عید فطر یا عید روزهگشا روز اول در زمان حلول ماه شوال و به شکرانه ماه رمضان برگزار میشود. ازاینرو، در پایانه ماه رمضان مسلمانان در سراسر جهان برای تماشای هلال ماه به آسمان نگاه میکنند. پدیدار شدن هلال ماه در پهنه آسمان، نشانهای برای پایان ماه مبارک رمضان و ورود به ماه شوال است.
ماه رمضان، نهمین ماه در تقویم قمری است. مسلمانان، ماه رمضان را مبارک میدانند و معتقدند که در بیش از هزار سال پیش، در این ماه اولین آیات قرآن بر پیامبر (ص) نازل شد. آنها از طلوع تا غروب آفتاب، از خوردن و آشامیدن و انجام گناههایی مانند غیبت و دروغ، پرهیز میکنند و روزه میگیرند. رمضان، نهتنها ماه توبه و بازنگری در رفتار خود است، بلکه ماه نذر، بخشش و مهربانی با فقرا و درک آنها است.
عید فطر، جشن شکستن روزه است که مسلمانان بهمدت سه روز (در ایران، دو روز) با برگزاری نماز، ضیافت، نمایش و اهدای هدایای خیرخواهانه و فطریه به نیازمندان، این عید را جشن میگیرند. در ادامه، همراه کجارو باشید و تصاویر منتخب نشنال جئوگرافی از نحوه برگزاری این جشن اسلامی را تماشا کنید.
جلالآباد یکی از مهمترین و بزرگترین شهرهای افغانستان است که در قرنهای مختلف مرکزیت تجاری این کشور را بر عهده داشته است. بااینحال، مردم این شهر شیوه سنتی زندگی خود را حفظ کردهاند و به آداب و رسوم خود پایبندند. در جلالآباد، افغانستان، یک بازیگر سیرک در دومین روز عید فطر درون دیوار مرگ موتورسواری میکند.
نوار غزه برای سالیان دراز است که صحنه خونین درگیریهای نظامی مختلف محسوب میشود و جستوجوی ذرهای شادی و حال خوب در این منطقه، توجه همگان را بهخود جلب میکند. در تصویر بالا، مردی بر فراز ساختمانی در شهر غزه، در حال چرخاندن آتش است و تصویر زیبایی از جرقههای آتش در آسمان شب عید فطر ایجاد میکند.
کراچی شهری در کرانههای اقیانوس هند و از شهرهای توسعهیافته پاکستان محسوب میشود. در روز عید فطر، بادکنکهای رنگارنگ، خیابانهای شلوغ «کراچی» (Karachi)، بزرگترین شهر پاکستان را پر میکنند و اغلب در طول عید فطر به کودکان هدیه داده میشوند.
بیروت یکی از زیباترین شهرهای خاورمیانه است که در آن مردم با ادیان و مذاهب مختلف در کنار یکدیگر زندگی میکنند. دراویش، گروهی از مسلمانان صوفی، در میان جمعیتی در بیروت، پایتخت لبنان، به اجرای رقص عرفانی مخصوص عید فطر میپردازند.
گروهی از مردان پیش از عید فطر در «یوگیاکارتا» (Yogyakarta)، یکی از شهرهای منطقه ویژه یوگیاکارتا در اندونزی، «بولا آپی» (bola api) یا فوتبال آتشین بازی میکنند.
آنکارا پایتخت سیاسی ترکیه و یکی از شهرهای بزرگ این کشور است، در روز عید فطر، مسلمانان این شهر در «مسجد قوجاتپه» (Kocatepe Mosque)، بزرگترین مسجد آنکارا در نماز صبح شرکت میکنند.
قاهره میزبان یکی از بزرگترین تمدنهای باستانی در جهان بوده است و تلفیق این تاریخ غنی با دین اسلام، فرهنگی جالبتوجه ساخته است. اهالی مصر به شادی کودکان در روز عید اهمیت زیادی میدهند و بسیاری از بچهها در تعطیلات عید فطر در قاهره، تابسواری میکنند.
فروشندهای در یکی از پارچهفروشیهای «داکا» (Dhaka)، ساریهای زیبا و گلدوزی شده را به نمایش میگذارد. رمضان یکی از شلوغترین زمانها برای خردهفروشان بنگلادش است و لباس نو یکی از محبوبترین هدایا برای عید فطر محسوب میشود.
بانویی در شهر «چنای» (Chennai)، در حال مرتب کردن رشتههای باریک ورمیشل است که برای درست کردن شیر خرما، یکی از شیرینیهای سنتی هند در ماه رمضان، استفاده میشود. این شیرینی خوشطعم در روز عید فطر نیز بین مسلمانان توزیع میشود و از محبوبیت بالایی برخوردار است.
بهرغم تمامی کشوقوسهای سیاسی و نظامی، مسلمانان تلاش میکنند تا در روز عید فطر در مسجدالاقصی گرد هم بیایند. دختربچهای در مقابل گنبد طلایی «مسجدالاقصی» (Al-Aqsa Mosque)، در اولین روز عید فطر در شهر قدیمی بیتالمقدس، حبابها را فوت میکند.
کشور چین بهعنوان پرجمعیتترین کشور جهان، مذاهب و ادیان گوناگونی را در برگرفته است. مسلمانان چین بعد از بهجا آوردن نماز عید فطر در مسجد تاریخی «نیوجی» (Niujie Mosque) در پکن، بر مقبره شیخ، بخور روشن میکنند.
در بسیاری از فرهنگها، حال خوب مردم وابسته به شادی کودکان است. بچهها در محوطه مرکز مذهبی کلیسا و مسجد شهرستان «برگن» (Berge) واقع در نیوجرسی، هدایایی دریافت میکنند تا روز عید فطر را به شادی بگذرانند.
شهر مسکو بهواسطه مهاجرتهای فراوان از جماهیر مختلف شوروی سابق، مسلمانان و مساجد فراوان دارد. مسلمانان در روز عید فطر برای دعا و مناجات در مسجد جامع مسکو، مسجد مرکزی روسیه، گرد هم آمدهاند.
میانمار یکی از کشورهایی است که مسلمانان آن برای سالهای طولانی در مضیقه بهسر بردهاند و تبعیضهای بسیاری علیه آنان اعمال شده است؛ بااینحال در میانمار نیز مانند بسیاری از کشورها، در یکی از یتیمخانههای «یانگون» (Yangon) در میانمار، دختران طراحیهای حنا بر دست و پای خود میزنند تا عید فطر را جشن بگیرند.
خانوادهای در ساحل «داکار» (Dakar)، پایتخت سنگال و در نزدیکی آرامگاه «سیدنا لیمامو لای» (Seydina Limamou Laye) در انتظار فرارسیدن وقت نماز هستند. نماز عید فطر یکی از مهمترین رویدادهایی است که اتحاد مسلمانان را به تصویر میکشد.
مسلمانان در «جشنواره عید ساتارک» (Southwark Eid Festival) واقع در «پارک بورگس» (Burgess Park)، لندن، در حال برگزاری نماز عید فطر هستند. ساتارک یکی از پرجمعیتترین مناطق انگلستان بهلحاظ حضور مسلمانان است و تشکلهای آنان در این شهر، رویدادهای مهمی را رقم میزند.