گردشبان (gardeshban.ir) : احتمالا نام کوفته یا کوفته قلقلی که به میان میآید، اولین کوفتهای که یاد آن میافتید، کوفته تبریزی یا کوفته قلقلی است، ولی باید در نظر داشته باشید که لیست بلند بالای غذاهای نونی ایرانی پر از کوفتههای متنوع از شهرهای مختلف است.
در این میان کوفته لپه هم به عنوان یک غذای سنتی و بسیار محبوب در کنار کوفته بزنجی و کوفته ریزه در یزد درست میشود که اتفاقا خیلیها در سفر به این شهر تاریخی و زیبا، حتما خوردن آن را در برنامه غذایی خود قرار میدهند.
بد نیست همین جا بگوییم که طرز تهیه کوفته یزدی با کوفته تبریزی شباهت زیادی دارد، ولی در مواد اولیهای که در آن به کار میرود، تفاوتهایی وجود دارد. در این مطلب میخواهیم طرز تهیه کوفته لپه یزدی و فوت و فنهای خوشمزه شدن آن و البته راهکارهایی را که میتوانید به کار بگیرید که کوفتههایتان از هم باز نشود، به شما یاد بدهیم تا این غذا را به راحتی و سادگی برای جمع خانوادگی و دورهمی با اطرافیانتان درست کنید.
مواد لازم
گوشت چرخ کرده: ۱ کیلوگرم
سبزی معطر: ۳۵۰ گرم
لپه: ۳۵۰ گرم
کشمش: ۱/۲ لیوان دستهدار فرانسوی
زرشک: ۱/۲ لیوان دستهدار فرانسوی
سیب زمینی: ۳ عدد بزرگ
پیاز: ۳ عدد بزرگ
تخم مرغ: ۹ عدد
زردچوبه، فلفل و نمک: به میزان لازم
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه کوفته لپه یزدی
برای تهیه این کوفته قلقلی ساده و خوشمزه ابتدا لپه را به مدت ۸ ساعت (از شب قبل یا حداقل ۲ ساعت) در آب خیس و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود. زرشک را در آب بخیسانید. سیب زمینیها را بشویید و آبپز کنید. لپهها را بپزید و آبکش کنید. ۵ تخم مرغ را جدا و آبپز کنید. زرشکها را آبکش و خشک کنید.
پوست ۲ تا از پیازها را بگیرید و به صورت خلالی نازک خرد کنید. در یک تابه مقداری روغن بریزید و پیازها را در آن سرخ کنید تا طلایی شود. در لحظه آخر، زرشکها را به پیازداغ اضافه کنید و تفت دهید تا طعم خامی آن گرفته شود، ولی از تفت دادن زیاد خودداری کنید، چون زرشک خیلی زود میسوزد، سریع حرارت را قطع کنید.
پوست سیب زمینیهای آبپز را بگیرید و در یک ظرف نسبتا بزرگ رنده کنید. لپههای پخته شده را اضافه کنید. سبزی معطر، گوشت چرخکرده، نمک، پیازداغ، کشمش و زرشک را با بقیه تخم مرغها (۴ عدد) مخلوط کنید و ورز دهید تا یک ترکیب منسجم و یکدست داشته باشید. میتوانید همه مواد را در گوشتکوب برقی یا مخلوط کن بریزید تا همه با هم به خوبی مخلوط و له شوند.
تخم مرغهای آبپز را پوست بگیرید و دور آنها را از مایه کوفته یزدی قرار دهید و در دستانتان بچرخانید تا گرد و شبیه پرتقال شوند. کوفتهها را در ظرف قرار دهید و به مدت ۱۵ دقیقه روی آنها را بپوشانید و در یخچال بگذارید تا خودشان را بگیرند.
در آخرین مرحله از دستور پخت کوفته لپه یزدی پیاز باقیمانده را خلالی یا نگینی خرد کنید. در یک قابلمه، مقداری روغن بریزید و پیاز را در آن سرخ کنید. وقتی طلایی شد، رب گوجه را به آن اضافه کنید تا کمی سرخ شود و رنگ باز کند و خامی آن گرفته شود. ۲ یا ۳ لیوان دستهدار فرانسوی آب جوش یا ولرم به مواد قابلمه اضافه کنید و وقتی جوش آمد، کوفتهها را تکتک در آن بگذارید. حرارت را کم کنید و در قابلمه را باز بگذارید تا از هم وا نروند. اجازه دهید کوفتهها بپزند. یک ساعت زمان برای پختن کوفته لپه یزدی کافی است.
فوت و فنهای طرز تهیه کوفته لپه یزدی
*برای اینکه کوفتههای یزدی خودشان را بگیرند و وا نروند، حتما قبل از پختن آنها را کمی استراحت دهید.
*آب ماهیتابه یا قابلمهای که در آن کوفتهها را میچینید، نباید زیاد باشد و کوفتههای یزدی نباید در آب غرق شوند. این کار باعث باز شدن کوفتهها میشود. بهتر است در قابلمه را هم باز بگذارید.
*میتوانید از سبزی معطر خشک در دستور پخت کوفته لپه یزدی استفاده کنید، ولی اگر آن را با سبزیهای تازه ساطوری شده جایگزین کنید، حتما طعم آن دگرگون میشود.
*بهتر است بعد از ۳۰ دقیقه کوفتهها را برگردانید تا اطراف آن هم به سس کوفته آغشته شود.
*کوفته لپه یزدی را با انواع ترشی، سبزی خوردن و نان سرو کنید.
*اگر گوشت قرمز نمیخورید کوفته لپه یزدی را با گوشت چرخ کرده مرغ درست کنید.