویند، خواص متعددی دارند و برای بومیان مطقه نیز منبع کسب درآمد هستند. گفته میشود در یاسوج نزدیک به یک چهارم گیاهان دارویی همچون گل گاو زبان، گل بابونه، گل بومادران و بنشن که در اروپا مصرف میشود، وجود دارد. این گیاهان وحشی و دارویی سوغات مناسبی خواهند بود.
در این استان بیش از هفت هزار هکتار باغ گردو وجود دارد. زمینهای این منطقه شرایط خوبی برای کاشت گردو دارد. گردو این منطقه از کیفیت بالا و خوبی برخوردار است که آن را به سوغاتی محبوب مبدل کرده است.
هر ساله از باغهای انگور این منطقه بیش از ۳۶ هزار تن انگور برداشت میشود که مهمترین آنها یاقوتی، عسگری، سیاه، ریشبابا، رجبی و رطبی است. این انگورها سوغات خوراکی لذیذی برای گردشگران محسوب میشود.
نان توک و نان بلوط از نانهای سنتی و محلی این منطقه به شمار میرود. نان توک با یک چوب بلند پهن میشود و روی تابهای داغ گذاشه میشود تا خوب برشته شود. نان بلوط نیز از میوه درخت بلوط تهیه میشود.