این محله از گذر بادیالله در خیابان مطهری شروع شده و به میدان پل عراق ختم میشود.مجسمۀ ورودی محله نشان میدهد که چرا اسم اینجا ساغریسازان است.. مجسمۀ ورودی محله هم یک ساغری ساز را با کفش هایی که دوخته نشان میدهد.
این محله از ترکیب ۲ کلمه ساغری به معنای کفش و سازان تشکیل شدهاست چون در قدیم اهالی این محل ساغری میساختند. ساغری نوعی چرم بوده که با آن کفش میدوختند ساغری، چرمی است از پوست کپل الاغ که وقتی تبدیل به کفش میشود، نقش و نگار و شیارهای زیبایی به رنگ فیروزهای مات دارد. در گذشته، همدان، مرکز ساخت این چرم و دوختن کفش با این نوع چرم بوده و شهرت همدان به این نوع کفش دوزی بود که در آن زمان طلاب و روحانیان از این نوع کفش استفاده میکردند.
قطعا اگر قرار باشد بافت قدیمی رشت را نشانِ کسی بدهید، ساغریسازان از بهترین نمونههای آن است. . محلهای که آثاری از دورۀ قاجار در خود دارد و محل سکونت افراد متمکن رشت بوده است. علت این که این محله را اولین محله شهر رشت می نامند این است که افراد سرشناس و بانفوذ زیادی در این محل زندگی میکردند و دارای حمامهای بسیار و بازار بودهاست. در این محله حمامهایی همچون حمام نایب، حمام برلیانت و حمام حاجی وجود داشته که برخی هنوز برجا مانده و برخی نیز در روند نوسازیها از بین رفتهاند.
معابر محله باریک و بافت محله ارگانیک است. اماکن زیارتی در این محله نقش مهمی در گسترش محله داشتند تعدادی خانه باارزش که ثبت ملی شده اند در این محله وجود دارد که متاسفانه اجازه بازدید ندارید. در ساغریسازان هنوز بامهای برخی بناها دارای سفال قرمز است و شاید مهمترین مشخصه بناهای قدیمی گیلان به ویژه شهر رشت، استفاده از این سفالها بر بام خانهها بود. شاید ساغریسازان تنها محلهای در رشت باشد که هنوز کوچههای قدیمی با خانههای قدیمی آن تا حدودی از سرعت ساخت و ساز در امان مانده باشند.
یکی از ویژگیهای منطقه ساغریسازان، وجود بازاری با بافت قدیمی است که حتی در منابع مکتوب قاجار از این بازار یاد شده است. این بازار پس از بازار اصلی رشت در مرکز این شهر از اعتبار بالایی برخوردار است، زیرا در آن انواع مایحتاج مردم در مغازههایی که عمدتاً بافت قدیم خود را حفظ کردهاند، عرضه میشود. محله ساغریسازان که بیشتر شکل یک راسته بازار را به خود گرفته است، در امتداد خیابان بحرالعلوم مطهری در سالهای ۱۳۵۶ تا ۱۳۵۸ از بخش اصلی بازار رشت جدا شده است.
ساغریسازان در گذشته از محلات اعیان نشین رشت به حساب می آمده و به سبب سکونت ساکنانش اعتبار فراوانی داشته است.چندین گذر معروف در این محله قرار دارد که از آن جمله میتوان سنگ پل و دانشسرا را نام برد.از مساجد معروف این محله مسجد حاج سمیع که قدیمیترین مسجد از نظر کارشناسان آثار باستانی متشکل از ده فیل پا با سقفی سنتی و سفال چین شده، مسجد گلدسته که در قدیم گلدسته ای داشت که از آنجا می شد تمام رشت را دید و مسجد معروف دیگر مسجد آقا سید عباس میباشد که مدفن ۲ تن از نوادگان امامان در آنجا قرار دارد.
در فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟» (صفی یزدانیان ۱۳۹۳) به محله ساغری سازان رشت اشاره شده و بخشی از فیلم در کوچهها و خیابانهای این محله فیلمبرداری شدهاست.
این محله از گذر بادی الله در خیابان مطهری شروع شده و به میدان پل عراق ختم میشود.